Bir Süt Sığırı İşletmesinde Mekansal Gürültü Modellemesi

Bir prototip ses izleme ve değerlendirme sistemi orta ölçekli bir süt sığırı ahırındaki gürültü seviyesini ölçmek için kullanıldı. Ayrıca ses kaynağı olarak sadece barınaktaki hayvanlar, mekanik aletler ve çalışan işçilerin söz konusu olduğu ortya konmuştur. Bu durumun ahırın komşu işletmeleri ses şiddeti anlamında ne derece etkilediğini belirlemek için gürültünün barınaktan yayılma durumu da modellenmiştir. Sesin şiddetinin gün içindeki aktivitelere göre dalgalanmalar gösterdiği dikkate alınarak kümülatif bir gösterge olan eşit gürültü seviyesi (Leq) kullanıldı. Barınak içine yerleştirilmiş 7 adet sensörün kaydettiği veriler CadnaA yazılımında gündüz ve gece koşulları için ayrı ayrı modellenerek hem barınak içinde hem de barınak dışında Leq değerlerinin dağılımı sayısal ve görsel olarak modellendi. Bütün ses kaynakları barınak içinde olduğu için sesnsörler sadece barınak içindeki sesleri kaydetmişlerdir. Yapılan modelleme çalışması sonucunda barınak içindeki Leq seviyeleri 7 sensörün değerlerinin ortalaması alınarak belirlendi. Buna göre barınak içinde gündüz ve gece için Leq değerleri sırasıyla 69.0 ve 64.2 dB olarak hesaplandı. Söz konusu bu değerlerin süt sığırları için müsaade edilebilir maksimum değerlerden oldukça düşük olduğu belirlendi. Ayrıca, bu işletmeden yayılan sesin mekânsal dağılım modellemesi, komşu işletmeler için de rahatsızlık oluşturmayacak seviyelerde olduğunu göstermiştir.

Spatial Noise Modeling in Dairy Operations

A prototype sound monitoring and evaluation system was used to measure the noise level in a medium-sized dairy barn. In addition, the distribution of noise from the shelter was also modeled in order to determine how much the barn, where only the animals, mechanical tools and working workers in the barn were the sound source, affect the neighboring operations in terms of sound intensity. Considering that the intensity of the sound fluctuates according to the activities during the day, the equal noise level (Leq), which is a cumulative indicator, was used. The data recorded by 7 sensors placed inside the barn were modeled separately for day and night conditions in CadnaA software, and the distribution of Leq values both inside and outside the barn was modeled numerically and visually. As a result of the modeling study, Leq levels in the shelter were determined by averaging the values of 7 sensors. Accordingly, the Leq values for day and night in the barn were calculated as 69.0 and 64.2 dB, respectively. It was determined that these values were considerably lower than the maximum allowable values for dairy cattle. In addition, the spatial distribution modeling of the sound emitted from this establishment was at levels that would not cause disturbance for the neighboring operations.

___

  • Ames, D.R. 1978. Physiological responses to auditory stimuli. Pages 23-45 in J.L. Fletcher and R.G. Busnel, eds. Effects of noise on wildlife. Academic Press, New York.
  • Ames, D.R., Arehart, L.A. 1972. Physiological response of lambs to auditory stimuli. J. Anim. Sci., 34, 994 – 998.
  • Anonymous 2006. The Act No. 148/2006 Coll., On Health Protection from the Adverse Effects of Noise and Vibration.
  • Bayraktar, Ö.M., Mutlu, A. 2021. Balikesir Üniversitesi kampüsüne ait gürültü seviyelerinin Cadnaa ile modellenmesi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 26(3),813–828.
  • Behar, A. 1975. Accuracy in the measurement of sound levels “in situ” with sound level meters. Appl. Acous., 8,67-69.
  • Bilgili, M.U. 2009. Süt sığırlarında refah. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni ABD. Yüksek Lisans Tezi. İzmir.
  • Bond, J., Winchester, C.F., Campbell, L.E., Webb J.C. 1963. Effects of loud sounds on the physiology and behavior of swine. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service Technical Bulletin No. 1280.
  • CadnaA 2010. CadnaA user guide. State-of-The-Art Noise Prediction Software, Version 3.8
  • Espmark, Y., Falt, L., Falt, B. 1974. Behavioral responses in cattle and sheep exposed to sonic booms and low-altitude subsonic flight noise. Vet. Rec., 94(6), 106– l13.
  • Girgin, Ç., Kılıç, İ. 2020. Noise problem and effects in poultry. Int. J. Biosystems Eng, 1(1),47-54.
  • Goines, L., Hagler, L. 2007 Noise pollution: a modem plague. South Med J, 100(3),287-294.
  • Harris, R.A, Cohn L.F., Knudson, S. 2000. Evaluation of the federal highway administration’s traffic noise model. Journal of Transportation Enginering-Asce, 126(6), 513-520. doi:10.1061/(ASCE)0733-947X(2000)126:6(513)
  • Probst, W., Huber, B. 2000. Calculation and assessment of traffic noise exposure. Journal of Sound and Vibration, 34(7), 16-20.
  • Probst, W., Huber, B. 2003. The sound power level of cities. Sound and Vibration, 37(5), 14-17.
  • Slabbekoorn, H. 2019. Noise pollution. Curr. Biol., 29(19),R957-R960. doi: 10.1016/j.cub.2019.07.018.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir Süt Sığırı İşletmesinde Mekansal Gürültü Modellemesi

Ünal KIZIL, Sefa AKSU, A. Cumhur KINACI, Ertuğrul BİLGÜCÜ, Songül ŞENTÜRKLÜ

Kuru Şartlarda Yetiştirilen Selvi Sirken (Atriplex nitens)’in Ot Verimi ve Bazı verim Öğeleri Üzerine Farklı Ekim ve Hasat Dönemlerinin Etkileri

Bilal KESKİN, Süleyman TEMEL

Bazı Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Genotiplerinin Kes Kalitelerinin Belirlenmesi

Selim ÖZDEMİR, Rıdvan UÇAR, Kağan KÖKTEN, Mahmut KAPLAN

Establishment of A Novel Plant Micropropagation System From Mature Hydroprimed Seeds Of Two Turkish Broad Bean Cultivars

Ferzat TURAN, Khalıd Mahmood KHAWAR

Yeşilyurt (Malatya) Yöresi Bademlerinin (Prunus amygdalus L.) Seleksiyonu

Murat BÜYÜKFIRAT, Ersin GÜLSOY, Rafet ASLANTAŞ

Hibrit domates fidelerinin (Lycopersicon esculentum L.) vejetatif gelişimi için hümik maddelerin uygulaması

Bruna Aline VACELİK, Marcelle Michelotti BETTONİ, Tefide KIZILDENİZ

Serbest Sistemde Yetiştirilen Beyaz ve Kahverengi Yumurtacı Tavuklarda Yumurtlama Zamanı ve Oranının Yumurta Kalitesi Üzerine Etkisi&

İsmail ALTUN, Turgay ŞENGÜL, Ahmet Yusuf ŞENGÜL

Kuraklık Stresinde Hidrojen Peroksit (H2O2) Ön Uygulamasının Buğday Fidelerinde, Büyüme ve Katalaz Üzerine Etkileri

Oğuz SOYLU, Nuray ERGÜN, Berna ÇALICI, Pelin ŞENGÜL TORAMAN

Tarımsal Üretimde Kaynak Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Yağlık Ayçiçeği (Helianthus annuus, L.) Üretimi Örneği

Arif SEMERCİ

Endemik Serik Armudu (Pyrus serikensis)’nun Yaprak ve Meyve Ekstraktlarının Bazı Bitki Patojeni Funguslara Karşı Biyofungusidal Aktivitesi

Aslı YAVUZ, Abdurrahman ONARAN, Yusuf BAYAR