Effects of Honey Sales Performed via Television Commercials on Consumers’ Buying Behavior

Honey is the most known and consumed bee product by consumers. Therefore, from the past to the present, the investigation of the factors affecting the supply and consumption of honey has been on the agenda of the researchers. For this purpose, in our survey study, the effects of honey sales carried out via television channels (commercials) on consumers were investigated. According to the survey results, it was determined that 87.91% of consumers had a negative view about honey sales performed via television, 3.54% had a positive opinion, and 8.55% had no opinion on the issue. It was found that 5.83% of consumers bought honey through television commercials, and the education, income, gender and number of individuals in their households have an effect on the tendency to buy honey. Regarding the exposing of companies selling fake or adulterated honey by the Ministry of Agriculture and Forestry, results showed that this situation positively affected 54.53 of consumers in terms of trust in honey positively, affected 13.30% of consumers negatively, and did not affect 13.30% of consumers in any way. As a result, deceptive honey commercials lead to consumer abuse and create an environment of distrust of honey. In order to minimize speculation on honey, it is seen necessary to increase deterrent penalties for businesses that lead to unfair competition.

Televizyon Reklamları İle Gerçekleştirilen Bal Satışlarının Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerine Etkileri

Bal, tüketiciler tarafından en çok bilinen ve tüketilen arı ürünüdür. Bu nedenle geçmişten günümüze balın temini ve tüketimi üzerine etki eden faktörlerin araştırılması araştırmacıların gündeminde olmuştur. Bu amaçla, anket çalışmamızda televizyon kanalları (reklamları) vasıtasıyla gerçekleştirilen bal satışlarının tüketici nezdindeki etkileri araştırılmıştır. Anket sonuçlarına göre tüketicilerin %87,91’inin televizyondan bal satışları ile ilgili olumsuz, %3,54’ünün olumlu görüşe sahip oldukları, %8,55’inin ise konu ile ilgili herhangi bir fikrinin olmadığı belirlenmiştir. Tüketicilerin %5,83’ünün televizyon reklamlarından bal satın aldığı ve bal satın alma eğiliminde; eğitim, gelir, cinsiyet ve hanelerindeki birey sayısının etkili olduğu tespit edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sahte veya tağşişli bal satışı yapan şirketlerin teşhir edilmesi ile ilgili olarak, tüketicilerin %54,53’ü bala olan güven konusunda olumlu yönde etkilendiğini, %13,30’u olumsuz yönde etkilendiğini ve %32,17’si ise hiçbir şekilde etkilenmediğini belirtmiştir. Sonuç olarak; aldatıcı bal reklamları tüketici nezdinde istismara yol açmakta ve bala karşı güvensizlik ortamı oluşturmaktadır. Bal üzerindeki spekülasyonları engellemek en aza indirmek adına haksız rekabete yol açan işletmelere caydırıcı cezaların arttırılması elzem görülmektedir.

___

Abdallqadır EA. 2018. Medya ve Medyanın Tüketicinin Satın Alma Davranışı Üzerine Etkisi: Süleymaniye’ de Bir Alan Araştırması. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Bingöl.

Ay E. 2019. Sosyal medya pazarlamasının Satın alma davranışı ve Marka Sadakatine Etkisi Üzerine Bir Uygulama. Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.

Bölüktepe FE, Yılmaz S. 2006. Tüketicilerin Bal satın Alma Davranış ve Alışkanlıklarını Etkileme Sürecinde Markanın Önemini Belirlemeye yönelik Bir Araştırma Uludağ Arıcılık Dergisi. Say.135-142. Bursa.

Bülbül RB. 2019. Sosyal Medyanın Satın Alma Davranışına Etkisi Ankara İlinde Bir Uygulama. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

Çiğdem MB. 2017. Medıa Psychology Effects On Consumer Buyıng Behavıor. Bahçeşehir Üniversitesi Pazarlama Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.

Gürer B, Akyol E. 2018. Tüketicilerin Bal Tüketiminde Gıda Güvenirliği Bilincinin İncelenmesi: Niğde İli Örneği. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 (10): 1303 – 1310. Kaftanoğlu O. 2003. Ekolojik ve Organik Arı Ürünleri Üretimi. 2. Marmara Arıcılık Kongresi Bildiri Kitabı. Yalova.

Kumova U, Korkmaz A. 2000. Arı Ürünleri Tüketim Davranışları Üzerine Bir Araştırma, Türkiyede Arıcılık Sorunları ve 1.Ulusal Arıcılık Sempozyumu 28-30 Eylül 1999. Sayfa 29- 141, Kemaliye/Erzincan.

Mohamed R. 2019. Sosyal Medyada Pazarlama Aktivitelerinin Tüketici Tarafından Algılanmasının Marka ve Satın Alma Davranışı Üzerine Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Antalya

Onurlubaş E. 2015. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi: Tokat İli Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi. Tokat.

Penpece D. 2006. Yüksek Lisans Tezi. Tüketici davranışlarını belirleyen etmenler: Kültürün Tüketici davranışları üzerindeki etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD. sayfa 155.Kahramanmaraş

Saner G, Yücel B, Yercan M, Karaturhan B, Engindeniz S, Çukur F, Kösoğlu M. 2011. Organik ve konvansiyonel Bal üretiminin teknik ve ekonomik yönden geliştirilmesi ve alternatif pazar olanaklarının saptanması Üzerine bir araştırma: İzmir ili kemalpaşa ilçesi örneği. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. Tepge Yayın No: 195 Isbn: 978-975-407-333-1 Proje Sonuç Raporu. Ankara.

Sarıalp S. 2019. Sağlık Sektöründe, Tüketici Satın Alma Davranışında Sosyal Medya Reklamlarının Etik Boyutu. Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

Savaş B. 2015. Yüksek Lisans Tezi. Tüketici-Tüketici Etkileşiminin Tüketici Satın Alma Kararları Ve Memnuniyet Düzeylerine Etkisi. Kastamonu İli Örneği. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat ABD. Sayfa 142. Kastamonu.

Sayılı M. 2013. Tokat İlinde Tüketicilerin Arı Ürünleri Tüketim Durumları ve Alışkanlıkları. Uludağ Arıcılık Dergisi, 13 (1): 16-22, Bursa.

Tunca İvgin R, Taşkın A, Karadavut U. 2015. Türkiye’ de Bazı İllerdeki Tüketim Alışkanlıklarının ve Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 3(7). Sayfa556-561.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Comparative Theoretical Analysis of Biomass and Energy Potentials of Usable Maize and Wheat Stalk Wastes: Example of Sakarya Province

Muhammed TAŞOVA, İsmail NANELİ

Consumers’ Apple Consumption Profiles with the Region of Origin and Their Market Shares: Case of TRA1 Region

Yavuz TOPCU

Investigation of Risk Factors and Biosecurity Measures Associated with Prevalence of Newcastle Disease Virus in Broiler Farms

Mirza Mienur MEHER, Jaisan ISLAM, Marya AFRIN

Effects of Honey Sales Performed via Television Commercials on Consumers’ Buying Behavior

Dilek KABAKCI, SONER ÇANKAYA, Gökhan AKDENİZ, Engin DEREBAŞI

2008 Küresel Ekonomik Krizinin Genç İşsizlik Oranına Etkisi: Türkiye Uygulaması

Hüseyin Tayyar GÜLDAL, Mehmet Arif ŞAHİNLİ, Ahmet ÖZÇELİK

Efficacy of Commercial Insecticides against Tomato Leaf Miner Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) in Palpa, Nepal

Anil BASTOLA, Subodh Raj PANDEY, Anjali KHADKA, Rajendra REGMI

Valencia Late’ Portakalının Meyve Kalitesi ve Ağaçta Depolanabilirliği Üzerine Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının Etkisi

Fatih ŞEN, Adalet MISIRLI, Nihal Acarsoy BİLGİN, Gülendam SEZER

Farklı Yaşlarda Sütten Kesimin Prolifik ve Terminal Irk Melez Kuzuların Büyüme Özellikleri ve Yaşama Güçleri Üzerine Etkisi

Müzeyyen Kutluca KORKMAZ, Ebru ESMEN

Üniversite Öğrencilerinin Arı Ürünleri Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin, Tüketim Davranışlarının ve Alışkanlıklarının Tespit Edilmesi

Durmuş Ali CEYLAN, Ethem AKYOL, Sertaç ARI, Aziz GÜL

Optimisation of Plant-based Milk Formulation using Hazelnut, Sunflower Seed and Pumpkin Seed by Mixture Design

Canan KURU, İSMAİL TONTUL