MEDIAL BAZLI DISTAL ÜÇGEN GLANÜLER FLEP: HİPOSPADİAS ONARIMLARINDA MEATAL DARLIĞI ÖNLEMEDE ALTERNATİF BİR YÖNTEM

ÖZET Giriş: Hipospadias her 1000 canlı erkek doğumda 3.2 oranında görülen genitoüriner sistemin yaygın bir doğumsal malformasyonudur. Hipospadias da üretral rekonstrüksiyon için farklı cerrahi teknikler kullanılmaktadır. Bütün onarım tekniklerindeki amaçlar: düz bir penis, normal yerleşimli meatus, uygun üretral boyut, normal idrar akımı, yeterli deri örtüsü ve erişkin yaşta normal bir cinsel fonksiyon sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Tübülarize insizyonlu plak (TIP) üretroplasti tekniği 1994 yılında Snodgrass tarafından tanımlanmıştır, bugün TIP üretroplastisi proksimal ve distal hipospadias tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. Diğer tekniklere kıyasla daha düşük komplikasyon oranına ve tek seanslı onarım şansına sahiptir. Bu avantajlarına rağmen üretrokutanöz fistül, meatal darlık ve neoüretral daralma bu tekniğin en önemli komplikasyonlarındandır. Meatal darlık tek başına ya da fistül oluşumu ile beraber TIP üretroplastisinin yaygın ve ciddi bir komplikasyonudur. Biz bu çalışmada meatal darlığı önlemek için TIP üretroplastisine kombine olarak kullandığımız medial bazlı distal üçgen glanüler flep tekniği kullanarak opere ettiğimiz 8 hastayı değerlendirdik. Bulgular:6 ile 15 ay arasında değişen takip süreleri boyunca hiçbir hastada meatal darlık gözlenmedi. Sonuçlar: Her hastada kozmetik olarak normal yarık şeklinde ve glans ucunda olması gereken yerde meatal açıklık oluşturabildik. Bütün hastalarımızda tek kaynaklı düzgün bir idrar akımı sağladık. Fistül gelişen bir hastamızda ise fistül onarımını takiben nüks gözlemlemedik.

MEDIAL BASED DISTAL TRIANGULAR GLANULAR FLAP: AN ALTERNATIVE PROCEDURE TO PREVENT THE MEATAL STENOSIS IN HYPOSPADIAS REPAIRS

Hypospadias is common congenital genitourinary system malformation affecting 3.2 in 1000 male newborns. Various surgical techniques have been used for urethral reconstruction in hypospadias. The aims of the all repair techniques is to achieve straight penis, normal position of meatus on the glans, adequate neourethral size, normal urinary flow, sufficient skin coverage of the phallus, and proper sexual function during adulthood. Tubularized incised-plate (TIP) urethroplasty is defiened by Snodgrass in 1994, today TIP urethrtoplasty is the most common technique used for correction of distal and proximal hypospadias. Compared to other procedures TIP urethroplasty has lower complication rate and one-stage surgical repair can be accomplished. Inspite of the advantages of TIP urethroplasty urethrocutaneous fıstulas, meatal stenosis and neourethral strictures are the most common complications of TIP urethroplasty technique. Meatal stenosis isolate or combine with urethrocutaneous fistulas remain common and serious complication of TIP urethroplasty. In this study we evaluated our 8 patiets, they were operated with the use of medial based distal triangular glanular flap, in addition to TIP urethroplasty to prevent the meatal stenosis. No meatal stenosis was observed for an average of 6-15 months. The cosmetic appearance was of a natural vertical slit-like glanular meatus situated in the normal position on the glans in all patients. We obtained a single, coherent urinary stream in all patients. In one patient we observed fistula and fistule was repaired without any recurrence.
Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6878
  • Başlangıç: 1978
  • Yayıncı: Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği