143 MANDİBULA KIRIKLI OLGUNUN RETROSPEKTİF ANALİZİ

Giriş: Kraniyomaksillofasiyal kırıklar, özellikle de uzun bir kemik olan mandibulanın kırıkları, acil polikliniğine başvuran travma hastalarında sık görülen yaralanmalardandır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamıza, Ocak 2004 ve Aralık 2008 tarihleri arasında acil ve elektif polikliniğimize maksillofasiyal travma nedeniyle başvurarak mandibula kırığı tanısıyla opere edilen 143 hasta dahil edildi. Hastalarımızın tıbbi kayıtları cinsiyet, yaş, travmanın etiyolojisi ve kırığın yeri açısından retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 143 hastada toplam 227 kırık saptanmıştır (hasta başına 1,6 kırık). Kadın/erkek oranı yaklaşık 1/4’tür. Hastaların yaş ortalaması 34,0’dır. Bu kırıkların etiyolojisinde ilk sırada trafik kazaları (%37,1) ve ikinci sırada da darp (%34,3) gelmektedir. En sık kırılan anatomik bölgeler ise subkondiler bölge (%27,3) ve parasimfizis bölgesindedir (%23,3). Tartışma ve Sonuç: Mandibula kırıkları acil polikliniğine maksillofasiyal travma veya genel vücut travması ile başvuran hastalarda sık görülen yaralanmalardandır. Bu hastaların büyük çoğunluğunu, kişilerarası şiddete eğilimli olmaları ve trafikte daha çok zaman geçirmeleri nedeniyle, otuzlu yaşlardaki erkek hastalar oluşturmaktadır. Mandibula kırıklarının en sık iki sebebi trafik kazaları ve darplardır; ancak trafik kazalarının oranı, trafik kuralları kontrolünün daha sıkı olması sayesinde gittikçe azalmaktadır.

A RETORSPECTIVE ANALYSIS OF 143 MANDIBULAR FRACTURE CASES

Background: Craniomaxillofacial fractures, especially fractures of the mandible, are common among the trauma patients admitted to the emergency department. Patients and Methods: One hundred fourty three patients admitting to our emergency department or outpatient clinic between January 2004 and December 2008 with a diagnosis of mandibular fracture who have been surgically treated have been included in our study. Records of these patients have been retrospectively analyzed regarding gender, age, etiology, and anatomic location of the fracture. Results: A total of 227 fractures (1.6 fractures per patient) were detected in 143 patients. Female/male ratio was approximately 1/4. The mean age of the patients was 34.0. Etiology of the trauma was traffic accidents in 37.1% and interpersonal violence in 34.3%. Most commonly fractured anatomic sites were subcondylar (27.3%) and parasymphyseal regions (23.3%). Conclusion: Mandibular fractures are common among patients with maxillofacial or generalized body trauma in the emergency settings. Due to the tendency towards interpersonal violence and to longer time spent in traffic, most of these patients are male at the third decade of life. Traffic accidents and violence are the most common etiological factors for these fractures; however, number of the trauma patients due to traffic accidents is clearly declining due to tighter controls on traffic regulations.
Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6878
  • Başlangıç: 1978
  • Yayıncı: Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

KÜLTÜRE KEMİK İLİĞİ KÖK HÜCRESİNİN UÇ-İÇE ONARILMIŞ PERİFERİK SİNİR REJENERASYONUNDAKİ ETKİSİ

Mehmet Çifci, AHMET DEMİR, YENER DEMİRTAŞ, BÜLENT AYAS

YANIĞA BAĞLI MEME ASİMETRİSİ BULUNAN 20 HASTADA FLEP VE GREFT İLE YAPILAN TEDAVİ SONUÇLARI

Ayşegül Yavuz, Mehmet İlker Bilgiç, Serkan YILDIRIM, Tayfun AKÖZ

TÜMESAN ANESTEZİ ALTINDA TURNİKESİZ KARPAL TÜNEL SERBESTLEŞTİRİLMESİ

Burak ERSOY, Ahmet SÖNMEZ, Ayhan NUMANOĞLU

FARİNGOKUTANÖZ FISTÜLÜN TEDAVİSİNDE BASİT GÜVENLI BİR YÖNTEM: LOKAL TURNOVER FLEP KULLANIMI

Cenk Demirdöver, Barış Şahin, Heval Selman Özkan, Hasan Yücel Öztan

143 MANDİBULA KIRIKLI OLGUNUN RETROSPEKTİF ANALİZİ

Okan MORKOÇ, Elif Eren AYDIN, Habib BAŞKURT, Özlem ÖZGENÇ, Adnan UZUNİSMAİL

BAŞ-BOYUN REKONSTRÜKSİYONU SONRASI ORTAYA ÇIKAN FİSTÜLLERİN TEDAVİSİNDE BOTULİNUM TOKSİNİ KULLANIMI

Yener DEMİRTAŞ, Mehmet ÇİFCİ, Fatih SÖYLEMEZ, Ahmet KARACALAR

İNSAN ISIRIĞI SONRASI OLUŞAN KULAK LOBÜL HASARININ REKONSTRÜKSİYONU

Mert Demirel, Cem Çerkez, Zeki Can

RAT DORSAL FLEBİNDE VASKÜLER ENDOTELYAL BÜYÜME FAKTÖRÜ (VEGF) İLE YARATILMIŞ FARMAKOLOJİK GECİKTİRME OPERASYONUNUN DİĞER CERRAHİ GECİKTİRME OPERASYONLARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI

Mert Demirel, Aylin Okçu Heper, Erdem YORMUK

KANAMAYLA BAŞVURAN VE ATİPİK YERLEŞİMLİ İNFANTİL HEMANJİYOPERİSİTOM: OLGU SUNUMU

TAMER SEYHAN, Hüseyin Borman, Nebil Bal

BAYAN PLASTİK CERRAHLARIN KENDİLERİ İÇİN MEME REKONSTRÜKSİYONUNDA TERCİHLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Nevra SEYHAN, Mustafa KESKİN, Zekeriya TOSUN, Nedim SAVACI