Türkiye’de Yeni Kapitalizm ve Türkler, Türkiye ve İslam Eserlerinin Karşılaştırılmalı İncelemesi

Bu çalışma Ayşe Buğra ve Osman Savaşkan tarafından kaleme alınan “Türkiye’de Yeni Kapitalizm” (2015) ve Ahmet Yaşar Ocak tarafından kaleme alınan “Türkler, Türkiye ve İslam” (2018) başlıklı eserlerin konuyu ele alış biçimi, yöntemi, yazarların yaklaşım biçimleri ve ele alınan konunun önemi üzerine karşılaştırmalı incelemesini sunmaktadır. Eserlerde Türkiye’de akademik ve siyasi tartışmalarda güncelliğini koruyan Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve muhafazakâr çizgisinden bahsedilmiştir. Genel bağlamda Türkler, Türkiye ve İslam adlı çalışmada tarihsel süreçte Türk kültürünün ve İslam dininin gelişiminin ve bütünleşik tek bir kültürel zemin içinde konumlanmasının altında yatan sebeplerin irdelendiği görülmektedir. Türkiye’de Yeni Kapitalizm adlı eser için siyaset, din ve iş dünyası eksenleri arasındaki güncel bağıntının kaynağı üzerinde yapılan bir eser olduğu söylenebilmektedir. Çalışmada kısmen farklı biçimlere ve içeriklere sahip olan bu eserlerin ayrı olarak değerlendirilmesinin ardından karşılaştırılmalı analizinin sunulması amaçlanmaktadır.

___

  • Buğra, Ayşe – Savaşkan, Osman. Türkiye’de Yeni Kapitalizm: Siyaset, Din ve İş Dünyası. çev. Bülent Doğan. İstanbul: İletişim Yayınları, 3. Basım, 2015.
  • Gökalp, Ziya. Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak. İstanbul: Toker Yayınları, 5. Basım, 2016.
  • Mardin, Şerif. Türkiye’de Din ve Siyaset Makaleler 3. İstanbul: İletişim Yayınları, 22. Basım, 2021.
  • Ocak, Ahmet Yaşar. Türkler, Türkiye ve İslam: Yaklaşım, Yöntem ve Yorum Denemeleri. İstanbul: İletişim Yayınları, 15. Basım, 2018.