Darya Vladimirovna Jigulskaya, Türkiye Alevileri, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Moskova: Probel-2000 Yayınevi, 2016.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsünde 2014 yılında doktora tezi olarak kabul edilmiş çalışma, “Darya Jigulskaya, Türkiye Alevileri, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Probel-2000 Yayınevi, Moskova, 2016” (Дарья Владимировна Жигульская, Алевиты Турции, Институт Востоковедения Российской Академии Наук, Москва: Пробел-2000, 2016. [Darya Vladimirovna Jigulskaya, Aleviti Tursii, Institut Vostokovedeniya Rosiyskoy Akademii Nauk, Moskva: Probel-2000, 2016.]) ismiyle yayınlanmıştır. Eser, Türkiye Aleviliğinin tarihsel denemesidir. Eserde, Aleviliğin Orta Anadolu’da meydana çıktığı çağdaş Türkiye’de halen mevcut olduğu ve bölgesel İslami tarikat olarak nitelendirilerek aktarılmaktadır. Özel olarak Alevilik inancı, tarihi gelişimi ve dönüşümü, aynı zamanda çağdaş Türkiye’nin siyasal ve toplumsal düzeyinde Alevi birliklerinin rolü ele alınmıştır. Kitap müsteşrikler, Türkoloji, etnoloji, ilahiyat ve siyaset alanlarında araştırma yapanlar için tasarlanmıştır. Aynı zamanda bir eğitim aracı olarak da kullanılabilecek nitelikte hazırlanmıştır.

___

  • Аверьянов, Юрий Анатольевич. Хаджи Бекташ Вели и суфийское братство бекташийа. Москва: Издательский дом Марджани, 2011. (Averyanov, Yuriy Anatolyeviç. Haci Bektaş Veli i sufiyskoye bratstvo bektaşiya. Moskva: İzdatelskiy dom Marcani, 2011).
  • Жигульская, Дарья Владимировна. Алевиты Турции. Москва: Пробел-2000, 2016. (Jigulskaya, Darya Vladimirovna. Aleviti Tursii. Moskva: Probel-2000, 2016).
  • Melikoff, Irene. Hadji Bektach: un mythe et ses avatars. Genese et evolution du soufi sme populaire en Turquie. Leiden, 1998.
  • Ocak, Ahmet Yaşar. Alevi ve Bektaşi inançlarının İslam öncesi temelleri. İstanbul. İletişim yayınları, 2010.
  • Петрушевский, Илья Павлович. Ислам в Иране в VII-XV вв. Санкт-Петербург: Изд-во СПбГУ, 2007. (Petruşevskiy, İlya Pavloviç. İslam v İrane v VII-XV vekax. Sankt-Peterburg: İzdatelstvo SPbGU, 2007).