Bu yazıda, öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı yakınması ile başvuran ve taşiaritmi nedeni ile kardiyoloji polikliniğinden kliniğimize mediastinal kitle ön tanısı ile sevk edilen 45 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Bilgisayarlı toraks tomografisinde sağ hemitoraks ortamediastende, 7x6 cm boyutlarında hava-sıvı seviyesi veren düzgün, lobüle sınırlı, yer yer kalsifikasyoniçeren kistik kitle saptandı. Sağ arka yan torakotomiinsizyonu ile beşinci kaburgalar arası aralıktan toraksa girildi. Gözlemde üstte vena kava superior üzerinden başlayıp alt loba ulaşan mediasten kitlesi tespit edildi.Kitle eksize edildi. Histopatolojik inceleme sonucusaç, kıkırdak ve yağ bezlerini içeren dermoid kist olarak değerlendirildi. Bu olgu, mediasten kistlerinde kardiyak aritmi nadir rastlanan bir bulgu olması nedeni ile sunuldu.
In this article, we report a 45-year-old female patient who was admitted with the complaints of cough, dyspnea and palpitation and referred to our clinic from Cardiology Outpatient Clinic due to tachyarrhythmia with a preliminary diagnosis of mediastinal mass. Thoracic computed tomography (CT) showed a smooth, lobulated contour and locally calcified cystic mass with a size of 7x6 cm in the right-sided middle mediastinum showing air-fluid level. The thorax was explorated from the fifth intercostal space with a right posterolateral thoracotomy incision. Exploration revealed a mediastinal mass originating from vena cava superior at the upper part and reaching the lower lobe. The mass was excised. The result of the histopathological examination was reported as a dermoid cyst containing hair, cartilage and sebaceous glands. We present this case as cardiac arrhythmia is a rare sign of mediastinal cysts. "> [PDF] Taşiaritmi ile birlikte görülen dermoid kist: Olgu sunumu | [PDF] Dermoid cyst presenting with tachyarrhythmia: A case report Bu yazıda, öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı yakınması ile başvuran ve taşiaritmi nedeni ile kardiyoloji polikliniğinden kliniğimize mediastinal kitle ön tanısı ile sevk edilen 45 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Bilgisayarlı toraks tomografisinde sağ hemitoraks ortamediastende, 7x6 cm boyutlarında hava-sıvı seviyesi veren düzgün, lobüle sınırlı, yer yer kalsifikasyoniçeren kistik kitle saptandı. Sağ arka yan torakotomiinsizyonu ile beşinci kaburgalar arası aralıktan toraksa girildi. Gözlemde üstte vena kava superior üzerinden başlayıp alt loba ulaşan mediasten kitlesi tespit edildi.Kitle eksize edildi. Histopatolojik inceleme sonucusaç, kıkırdak ve yağ bezlerini içeren dermoid kist olarak değerlendirildi. Bu olgu, mediasten kistlerinde kardiyak aritmi nadir rastlanan bir bulgu olması nedeni ile sunuldu. "> Bu yazıda, öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı yakınması ile başvuran ve taşiaritmi nedeni ile kardiyoloji polikliniğinden kliniğimize mediastinal kitle ön tanısı ile sevk edilen 45 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Bilgisayarlı toraks tomografisinde sağ hemitoraks ortamediastende, 7x6 cm boyutlarında hava-sıvı seviyesi veren düzgün, lobüle sınırlı, yer yer kalsifikasyoniçeren kistik kitle saptandı. Sağ arka yan torakotomiinsizyonu ile beşinci kaburgalar arası aralıktan toraksa girildi. Gözlemde üstte vena kava superior üzerinden başlayıp alt loba ulaşan mediasten kitlesi tespit edildi.Kitle eksize edildi. Histopatolojik inceleme sonucusaç, kıkırdak ve yağ bezlerini içeren dermoid kist olarak değerlendirildi. Bu olgu, mediasten kistlerinde kardiyak aritmi nadir rastlanan bir bulgu olması nedeni ile sunuldu.
In this article, we report a 45-year-old female patient who was admitted with the complaints of cough, dyspnea and palpitation and referred to our clinic from Cardiology Outpatient Clinic due to tachyarrhythmia with a preliminary diagnosis of mediastinal mass. Thoracic computed tomography (CT) showed a smooth, lobulated contour and locally calcified cystic mass with a size of 7x6 cm in the right-sided middle mediastinum showing air-fluid level. The thorax was explorated from the fifth intercostal space with a right posterolateral thoracotomy incision. Exploration revealed a mediastinal mass originating from vena cava superior at the upper part and reaching the lower lobe. The mass was excised. The result of the histopathological examination was reported as a dermoid cyst containing hair, cartilage and sebaceous glands. We present this case as cardiac arrhythmia is a rare sign of mediastinal cysts. ">

Taşiaritmi ile birlikte görülen dermoid kist: Olgu sunumu

Bu yazıda, öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı yakınması ile başvuran ve taşiaritmi nedeni ile kardiyoloji polikliniğinden kliniğimize mediastinal kitle ön tanısı ile sevk edilen 45 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Bilgisayarlı toraks tomografisinde sağ hemitoraks ortamediastende, 7x6 cm boyutlarında hava-sıvı seviyesi veren düzgün, lobüle sınırlı, yer yer kalsifikasyoniçeren kistik kitle saptandı. Sağ arka yan torakotomiinsizyonu ile beşinci kaburgalar arası aralıktan toraksa girildi. Gözlemde üstte vena kava superior üzerinden başlayıp alt loba ulaşan mediasten kitlesi tespit edildi.Kitle eksize edildi. Histopatolojik inceleme sonucusaç, kıkırdak ve yağ bezlerini içeren dermoid kist olarak değerlendirildi. Bu olgu, mediasten kistlerinde kardiyak aritmi nadir rastlanan bir bulgu olması nedeni ile sunuldu.

Dermoid cyst presenting with tachyarrhythmia: A case report

In this article, we report a 45-year-old female patient who was admitted with the complaints of cough, dyspnea and palpitation and referred to our clinic from Cardiology Outpatient Clinic due to tachyarrhythmia with a preliminary diagnosis of mediastinal mass. Thoracic computed tomography (CT) showed a smooth, lobulated contour and locally calcified cystic mass with a size of 7x6 cm in the right-sided middle mediastinum showing air-fluid level. The thorax was explorated from the fifth intercostal space with a right posterolateral thoracotomy incision. Exploration revealed a mediastinal mass originating from vena cava superior at the upper part and reaching the lower lobe. The mass was excised. The result of the histopathological examination was reported as a dermoid cyst containing hair, cartilage and sebaceous glands. We present this case as cardiac arrhythmia is a rare sign of mediastinal cysts.

___

  • 1. Lewis BD, Hurt RD, Payne WS, Farrow GM, Knapp RH, Muhm JR. Benign teratomas of the mediastinum. J Thorac Cardiovasc Surg 1983;86:727-31.
  • 2. Yadav CM, Shah BK, Mature teratoma of posterior mediastinum. Pak J Med 2003;19:226-7.
  • 3. Balcı AE, Eren Ş, Eren N. Erişkinlerde mediastenin primer tümör ve kistleri: 61 olgunun değerlendirilmesi ve cerrahi sonuçları. T Klinik Tıp Bilimleri 2003;23:33-7.
  • 4. Nichols CR. Mediastinal germ cell tumors. Clinical features and biologic correlates. Chest 1991;99:472-9.
  • 5. Cohen AJ, Thompson L, Edwards FH, Bellamy RF. Primary cysts and tumors of the mediastinum. Ann Thorac Surg 1991;51:378-84.
  • 6. Melcher AA. Malignant change in a mediastinal dermoid cyst. Clin Oncol (R Coll Radiol) 1994;6:345-6.
  • 7. Furukawa K, Takahata S, Ichimiya H, Tanaka M, Sata M. Video-assisted thoracoscopic resection of a mediastinal cyst: report of a case. Surg Today 1994;24:923-5.
  • 8. Choi SJ, Lee JS, Song KS, Lim TH. Mediastinal teratoma: CT differentiation of ruptured and unruptured tumors. AJR Am J Roentgenol 1998;171:591-4.
  • 9. D’Cruz IA, Feghali N, Gross CM. Echocardiographic manifestations of mediastinal masses compressing or encroaching on the heart. Echocardiography 1994; 11:523-33.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Double papillary muscle infarction related to right coronary artery occlusion: A case report

Ahmet Ümit GÜLLÜ, Aleks DEĞİRMENCİOGLU, Muharrem KOÇYİĞİT, Eyüp Murat ÖKTEN, Cem ALHAN, Ümit İNCE, Şahin ŞENAY, Mehmet Hakan AKAY

Congenital left ventricular aneurysm: A case report

Metin KILINÇ, Ahmet İRDEM, Mehmet KERVANCIOĞLU

Acute thrombosis of extracardiac conduit after the Fontan operation: An emergent thrombectomy

Nursen TANRIKULU, Ömer IŞIK, Yalım YALÇIN, Ahmet KIRBAŞ

Preoperative embolization in the management of a non-functioning mediastinal paraganglioma

Mehmet YILDIRIM, Fikri YAPICI, M. Olcay ÇİZMELİ, Ilgaz DOĞUSOY, Hatice DEMİRBAĞ

Siyanotik çocuk hastalarda normoksik ve hiperoksik kardiyopulmoner baypasın oksidatif strese etkisi

Orhan Kemal SALİH, Uğur GÖÇEN, Mehmet Şah TOPÇUOĞLU, Atakan ATALAY, Hafize YALINIZ, Yüksel BAŞTÜRK, Vecih KEKLİK, Mehmet ASLAN

Atipik tutulum gösteren Buerger hastalığı (tromboanjitis obliterans): Olgu sunumu

Özcan ÖZEKE, Levent MAVİOĞLU, Çağatay ERTAN, Ufuk MUNGAN, Mehmet Ali ÖZATİK

The effect of basic fibroblast growth factor and adipose tissue-derived mesenchymal stem cells on wound healing, epithelization and angiogenesis in a tracheal resection and end-to-end anastomosis rat model

Berkant ÖZPOLAT, Mehmet NİYAZ, Özer Aylin GÜRPINAR, Ebru Şebnem AYVA, Serkal GAZYAĞCI

Impacts of non-dialysis-dependent renal insufficiency on the early surgical outcomes after isolated coronary artery bypass graft surgery

Ali Kord VALESHABAD, Jamshid BAGHERI, Mohammad JEBELLI, Amin BAGHERI, Mohammad Hussein MANDEGA

The impact of body mass index on mortality and morbidity in patients undergoing isolated valve surgery

Özcan GÜR, Demet GÜR ÖZKARAMANLI, Volkan YÜKSEL, Selami GÜRKAN, Serhat HÜSEYİN, Suat CANBAZ, Şahin İŞCAN, Turan EGE

Aort arkı ve inen torasik anevrizmanın tek aşamalı hibrid yöntemle tedavisi: Olgu sunumu

Tünay KURTOĞLU, Berent DİŞCİGİL, Selim DURMAZ, M. İsmail BADAK

Academic Researches Index - FooterLogo