Pulmoner endarterektomi (PEA), kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) hastalarında etkili bir tedavi seçeneğidir. Pulmoner anjiyosarkomun (PS) semp- tomları, benzer radyolojik bulgular göstererek KPTEHyi taklit edebilir. Bu yazıda, ilerleyici nefes darlığı ve anji- nası olan 69 yaşında erkek bir olgu sunuldu. Klinik ve radyolojik muayenede pulmoner kapağa uzanan ve ayırıcı tanıda PS olabileceğini gösteren bir kitle ile birlikte, pul- moner hipertansiyon tespit edildi. Pulmoner endarterek- tomi cerrahisi ile eş zamanlı pulmoner kapak replasmanı yapıldı. Histolojik incelemede, PS tanısı doğrulandı. Hasta adjuvan kemoterapi için yerel bir onkoloji kliniğine yönlendirildi.
Pulmonary endarterectomy (PEA) is an effective treatment of choise for patients with chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH). Symptoms of pulmonary angiosarcoma (PS) can mimic CTEPH, showing similar radiological findings. In this article, we report on a 69-year-old male case with progressive dyspnea and angina. Clinical and radiographic examination revealed pulmonary hypertension with a mass extending to the pulmonary valve, indicating potential PS in the differential diagnosis. A pulmonary valve replacement was performed concurrently with PEA surgery. Histological examination confirmed the diagnosis of PS. The patient was referred into a local oncology service for adjuvant chemotherapy. Key words: "> [PDF] Successful treatment of pulmonary angiosarcoma along with pulmonary endarterectomy and pulmonary valve replacement | [PDF] Pulmoner anjiyosarkomun pulmoner endarterektomi ve pulmoner kapak replasmanı ile birlikte başarılı tedavisi Pulmoner endarterektomi (PEA), kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) hastalarında etkili bir tedavi seçeneğidir. Pulmoner anjiyosarkomun (PS) semp- tomları, benzer radyolojik bulgular göstererek KPTEHyi taklit edebilir. Bu yazıda, ilerleyici nefes darlığı ve anji- nası olan 69 yaşında erkek bir olgu sunuldu. Klinik ve radyolojik muayenede pulmoner kapağa uzanan ve ayırıcı tanıda PS olabileceğini gösteren bir kitle ile birlikte, pul- moner hipertansiyon tespit edildi. Pulmoner endarterek- tomi cerrahisi ile eş zamanlı pulmoner kapak replasmanı yapıldı. Histolojik incelemede, PS tanısı doğrulandı. Hasta adjuvan kemoterapi için yerel bir onkoloji kliniğine yönlendirildi. "> Pulmoner endarterektomi (PEA), kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) hastalarında etkili bir tedavi seçeneğidir. Pulmoner anjiyosarkomun (PS) semp- tomları, benzer radyolojik bulgular göstererek KPTEHyi taklit edebilir. Bu yazıda, ilerleyici nefes darlığı ve anji- nası olan 69 yaşında erkek bir olgu sunuldu. Klinik ve radyolojik muayenede pulmoner kapağa uzanan ve ayırıcı tanıda PS olabileceğini gösteren bir kitle ile birlikte, pul- moner hipertansiyon tespit edildi. Pulmoner endarterek- tomi cerrahisi ile eş zamanlı pulmoner kapak replasmanı yapıldı. Histolojik incelemede, PS tanısı doğrulandı. Hasta adjuvan kemoterapi için yerel bir onkoloji kliniğine yönlendirildi.
Pulmonary endarterectomy (PEA) is an effective treatment of choise for patients with chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH). Symptoms of pulmonary angiosarcoma (PS) can mimic CTEPH, showing similar radiological findings. In this article, we report on a 69-year-old male case with progressive dyspnea and angina. Clinical and radiographic examination revealed pulmonary hypertension with a mass extending to the pulmonary valve, indicating potential PS in the differential diagnosis. A pulmonary valve replacement was performed concurrently with PEA surgery. Histological examination confirmed the diagnosis of PS. The patient was referred into a local oncology service for adjuvant chemotherapy. Key words: ">

Successful treatment of pulmonary angiosarcoma along with pulmonary endarterectomy and pulmonary valve replacement

Pulmoner endarterektomi (PEA), kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) hastalarında etkili bir tedavi seçeneğidir. Pulmoner anjiyosarkomun (PS) semp- tomları, benzer radyolojik bulgular göstererek KPTEHyi taklit edebilir. Bu yazıda, ilerleyici nefes darlığı ve anji- nası olan 69 yaşında erkek bir olgu sunuldu. Klinik ve radyolojik muayenede pulmoner kapağa uzanan ve ayırıcı tanıda PS olabileceğini gösteren bir kitle ile birlikte, pul- moner hipertansiyon tespit edildi. Pulmoner endarterek- tomi cerrahisi ile eş zamanlı pulmoner kapak replasmanı yapıldı. Histolojik incelemede, PS tanısı doğrulandı. Hasta adjuvan kemoterapi için yerel bir onkoloji kliniğine yönlendirildi.

Pulmoner anjiyosarkomun pulmoner endarterektomi ve pulmoner kapak replasmanı ile birlikte başarılı tedavisi

Pulmonary endarterectomy (PEA) is an effective treatment of choise for patients with chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH). Symptoms of pulmonary angiosarcoma (PS) can mimic CTEPH, showing similar radiological findings. In this article, we report on a 69-year-old male case with progressive dyspnea and angina. Clinical and radiographic examination revealed pulmonary hypertension with a mass extending to the pulmonary valve, indicating potential PS in the differential diagnosis. A pulmonary valve replacement was performed concurrently with PEA surgery. Histological examination confirmed the diagnosis of PS. The patient was referred into a local oncology service for adjuvant chemotherapy. Key words:

___

  • 1. Mandelstamm M. Uber primäre Neubildungen des Herzens. Virchows Arch Pathol Anat 1923;245:43-54.
  • 2. Johansson L, Carlén B. Sarcoma of the pulmonary artery: report of four cases with electron microscopic and immunohistochemical examinations, and review of the literature. Virchows Arch 1994;424:217-24.
  • 3. Anderson MB, Kriett JM, Kapelanski DP, Tarazi R, Jamieson SW. Primary pulmonary artery sarcoma: a report of six cases. Ann Thorac Surg 1995;59:1487-90.
  • 4. Hsing JM, Thakkar SG, Borden EC, Budd GT. Intimal pulmonary artery sarcoma presenting as dyspnea: case report. Int Semin Surg Oncol 2007;4:14.
  • 5. Cox JE, Chiles C, Aquino SL, Savage P, Oaks T. Pulmonary artery sarcomas: a review of clinical and radiologic features. J Comput Assist Tomogr 1997;21:750-5.
  • 6. Janssen JP, Mulder JJ, Wagenaar SS, Elbers HR, van den Bosch JM. Primary sarcoma of the lung: a clinical study with long-term follow-up. Ann Thorac Surg 1994;58:1151-5.
  • 7. Chhaya NC, Goodwin AT, Jenkins DP, Pepke-Zaba J, Dunning JJ. Surgical treatment of pulmonary artery sarcoma. J Thorac Cardiovasc Surg 2006;131:1410-1.
  • 8. Jamieson SW, Kapelanski DP. Pulmonary endarterectomy. Curr Probl Surg 2000;37:165-252.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kazara posterolateral torakotomi

Ahmet BAŞOĞLU, Cem Diren ÖZTÜRK, Ömer Serdar BEKDEMİR, Ayşen ŞENGÜL TASLAK

Doğuştan kalp cerrahisi sonrası iki taraflı diyafram paralizisi

Nursen TANRIKULU, Emin TİRELİ, Ömer IŞIK, Sezai ÇELİK, Ahmet KIRBAŞ

Konjesif kalp yetersizliğinin eşlik ettiği erişkin bir hastada pulmoner arterden kaynaklanan anomalili sol koroner arter

Cem ARITÜRK, Mustafa ÇETİN, Orhan KARABÖRK, Ekrem AKSU, Cem ATİK

Brugada syndrome and anesthesia

Selen ÖZTÜRK, İbrahim ÖZTÜRK

Sağ koroner ve ön inen koroner arter-sağ ventrikül çıkım yolu fistüllerinin içten tamir ve transanüler perikard yama ile cerrahi tedavisi

Kenan SEVER, Nuri KURTOĞLU, İsmail Cihan ÖZBEK, Denyan MANSUROĞLU

Büyük arterlerin transpozisyonuna eşlik eden aort-sağ atriyal tünel:Olgu sunumu

Ersin EREK, Onur ŞEN, Kürşat ÖZ, Timuçin AKSU, Meki BİLİCİ

Thymic carcinoid with multiple endocrine neoplasia type 1: a case report

Ali ÇELİK, Yetkin AĞAÇKIRAN, Ertan AYDIN, Nurettin KARAOĞLANOĞLU, Ülkü YAZICI

Dexmedetomidine combined with narcotic anesthesiainduction in coronary artery bypass graft surgery

Adil POLAT, Abdülkadir YEKTAŞ, Kerem ERKALP, Sıtkı Nadir ŞİNİKOĞLU, Funda GÜMÜŞ, Ayşin ALAGÖL, Nihan KAYALAR

Splenik artery to mesenteric artery bypass due to intraoperative injury

Adnan YALÇINKAYA, Rıza Sarper ÖKTEN, Ersin KADİROĞULLARI, Mahmut Mustafa ULAŞ, Sinan YOL, Bahadır CELEP

Endobronşiyal kapakçık ile ilk deneyimlerimiz:Akciğer hacim azaltılmasında yeni bir yöntem

Sinem Nedime SÖKÜCÜ, Ahmet Levent KARASULU, Sedat ALTIN, Levent DALAR

Academic Researches Index - FooterLogo