Epikardiyal koroner arterlerin normal olup, koroner akımın yavaş olması sıklıkla asemptomatik bir seyre sahiptir; ancak, bazı raporlar bu durumun patolojik potansiyeli olduğunu göstermektedir. Otuz beş yaşında bir erkek hasta bir yıldır var olan egzersiz anginası (Kanada sınıf II) nedeniyle yatırıldı. Treadmil egzersiz testi sırasında hastada tipik angina pektoris gelişti ve 2 mm'lik ST segment çökmesi görüldü. Koroner anjiyografide sağ koroner arterde yavaş akım dışında bir soruna rastlanmadı. Aspirin, nitrogliserin ve beta-blokerle medikal tedaviye başlanmasının ardından hastanın semptomları geriledi ve bir yıllık takip süresi boyunca şikayetlerin bir daha tekrarlamadığı görüldü.
Slow coronary flow in the presence of normal epicardial coronary arteries frequently has an asymptomatic course; however, some reports have showed its pathologic potential. A 35-year-old male patient was admitted with a history of exertional angina (Canadian class II) of a year duration. During treadmill exercise stress testing, he experienced typical angina pectoris and a 2-mm ST-segment depression. Coronary angiography revealed slow flow in the right coronary artery without any other coronary pathology. Medications with aspirin, nitroglycerin, and a beta-blocker were instituted, after which relief of symptoms was observed. His complaints did not recur during a follow-up period of a year. "> [PDF] Slow coronary flow phenomenon associated with exercise-induced myocardial ischemia | [PDF] Egzersize bağlı miyokard iskemisine yol açan koroner yavaş akım fenomeni Epikardiyal koroner arterlerin normal olup, koroner akımın yavaş olması sıklıkla asemptomatik bir seyre sahiptir; ancak, bazı raporlar bu durumun patolojik potansiyeli olduğunu göstermektedir. Otuz beş yaşında bir erkek hasta bir yıldır var olan egzersiz anginası (Kanada sınıf II) nedeniyle yatırıldı. Treadmil egzersiz testi sırasında hastada tipik angina pektoris gelişti ve 2 mm'lik ST segment çökmesi görüldü. Koroner anjiyografide sağ koroner arterde yavaş akım dışında bir soruna rastlanmadı. Aspirin, nitrogliserin ve beta-blokerle medikal tedaviye başlanmasının ardından hastanın semptomları geriledi ve bir yıllık takip süresi boyunca şikayetlerin bir daha tekrarlamadığı görüldü. "> Epikardiyal koroner arterlerin normal olup, koroner akımın yavaş olması sıklıkla asemptomatik bir seyre sahiptir; ancak, bazı raporlar bu durumun patolojik potansiyeli olduğunu göstermektedir. Otuz beş yaşında bir erkek hasta bir yıldır var olan egzersiz anginası (Kanada sınıf II) nedeniyle yatırıldı. Treadmil egzersiz testi sırasında hastada tipik angina pektoris gelişti ve 2 mm'lik ST segment çökmesi görüldü. Koroner anjiyografide sağ koroner arterde yavaş akım dışında bir soruna rastlanmadı. Aspirin, nitrogliserin ve beta-blokerle medikal tedaviye başlanmasının ardından hastanın semptomları geriledi ve bir yıllık takip süresi boyunca şikayetlerin bir daha tekrarlamadığı görüldü.
Slow coronary flow in the presence of normal epicardial coronary arteries frequently has an asymptomatic course; however, some reports have showed its pathologic potential. A 35-year-old male patient was admitted with a history of exertional angina (Canadian class II) of a year duration. During treadmill exercise stress testing, he experienced typical angina pectoris and a 2-mm ST-segment depression. Coronary angiography revealed slow flow in the right coronary artery without any other coronary pathology. Medications with aspirin, nitroglycerin, and a beta-blocker were instituted, after which relief of symptoms was observed. His complaints did not recur during a follow-up period of a year. ">

Slow coronary flow phenomenon associated with exercise-induced myocardial ischemia

Epikardiyal koroner arterlerin normal olup, koroner akımın yavaş olması sıklıkla asemptomatik bir seyre sahiptir; ancak, bazı raporlar bu durumun patolojik potansiyeli olduğunu göstermektedir. Otuz beş yaşında bir erkek hasta bir yıldır var olan egzersiz anginası (Kanada sınıf II) nedeniyle yatırıldı. Treadmil egzersiz testi sırasında hastada tipik angina pektoris gelişti ve 2 mm'lik ST segment çökmesi görüldü. Koroner anjiyografide sağ koroner arterde yavaş akım dışında bir soruna rastlanmadı. Aspirin, nitrogliserin ve beta-blokerle medikal tedaviye başlanmasının ardından hastanın semptomları geriledi ve bir yıllık takip süresi boyunca şikayetlerin bir daha tekrarlamadığı görüldü.

Egzersize bağlı miyokard iskemisine yol açan koroner yavaş akım fenomeni

Slow coronary flow in the presence of normal epicardial coronary arteries frequently has an asymptomatic course; however, some reports have showed its pathologic potential. A 35-year-old male patient was admitted with a history of exertional angina (Canadian class II) of a year duration. During treadmill exercise stress testing, he experienced typical angina pectoris and a 2-mm ST-segment depression. Coronary angiography revealed slow flow in the right coronary artery without any other coronary pathology. Medications with aspirin, nitroglycerin, and a beta-blocker were instituted, after which relief of symptoms was observed. His complaints did not recur during a follow-up period of a year.

___

  • 1. Tambe AA, Demany MA, Zimmerman HA, Mascarenhas E. Angina pectoris and slow flow velocity of dye in coronary arteries-a new angiographic finding. Am Heart J 1972;84:66-71.
  • 2. Kemp HG Jr, Vokonas PS, Cohn PF, Gorlin R. The anginal syndrome associated with normal coronary arteriograms. Report of a six year experience. Am J Med 1973;54:735-42.
  • 3. Ockene IS, Shay MJ, Alpert JS, Weiner BH, Dalen JE. Unexplained chest pain in patients with normal coronary arteriograms: a follow-up study of functional status. N Engl JMedl980;303:1249-52.
  • 4. Mangieri E, Macchiarelli G, Ciavolella M, Barilla F, Avella A, Martinotti A, et al. Slow coronary flow: clinical and histopathological features in patients with otherwise normal epicardial coronary arteries. Cathet Cardiovasc Diagn 1996; 37:375-81.
  • 5. Kurtoglu N, Akcay A, Dindar I. Usefulness of oral dipyridamole therapy for angiographic slow coronary artery flow.Am J Cardiol 2001;87:777-9, A8.
  • 6. Goel PK, Gupta SK, Agarwal A, Kapoor A. Slow coronary flow: a distinct angiographic subgroup in syndrome X. Angiology 2001;52:507-14.
  • 7. Sezgin AT, Sigirci A, Barutçu I, Topal E, Sezgin N, Ozdemir R, et al. Vascular endothelial function in patients with slow coronary flow. Coron Artery Dis 2003; 14:155-61.
  • 8. Cesar LA, Ramires JA, Serrano Junior CV, Meneghetti JC, Antonelli RH, da-Luz PL, et al. Slow coronary run-off in patients with angina pectoris: clinical significance and thallium-201 scintigraphic study. Braz J Med Biol Res 1996; 29:605-13.
  • 9. Przybojewski JZ, Becker PH. Angina pectoris and acute myocardial infarction due to "slow-flow phenomenon" in nonatherosclerotic coronary arteries: a case report. Angiology 1986;37:751-61.
  • 10. Kapoor A, Goel PK, Gupta S. Slow coronary flow - a cause for angina with ST segment elevation and normal coronary arteries. A case report. Int J Cardiol 1998;67:257-61.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Protez-hasta uyumsuzluğunda Konno ameliyatı

M. Kerem VURAL

Evaluation of R-R interval variability with electromyography following coronary artery bypass grafting

Suat CANBAZ, Ümit HALICI, Enver DURAN, Ebru YAVUZ, Turan EGE, Kemal BALCI, Nilda TURGUT

Sağ ventrikül çıkım yolu genişletilmesinde perikardiyal monoküspid kapak yönteminin erken dönem sonuçları

Osman BAŞPINAR, Bahadır DAĞLAR, Hakkı KAZAZ, M. Adnan CELKAN

Slow coronary flow phenomenon associated with exercise-induced myocardial ischemia

Alpay Turan SEZGİN, İrfan BARUTCU, Hakan GÜLLÜ, Ali Metin ESEN

Elastofibroma dorsi: Olgu sunumu

Çağlar YILDIRIM, Caner ÖZER, Oğuz KÖKSEL, Ali ÖZDÜLGER, Tuba KARABACAK

Sol ön inen arterden kaynaklanan koroner arter fistülünün cerrahi onarımı

İlker MATARACI, Murat Bülent RABUŞ, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Suat Nail ÖMEROĞLU

Periferik damar yaralanmalarında cerrahi deneyimimiz: 175 olgunun değerlendirilmesi

Oktay BURMA, Ayhan UYSAL, Kaan Kadir ÖZSİN, Rafet TOK, Ali RAHMAN, Hakan KÖKSAL

Safen veni zeytinsiz total sıyırma uygulamasında safen sinir hasarının değerlendirilmesi

Ali Vefa ÖZCAN, Ahmet BALTALARLI, Gökhan ÖNEM, İbrahim GÖKŞİN, Mustafa SAÇAR, Orçun ÜNAL

Hematological, biochemical and end-organ effects of the Levitronix centrifugal left ventricular assist device in a bovine model

Howard FRAZIER, Kamuran KADIPAŞAOĞLU, Mehmet Hakan AKAY, Kanber Öcal KARABAY, Egemen TÜZÜN, Dan TAMEZ

Göğüs duvarında soliter plazmasitoma: Olgu sunumu

Mehmet ÖZGEL, Emin KAYA, Ömer SOYSAL, Akın KUZUCU

Academic Researches Index - FooterLogo