Poland sendromu nadir gözlenen doğuştan bir anomalidir ve majör pektoral kasın kısmen veya tamamen yokluğu, minör pektoral kasın yokluğu, meme veya meme başının yokluğu veya hipoplazisi, kaburgaların değişen oranlarda yokluğu ve el anomalileri, cilt altı yağ dokusunun hipoplazisi ile karakterizedir. Ancak pnömotoraks ile birlikteliği çok nadirdir. Elli bir yaşında erkek hasta acil polikliniğimize bir haftadır var olan ve gittikçe artan göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınması ile başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde sağ tarafta solunum seslerinde azalma ve sağ pektoralis majör kas yokluğu saptandı. Direkt akciğer grafisinde sağ hemitoraksta total pnömotoraks izlendi. Hastaya video yardımlı torakoskopik cerrahi ile büllektomi ve plevral abrazyon uygulandı. Bu olgu Poland sendromu ve spontan pnömotoraksın nadir birlikteliğine dikkat çekmek amacıyla sunuldu.
Poland’s syndrome is a rare congenital anomaly, characterized by a partial or complete absence of pectoralis major muscle, absence of minor pectoral muscles, absence or hypoplasia of breasts and/or nipples, absence of ribs in a varying degree, hand abnormalities, and hypoplasia of the subcutaneous tissue. However, its coexistence with pneumothorax is very rare. A 51-year- old male patient was admitted to our emergency department with complaints of progressive chest pain and dyspnea which began a week ago. Physical examination revealed that breath sounds decreased on the right side with an absence of pectoralis major muscle. Plain chest X-ray showed total pneumothorax on the right side. The patient underwent bullectomy and pleural abrasion using video-assisted thoracoscopic surgery. We present this case to draw attention to the rare association of Poland’s syndrome with spontaneous pneumothorax. "> [PDF] Poland sendromu ve spontan pnömotoraksın nadir bir birlikteliği | [PDF] A rare association of Poland’s syndrome and pneumothorax Poland sendromu nadir gözlenen doğuştan bir anomalidir ve majör pektoral kasın kısmen veya tamamen yokluğu, minör pektoral kasın yokluğu, meme veya meme başının yokluğu veya hipoplazisi, kaburgaların değişen oranlarda yokluğu ve el anomalileri, cilt altı yağ dokusunun hipoplazisi ile karakterizedir. Ancak pnömotoraks ile birlikteliği çok nadirdir. Elli bir yaşında erkek hasta acil polikliniğimize bir haftadır var olan ve gittikçe artan göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınması ile başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde sağ tarafta solunum seslerinde azalma ve sağ pektoralis majör kas yokluğu saptandı. Direkt akciğer grafisinde sağ hemitoraksta total pnömotoraks izlendi. Hastaya video yardımlı torakoskopik cerrahi ile büllektomi ve plevral abrazyon uygulandı. Bu olgu Poland sendromu ve spontan pnömotoraksın nadir birlikteliğine dikkat çekmek amacıyla sunuldu. "> Poland sendromu nadir gözlenen doğuştan bir anomalidir ve majör pektoral kasın kısmen veya tamamen yokluğu, minör pektoral kasın yokluğu, meme veya meme başının yokluğu veya hipoplazisi, kaburgaların değişen oranlarda yokluğu ve el anomalileri, cilt altı yağ dokusunun hipoplazisi ile karakterizedir. Ancak pnömotoraks ile birlikteliği çok nadirdir. Elli bir yaşında erkek hasta acil polikliniğimize bir haftadır var olan ve gittikçe artan göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınması ile başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde sağ tarafta solunum seslerinde azalma ve sağ pektoralis majör kas yokluğu saptandı. Direkt akciğer grafisinde sağ hemitoraksta total pnömotoraks izlendi. Hastaya video yardımlı torakoskopik cerrahi ile büllektomi ve plevral abrazyon uygulandı. Bu olgu Poland sendromu ve spontan pnömotoraksın nadir birlikteliğine dikkat çekmek amacıyla sunuldu.
Poland’s syndrome is a rare congenital anomaly, characterized by a partial or complete absence of pectoralis major muscle, absence of minor pectoral muscles, absence or hypoplasia of breasts and/or nipples, absence of ribs in a varying degree, hand abnormalities, and hypoplasia of the subcutaneous tissue. However, its coexistence with pneumothorax is very rare. A 51-year- old male patient was admitted to our emergency department with complaints of progressive chest pain and dyspnea which began a week ago. Physical examination revealed that breath sounds decreased on the right side with an absence of pectoralis major muscle. Plain chest X-ray showed total pneumothorax on the right side. The patient underwent bullectomy and pleural abrasion using video-assisted thoracoscopic surgery. We present this case to draw attention to the rare association of Poland’s syndrome with spontaneous pneumothorax. ">

Poland sendromu ve spontan pnömotoraksın nadir bir birlikteliği

Poland sendromu nadir gözlenen doğuştan bir anomalidir ve majör pektoral kasın kısmen veya tamamen yokluğu, minör pektoral kasın yokluğu, meme veya meme başının yokluğu veya hipoplazisi, kaburgaların değişen oranlarda yokluğu ve el anomalileri, cilt altı yağ dokusunun hipoplazisi ile karakterizedir. Ancak pnömotoraks ile birlikteliği çok nadirdir. Elli bir yaşında erkek hasta acil polikliniğimize bir haftadır var olan ve gittikçe artan göğüs ağrısı ve nefes darlığı yakınması ile başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde sağ tarafta solunum seslerinde azalma ve sağ pektoralis majör kas yokluğu saptandı. Direkt akciğer grafisinde sağ hemitoraksta total pnömotoraks izlendi. Hastaya video yardımlı torakoskopik cerrahi ile büllektomi ve plevral abrazyon uygulandı. Bu olgu Poland sendromu ve spontan pnömotoraksın nadir birlikteliğine dikkat çekmek amacıyla sunuldu.

A rare association of Poland’s syndrome and pneumothorax

Poland’s syndrome is a rare congenital anomaly, characterized by a partial or complete absence of pectoralis major muscle, absence of minor pectoral muscles, absence or hypoplasia of breasts and/or nipples, absence of ribs in a varying degree, hand abnormalities, and hypoplasia of the subcutaneous tissue. However, its coexistence with pneumothorax is very rare. A 51-year- old male patient was admitted to our emergency department with complaints of progressive chest pain and dyspnea which began a week ago. Physical examination revealed that breath sounds decreased on the right side with an absence of pectoralis major muscle. Plain chest X-ray showed total pneumothorax on the right side. The patient underwent bullectomy and pleural abrasion using video-assisted thoracoscopic surgery. We present this case to draw attention to the rare association of Poland’s syndrome with spontaneous pneumothorax.

___

  • 9. Bavinck JN, Weaver DD. Subclavian artery supply disruption sequence: hypothesis of a vascular etiology for Poland, Klippel-Feil, and Möbius anomalies. Am J Med Genet 1986;23:903-18.
  • 8. Arslan H, Necmioğlu S, Çoban H. Poland sendromu. Acta Orthop Traumatol Turc 2000;34:329-32.
  • 7. Isıtmangil T, Sebit Ş, Tunç H, Görür R, Dakak M, Peker F ve ark. Poland sendromlu 28 hastanın değerlendirilmesi. Haydarpaşa Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Bülteni 2003;11:61-7.
  • 6. Poland A. Deficiency of the pectoral muscles. Guy’s Hospital Reports 1841;6:191-3.
  • 5. Tagarakis GI, Karangelis D, Tsantsaridou A, Tsolaki F, Daskalopoulos ME, Hevas A, et al. Poland's syndrome and recurrent pneumothorax: is there a connection? J Cardiothorac Surg 2011;6:32.
  • 4. Celik B. Poland’s syndrome and spontaneous pneumothorax, a rare association. [Article in Turkish] Tuberk Toraks 2010;58:173-6.
  • 3. Luh SP, Yang PC, Lee CJ. Poland’s syndrome with spontaneous pneumothorax: report of two cases. J Formos Med Assoc 2002;101:148-51.
  • 2. Yiyit N. Poland sendromu. Turk Gogus Kalp Dama 2015;23:413-21.
  • 1. Fokin AA, Robicsek F. Poland's syndrome revisited. Ann Thorac Surg 2002;74:2218-25.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Endostapler ile torakoskopik diyafram plikasyonu

Serdar ÖZKAN

İnfrarenal abdominal aort anevrizmalarında iliyak arter morfolojisi kaynaklı ameliyat sırası destekleyici işlem gereksinimi ve komplikasyonlar

Mehmet ÖZÜLKÜ, Enes DUMAN, Cevahir HABERAL, Tonguç SABA, Ali TÜNEL

İnferior vena kava kompresyonlu devasa torasik soliter fibröz tümör: Bir olgu sunumu

Abdulsalam Y TAHA, Darya MAHMOOD, Dana MOHİALDEEN

İnterarteriyel seyirli anormal koroner arter hastaları ne zaman ameliyat edilmeli ve hangi cerrahi teknik kullanılmalıdır?

Engin KARAKUŞ, Onur IŞIK, Muhammet AKYÜZ

Perioperatif inhale iloprost ile tedavi edilen ciddi pulmoner arteriyel hipertansiyonlu çocuklarda doğuştan kalp hastalıklarının cerrahi onarımının uzun dönem sonuçları

Mustafa PAÇ, İrfan TAŞOĞLU, Ahmet Vedat KAVURT, Sinan Sabit KOCABEYOĞLU, Doğan Emre SERT, Feyza Ayşenur PAÇ

Aort diseksiyonu ile karışan dilate sol superior interkostal ven

Serkan Burç DEŞER, Mustafa Kemal DEMİRAĞ

Parankimal tutulum gösteren primer plevral leiyomyoma olgusu: Primer plevral leiomyoma

Funda DEMİRAĞ, Sadi KAYA, Funda İNCEKARA, Kubilay İNAN

Açık cerrahi sonrası nüks eden pektus ekskavatumun Nuss işlemi ile tedavisi

Muharrem ÖZKAYA, Nilay Çavuşoğlu YALÇIN, Mehmet BİLGİN

Akut koroner sendromda koroner cerrahi

Ali GÜRBÜZ, Orhan GÖKALP, Yüksel BEŞİR, Hasan İNER, Levent YILLIK

Düzeltme: Kronik böbrek yetmezliğinde sıra dışı damar erişim yöntemleri

Ferşat KOLBAKIR, Muzaffer BAHÇİVAN, Sefa ŞENOL

Academic Researches Index - FooterLogo