Soliter fibröz tümör vücuttaki neredeyse tüm lokasyonlarda tanımlanmış olsa da tipik olarak plevrayı ve çok nadiren perikardiyumu tutan nadir bir fibroblastik tümördür. Çoğu toraks içi soliter fibröz tümör asemptomatiktir; ancak bazılarında inferior vena kava kompresyonu gibi olağandışı görüntüler vardır ki, bildiğimiz kadarıyla bu daha önce yalnız bir defa bildirilmiştir. Bu yazıda perikardiyal kökenli olmasından şüphelenilen ve inferior vena kava kompresyonlu dev bir torasik soliter fibröz tümörü olup başarıyla ameliyat edilen orta yaşlı bir erkek hasta bildirildi.
Solitary fibrous tumor is a rare fibroblastic tumor that typically involves the pleura and very rarely the pericardium although it has been described in almost all locations in the body. Most intrathoracic solitary fibrous tumors are asymptomatic; however, some have unusual presentations such as inferior vena cava compression which, to our knowledge, was reported only once before. In this article, we report a middle-aged male patient with a huge thoracic solitary fibrous tumor of suspected pericardial origin and inferior vena cava compression who was successfully operated upon. "> [PDF] İnferior vena kava kompresyonlu devasa torasik soliter fibröz tümör: Bir olgu sunumu | [PDF] Enormous thoracic solitary fibrous tumor with inferior vena cava compression: A case report Soliter fibröz tümör vücuttaki neredeyse tüm lokasyonlarda tanımlanmış olsa da tipik olarak plevrayı ve çok nadiren perikardiyumu tutan nadir bir fibroblastik tümördür. Çoğu toraks içi soliter fibröz tümör asemptomatiktir; ancak bazılarında inferior vena kava kompresyonu gibi olağandışı görüntüler vardır ki, bildiğimiz kadarıyla bu daha önce yalnız bir defa bildirilmiştir. Bu yazıda perikardiyal kökenli olmasından şüphelenilen ve inferior vena kava kompresyonlu dev bir torasik soliter fibröz tümörü olup başarıyla ameliyat edilen orta yaşlı bir erkek hasta bildirildi. "> Soliter fibröz tümör vücuttaki neredeyse tüm lokasyonlarda tanımlanmış olsa da tipik olarak plevrayı ve çok nadiren perikardiyumu tutan nadir bir fibroblastik tümördür. Çoğu toraks içi soliter fibröz tümör asemptomatiktir; ancak bazılarında inferior vena kava kompresyonu gibi olağandışı görüntüler vardır ki, bildiğimiz kadarıyla bu daha önce yalnız bir defa bildirilmiştir. Bu yazıda perikardiyal kökenli olmasından şüphelenilen ve inferior vena kava kompresyonlu dev bir torasik soliter fibröz tümörü olup başarıyla ameliyat edilen orta yaşlı bir erkek hasta bildirildi.
Solitary fibrous tumor is a rare fibroblastic tumor that typically involves the pleura and very rarely the pericardium although it has been described in almost all locations in the body. Most intrathoracic solitary fibrous tumors are asymptomatic; however, some have unusual presentations such as inferior vena cava compression which, to our knowledge, was reported only once before. In this article, we report a middle-aged male patient with a huge thoracic solitary fibrous tumor of suspected pericardial origin and inferior vena cava compression who was successfully operated upon. ">

İnferior vena kava kompresyonlu devasa torasik soliter fibröz tümör: Bir olgu sunumu

Soliter fibröz tümör vücuttaki neredeyse tüm lokasyonlarda tanımlanmış olsa da tipik olarak plevrayı ve çok nadiren perikardiyumu tutan nadir bir fibroblastik tümördür. Çoğu toraks içi soliter fibröz tümör asemptomatiktir; ancak bazılarında inferior vena kava kompresyonu gibi olağandışı görüntüler vardır ki, bildiğimiz kadarıyla bu daha önce yalnız bir defa bildirilmiştir. Bu yazıda perikardiyal kökenli olmasından şüphelenilen ve inferior vena kava kompresyonlu dev bir torasik soliter fibröz tümörü olup başarıyla ameliyat edilen orta yaşlı bir erkek hasta bildirildi.

Enormous thoracic solitary fibrous tumor with inferior vena cava compression: A case report

Solitary fibrous tumor is a rare fibroblastic tumor that typically involves the pleura and very rarely the pericardium although it has been described in almost all locations in the body. Most intrathoracic solitary fibrous tumors are asymptomatic; however, some have unusual presentations such as inferior vena cava compression which, to our knowledge, was reported only once before. In this article, we report a middle-aged male patient with a huge thoracic solitary fibrous tumor of suspected pericardial origin and inferior vena cava compression who was successfully operated upon.

___

  • 14. Tapias LF, Mino-Kenudson M, Lee H, Wright C, Gaissert HA, Wain JC, et al. Risk factor analysis for the recurrence of resected solitary fibrous tumours of the pleura: a 33-year experience and proposal for a scoring system. Eur J Cardiothorac Surg 2013;44:111-7.
  • 13. Supakul R, Sodhi A, Tamashiro CY, Azmi SS, Kadaria D. Solitary Fibrous Tumor of the Pleura: A Rare Cause of Pleural Mass. Am J Case Rep 2015;16:854 -7.
  • 12. Aydemir B, Celik S, Okay T, Doğusoy I. Intrathoracic giant solitary fibrous tumor. Am J Case Rep 2013;14:91-3.
  • 11. Cardillo G, Carbone L, Carleo F, Masala N, Graziano P, Bray A, et al. Solitary fibrous tumors of the pleura: an analysis of 110 patients treated in a single institution. Ann Thorac Surg 2009;88:1632-7.
  • 10. Shaker W, Meatchi T, Dusser D, Riquet M. An unusual presentation of solitary fibrous tumour of the pleura: right atrium and inferior vena cava compression. Eur J Cardiothorac Surg 2002;22:640-2.
  • 9. Guo J, Chu X, Sun YE, Zhang L, Zhou N. Giant solitary fibrous tumor of the pleura: an analysis of five patients. World J Surg 2010;34:2553-7.
  • 8. Taha AY. Pleural and pericardial mesothelioma: a report of 4 cases. Medical Journal of Basra University 2002;16
  • 7. Cieslik-Wolski B, Pryt Ł, Szlachcinska A, Walczak-Pasz G, Jesionek-Kupnicka D, Kozak J. Solitary fibrous tumor of the pleura - analysis of 18 cases. Kardiochir Torakochirurgia Pol 2015;12:208-15.
  • 6. De Raet J, Sacré R, Hoorens A, Fletcher C, Lamote J. Malignant giant solitary fibrous tumor of the mediastinum. J Thorac Oncol 2008;3:1068-70.
  • 5. Liu B, Liu L, Li Y. Giant solitary fibrous tumor of the pleura: A case report. Thorac Cancer 2015;6:368-71.
  • 4. Luciano C, Francesco A, Giovanni V, Federica S, Cesare F. CT signs, patterns and differential diagnosis of solitary fibrous tumors of the pleura. J Thorac Dis 2010;2:21-5.
  • 3. den Bakker MA, Marx A, Mukai K, Ströbel P. Mesenchymal tumours of the mediastinum--part I. Virchows Arch 2015;467:487-500.
  • 2. Gold JS, Antonescu CR, Hajdu C, Ferrone CR, Hussain M, Lewis JJ, et al. Clinicopathologic correlates of solitary fibrous tumors. Cancer 2002;94:1057-68.
  • 1. Huang SC, Li CF, Kao YC, Chuang IC, Tai HC, Tsai JW, et al. The clinicopathological significance of NAB2-STAT6 gene fusions in 52 cases of intrathoracic solitary fibrous tumors. Cancer Med 2016;5:159-68.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Academic Researches Index - FooterLogo