Pnömomediastinum mediastinal yapılar arasında serbest havanın varlığı olarak tanımlanır. Olguların çoğu spontan şekilde veya travmatik nedenlerle ortaya çıksa da dental işlemlerden sonra da nadiren görülebilir. Dental işlemler sırasında yüksek hızlı hava türbini matkabı kullanımının mediastinal amfizeme neden olabileceği düşünülmektedir. Yüksek basınçlı hava bozulmuş dento-alveolar membrandan başlayarak yumuşak dokuları diseke eder ve mediastene ulaşır. Kontamine sıvı ve hava intraoral bariyerin bozulmasından sonra mediastene ulaşabilir ve son derece ölümcül desenden mediastinite yol açabilir. Bu yazıda, yüksek hızlı hava türbininin kullanıldığı diş çekimi sonrası pnömomediastinum gelişen 53 yaşında bir kadın hasta sunuldu.
Pneumomediastinum is defined as the presence of free airbetween mediastinal structures. Although most of the cases occurspontaneously or due to traumatic reasons, they may rarely beobserved after dental procedures. It is considered that the useof high speed air turbin drill during dental procedures mightcause mediastinal emphysema. High-pressured air dissects thesoft tissues starting from the impaired dento-alveolar membraneand reaches the mediastinum. Contaminated fluid and air canreach the mediastinum after the deterioration of the intraoralbarrier and may result in highly mortal descending mediastinitis.In this article, we present a 53-year-old female patient ofpneumomediastinum developing after tooth extraction usinghigh-speed air turbine. "> [PDF] Pnömomediastinum ve subkutan amfizemin nadir bir nedeni: Diş çekimi | [PDF] A rare cause of pneumomediastinum and subcutaneous emphysema: Tooth extraction Pnömomediastinum mediastinal yapılar arasında serbest havanın varlığı olarak tanımlanır. Olguların çoğu spontan şekilde veya travmatik nedenlerle ortaya çıksa da dental işlemlerden sonra da nadiren görülebilir. Dental işlemler sırasında yüksek hızlı hava türbini matkabı kullanımının mediastinal amfizeme neden olabileceği düşünülmektedir. Yüksek basınçlı hava bozulmuş dento-alveolar membrandan başlayarak yumuşak dokuları diseke eder ve mediastene ulaşır. Kontamine sıvı ve hava intraoral bariyerin bozulmasından sonra mediastene ulaşabilir ve son derece ölümcül desenden mediastinite yol açabilir. Bu yazıda, yüksek hızlı hava türbininin kullanıldığı diş çekimi sonrası pnömomediastinum gelişen 53 yaşında bir kadın hasta sunuldu. "> Pnömomediastinum mediastinal yapılar arasında serbest havanın varlığı olarak tanımlanır. Olguların çoğu spontan şekilde veya travmatik nedenlerle ortaya çıksa da dental işlemlerden sonra da nadiren görülebilir. Dental işlemler sırasında yüksek hızlı hava türbini matkabı kullanımının mediastinal amfizeme neden olabileceği düşünülmektedir. Yüksek basınçlı hava bozulmuş dento-alveolar membrandan başlayarak yumuşak dokuları diseke eder ve mediastene ulaşır. Kontamine sıvı ve hava intraoral bariyerin bozulmasından sonra mediastene ulaşabilir ve son derece ölümcül desenden mediastinite yol açabilir. Bu yazıda, yüksek hızlı hava türbininin kullanıldığı diş çekimi sonrası pnömomediastinum gelişen 53 yaşında bir kadın hasta sunuldu.
Pneumomediastinum is defined as the presence of free airbetween mediastinal structures. Although most of the cases occurspontaneously or due to traumatic reasons, they may rarely beobserved after dental procedures. It is considered that the useof high speed air turbin drill during dental procedures mightcause mediastinal emphysema. High-pressured air dissects thesoft tissues starting from the impaired dento-alveolar membraneand reaches the mediastinum. Contaminated fluid and air canreach the mediastinum after the deterioration of the intraoralbarrier and may result in highly mortal descending mediastinitis.In this article, we present a 53-year-old female patient ofpneumomediastinum developing after tooth extraction usinghigh-speed air turbine. ">

Pnömomediastinum ve subkutan amfizemin nadir bir nedeni: Diş çekimi

Pnömomediastinum mediastinal yapılar arasında serbest havanın varlığı olarak tanımlanır. Olguların çoğu spontan şekilde veya travmatik nedenlerle ortaya çıksa da dental işlemlerden sonra da nadiren görülebilir. Dental işlemler sırasında yüksek hızlı hava türbini matkabı kullanımının mediastinal amfizeme neden olabileceği düşünülmektedir. Yüksek basınçlı hava bozulmuş dento-alveolar membrandan başlayarak yumuşak dokuları diseke eder ve mediastene ulaşır. Kontamine sıvı ve hava intraoral bariyerin bozulmasından sonra mediastene ulaşabilir ve son derece ölümcül desenden mediastinite yol açabilir. Bu yazıda, yüksek hızlı hava türbininin kullanıldığı diş çekimi sonrası pnömomediastinum gelişen 53 yaşında bir kadın hasta sunuldu.

A rare cause of pneumomediastinum and subcutaneous emphysema: Tooth extraction

Pneumomediastinum is defined as the presence of free airbetween mediastinal structures. Although most of the cases occurspontaneously or due to traumatic reasons, they may rarely beobserved after dental procedures. It is considered that the useof high speed air turbin drill during dental procedures mightcause mediastinal emphysema. High-pressured air dissects thesoft tissues starting from the impaired dento-alveolar membraneand reaches the mediastinum. Contaminated fluid and air canreach the mediastinum after the deterioration of the intraoralbarrier and may result in highly mortal descending mediastinitis.In this article, we present a 53-year-old female patient ofpneumomediastinum developing after tooth extraction usinghigh-speed air turbine.

___

  • 1. Sapmaz E, Işık H, Doğan D, Kavaklı K, Çaylak H. A comparative study of pneumomediastinums based on clinical experience. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2019;25:497-502.
  • 2. Erol G, Kubat E, Sicim H, Kadan M, Bolcal C. An unexpected complication of robotic cardiac surgery: Pneumomediastinum. J Saudi Heart Assoc 2019;31:106-8.
  • 3. Durukan P, Salt O, Ozkan S, Durukan B, Kavalci C. Cervicofacial emphysema and pneumomediastinum after a high-speed air drill endodontic treatment procedure. Am J Emerg Med 2012;30:2095.e3-6.
  • 4. Yang SC, Chiu TH, Lin TJ, Chan HM. Subcutaneous emphysema and pneumomediastinum secondary to dental extraction: a case report and literature review. Kaohsiung J Med Sci 2006;22:641-5.
  • 5. Nishimura T, Sawai T, Kadoi K, Yamada T, Yoshie N, Ueda T, et al. Iatrogenic subcutaneous emphysema and pneumomediastinum following a high-speed air drill dental treatment procedure. Acute Med Surg 2015;2:253-6.
  • 6. Ocakcioglu I, Koyuncu S, Kupeli M, Bol O. Pneumomediastinum after Tooth Extraction. Case Rep Surg 2016;2016:4769180.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Girişimsel bronkoskopik teknikler ile tedavi edilen endobronşiyal lezyon olguları: Tek merkezli deneyimlerimiz

Ahmet Feridun IŞIK, Maruf ŞANLI, Ahmet ULUSAN, İbrahim Emre TUNCA

Pnömotoraksta minimal invaziv yaklaşım: Tek port mu, iki port mu?

Onur AKÇAY, Sinan ANAR, Sinem CANTAY, Tuba ACAR

Karotis arter stent planlamasında 3D baskılı anatomik karotis modellerin değerlendirilmesi

Ahmet Barış DURUKAN, Hakan GÖÇER, Osman TUNÇ, Erdinç NASER, Ertuğrul ERCAN

Primer pulmoner paraganglioma: İki olgu

Hilal ÖZAKINCI, Serpil DİZBAY SAK, Cabir YÜKSEL, Gökhan KOCAMAN, Bülent Mustafa YENİGÜN, Serkan ENÖN, Hakan KUTLAY

Sağ kalbe uzanan intravenöz leiomiyomatozis: Olgu sunumu

Liao QIUYING, Huang CHENGFENG, Zhang XIAOSHEN

Osteokondrolipom ve lipomların tedavisi aynı mıdır? Göğüs duvarı osteokondrolipomu üzerine olgu sunumu ve literatür incelemesi

Funda İNCEKARA, Göktürk FINDIK, Nevzat KILIÇ, Esra ÖZAYDIN, Hakan NOMENOĞLU

Fallot tetralojisinin cerrahi onarımı sonrasında komplike seyrin öngördürücülerİ

Servet ERGÜN, Okan YILDIZ, Mustafa GÜNEŞ, Erkut ÖZTÜRK, İsmihan Selen ONAN, Alper GÜZELTAŞ, Sertaç HAYDİN, Serhat Bahadır GENÇ

Nasıl yapacağın nerede yerleştiğine bağlıdır: Mediastinal paratiroid adenomları

Merve Şengül İNAN, Hakan IŞIK

Transözofageal ekokardiyografi eşliğinde ventriküler septal defektlerin transtorasik olarak kapatılması

Huang JIANG-SHAN, Sun KAI- PENG, Xu NING, Zhang GUI- CAN, Chen QIANG

Ana ve internal karotis arterin semptomatik elongasyonu ile iki taraflı karotis neobifurkasyonu

Valentin GOVEDARSKİ, Elitsa DIMITROVA, Zornitsa VASSILEVA

Academic Researches Index - FooterLogo