Soliter fibröz tümör plevranın nadir tümörü olup, sıklıkla visseral plevradan köken alır. Kesin tanı için genellikle torakotomi ve kitlenin total eksizyonu gerekmektedir. Cerrahi rezeksiyon genel olarak küratif olmakla birlikte, az da olsa lokal nüks ihtimali vardır. Bu çalışmada kliniğimizde sol hemitoraksta kitle tanısı ile opere edilen ve postoperatif tanısı soliter fibröz tümör gelen üç olgu literatür bilgileri ile gözden geçirilerek tartışıldı.
Solitary fibrous tumor of the pleura is a rare tumor and frequently arises from visceral pleura with a pedincule. Ultimately, thoracotomy and tumor resection are usually required for diagnosis. Surgical resection of benign solitary fibrous tumor is usually curative, but local recurrence can occur after years. In this study, three cases with histopathological diagnosis of pleural solitary fibrous tumor after surgical resection were discussed reviewing the literature. "> [PDF] Plevranın soliter (Lokalize ) fibröz tümörü:Üç olgu sunumu | [PDF] Solitary (Localized) fibrous tumor of the pleura: Three cases report Soliter fibröz tümör plevranın nadir tümörü olup, sıklıkla visseral plevradan köken alır. Kesin tanı için genellikle torakotomi ve kitlenin total eksizyonu gerekmektedir. Cerrahi rezeksiyon genel olarak küratif olmakla birlikte, az da olsa lokal nüks ihtimali vardır. Bu çalışmada kliniğimizde sol hemitoraksta kitle tanısı ile opere edilen ve postoperatif tanısı soliter fibröz tümör gelen üç olgu literatür bilgileri ile gözden geçirilerek tartışıldı. "> Soliter fibröz tümör plevranın nadir tümörü olup, sıklıkla visseral plevradan köken alır. Kesin tanı için genellikle torakotomi ve kitlenin total eksizyonu gerekmektedir. Cerrahi rezeksiyon genel olarak küratif olmakla birlikte, az da olsa lokal nüks ihtimali vardır. Bu çalışmada kliniğimizde sol hemitoraksta kitle tanısı ile opere edilen ve postoperatif tanısı soliter fibröz tümör gelen üç olgu literatür bilgileri ile gözden geçirilerek tartışıldı.
Solitary fibrous tumor of the pleura is a rare tumor and frequently arises from visceral pleura with a pedincule. Ultimately, thoracotomy and tumor resection are usually required for diagnosis. Surgical resection of benign solitary fibrous tumor is usually curative, but local recurrence can occur after years. In this study, three cases with histopathological diagnosis of pleural solitary fibrous tumor after surgical resection were discussed reviewing the literature. ">

Plevranın soliter (Lokalize ) fibröz tümörü:Üç olgu sunumu

Soliter fibröz tümör plevranın nadir tümörü olup, sıklıkla visseral plevradan köken alır. Kesin tanı için genellikle torakotomi ve kitlenin total eksizyonu gerekmektedir. Cerrahi rezeksiyon genel olarak küratif olmakla birlikte, az da olsa lokal nüks ihtimali vardır. Bu çalışmada kliniğimizde sol hemitoraksta kitle tanısı ile opere edilen ve postoperatif tanısı soliter fibröz tümör gelen üç olgu literatür bilgileri ile gözden geçirilerek tartışıldı.

Solitary (Localized) fibrous tumor of the pleura: Three cases report

Solitary fibrous tumor of the pleura is a rare tumor and frequently arises from visceral pleura with a pedincule. Ultimately, thoracotomy and tumor resection are usually required for diagnosis. Surgical resection of benign solitary fibrous tumor is usually curative, but local recurrence can occur after years. In this study, three cases with histopathological diagnosis of pleural solitary fibrous tumor after surgical resection were discussed reviewing the literature.

___

  • 1. Fırat H, Öztürk C. Benign plevral mezotelyoma kavramı. Solunum Hastalıkları 1997;8:325-33.
  • 2. Shields TW, Yeldandi AV. Localized tumor of the pleura. In: Shields TW, LoCicero III J, Ponn RB, eds. General Thoracic Surgery. Philadelphia: Lippincot Williams & Wilkins, 2000:757-66.
  • 3. Martini N, Mc Cormack PM, Boins MS, Kaiser KR, Burt ME, Hilaris BS. Pleural mesothelioma. Ann Thorac Surg 1987;43:113-20.
  • 4. Erkılıç S, Sarı İ, Tunçözgür B. Plevranın soliter fibröz tümörü (Bir olgu sunumu). Türk Patoloji Derg 2000;16:74-5.
  • 5. Ali SZ, Hoon S, Heela R, Zakowski MF. Solitary fibrous tumor. A cytologic-histologic study with clinical, radiologic and immunhistochemical correlation. Cancer 1997;25:116-21.
  • 6. England DM, Hochholzer L, McCarthy MJ. Localized benign and malignant fibrous tumor of the pleura. A clinicopathologic review of 223 cases. Am J Surg Pathol 1989;13:640-58.
  • 7. Kır G, Kır A, Halezeroğlu S, Okur E. Plevranın soliter fibröz tümörü. Heybeliada Týp Bülteni 1999;5:48-9.
  • 8. De Perrot M, Kurt AM, Robert JH, Borisch B, Spiliopoulus A. Clinical behavior of solitary fibrous tumors of the pleura. Ann Thorac Surg 1999;67:1456-9.
  • 9. Yokoi T, Tsuziki T, Yatabe Y, et al. Solitary fibrous tumor: Significance of p53 and CD34 immunoreactivity in its malignant transformation. Histopathology 1998;32:423-31.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Plevranın soliter (Lokalize ) fibröz tümörü:Üç olgu sunumu

Altuğ KOŞAR, Çağatay TEZEL, Alpay ÖRKİ, Bülent ARMAN, Murat KELEŞ, Canan DUDU, Hakan KIRAL

Serbest internal torasik arter greftlerinin proksimal anastomoz yerinin uzun dönem açık kalım oranına etkisi

Murat MERT, Cenk Eray YILDIZ, Erhan BABALIK, Cihat BAKAY, Arat Alev ÖZKAN, Ahmet ÖZKARA, İhsan BAKIR

Sol ventrikül çıkım yolu darlığı ile beraber mitral kapak darlığı ve asandan aort anevrizması olan hastada aortoventriküloplasti: Olgu sunumu

Fevzi TORAMAN, Serdar EVRENKAYA, Sümer TARCAN, Hasan KARABULUT, Cem ALHAN

Koroner bypass cerrahisinde radiyal arter kullanımının orta dönem anjiyografik sonuçları

Mehmet BALKANAY, Denyan MANSUROĞLU, Kaan KIRALİ, Başar SAREYYÜPOĞLU, Erdal TURAN, Vedat ERENTUĞ, Deniz GÖKSEDEF, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Bülent MUTLU, Suat Nail ÖMEROĞLU

Kan volümünün hesaplanmasında kullanılan yöntemlerin radyoaktif krom 51 yöntemine göre hassasiyetlerinin karşılaştırılması

Mehmet KAPLAN, Fevzi TORAMAN, Nurgül YURTSEVEN, Vedat ÖZKUL, Sevim CANİK, Ömer Fehmi YARDI, Abdullah Kemal TUYGUN

Kalp transplantasyonu sonrası erken dönem rejeksiyon takibinde epikardiyal elektrokardiyogram kullanılabilir mi?

Denyan MANSUROĞLU, Kaan KIRALİ, Cevat YAKUT, Ercan EREN, Gökhan İPEK

İzole rat kalplerine uygulanan reperfüzyon hasarında resveratrol'ün hemodinamik etkileri

Behçet SEVİN, Nilüfer ERKASAP, Sadettin DERNEK, Tuğrul KURAL, Murat İKİZLER, Ziya KAYGISIZ

Akut pulmoner embolide radyolojik anatomik dağılım

Sinan ŞAHİN, Levent ÇELİK, Mustafa SARITAŞ, Osman KIZILKILIÇ

Vena kava filtreleri ve 11 olguluk tecrübemiz

Haşim ÜSTÜNSOY, Hakkı KAZAZ, Adnan CELKAN, Celalettin KAYIRAN, Rengin HAYTA, Ekrem BAYAR

Ortotopik kalp transplantasyonu sonrasında gelişen komplikasyonlar

Atalay METE, Ömer BAYEZİD, İlhan GÖLBAŞI, Ozan ERBASAN, Harun GÜLMEZ, Aytül BELGİ, Volkan YURTMAN, Mehmet KABUKÇU, Cengiz TÜRKAY

Academic Researches Index - FooterLogo