Ateşi, öksürüğü, hemoptizisi ve dispnesi olan 40 yaşında bir erkek hasta, akciğer grafisinde iki taraflı alveoler infiltasyonlar ve akut solunum yetmezliği nedeni ile yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatör desteğinde takibe alındı. Hemoglobin ve hematokrit seviyesinde kısa sürede belirgin azalmaya ek olarak, bronkoskopik ve radyolojik değerlendirme ile diffüz alveoler hemoraji tanısı konuldu. Diffüz alveoler hemoraji için herhangi bir neden saptanamadı. Ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi anjiyografisinde çıkan aortta diseksiyon saptandı. Acil ameliyat kararı ile aortik kök ve arkus aort replasmanı yapıldı. Ameliyat sonrası hastanın klinik durumu hızla düzeldi. Bu yazıda, diffüz alveoler hemoraji için oldukça nadir bir neden olarak bir aort diseksiyonu olgusu sunuldu.
A 40-year-old male patient with fever, cough, hemoptysis, and dyspnea was taken in for follow-up in intensive care unit under mechanical ventilation support due to bilateral alveolar infiltrations on chest radiograph and acute respiratory failure. Diffuse alveolar hemorrhage was diagnosed with bronchoscopic and radiological evaluation in addition to significant decrease in hemoglobin and hematocrit levels in short time. No cause was detected for diffuse alveolar hemorrhage. Ascending aortic dissection was detected on echocardiography and computed tomography angiography. Aortic root and aortic arch replacement was performed with a decision of urgent operation. Patient's clinical condition improved rapidly postoperatively. In this article, we present an aortic dissection case as a fairly rare cause for diffuse alveolar hemorrhage. "> [PDF] Nadir bir diffüz alveoler hemoraji nedeni: Aort diseksiyonu | [PDF] A rare cause of diffuse alveolar hemorrhage: dissection of aorta Ateşi, öksürüğü, hemoptizisi ve dispnesi olan 40 yaşında bir erkek hasta, akciğer grafisinde iki taraflı alveoler infiltasyonlar ve akut solunum yetmezliği nedeni ile yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatör desteğinde takibe alındı. Hemoglobin ve hematokrit seviyesinde kısa sürede belirgin azalmaya ek olarak, bronkoskopik ve radyolojik değerlendirme ile diffüz alveoler hemoraji tanısı konuldu. Diffüz alveoler hemoraji için herhangi bir neden saptanamadı. Ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi anjiyografisinde çıkan aortta diseksiyon saptandı. Acil ameliyat kararı ile aortik kök ve arkus aort replasmanı yapıldı. Ameliyat sonrası hastanın klinik durumu hızla düzeldi. Bu yazıda, diffüz alveoler hemoraji için oldukça nadir bir neden olarak bir aort diseksiyonu olgusu sunuldu. "> Ateşi, öksürüğü, hemoptizisi ve dispnesi olan 40 yaşında bir erkek hasta, akciğer grafisinde iki taraflı alveoler infiltasyonlar ve akut solunum yetmezliği nedeni ile yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatör desteğinde takibe alındı. Hemoglobin ve hematokrit seviyesinde kısa sürede belirgin azalmaya ek olarak, bronkoskopik ve radyolojik değerlendirme ile diffüz alveoler hemoraji tanısı konuldu. Diffüz alveoler hemoraji için herhangi bir neden saptanamadı. Ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi anjiyografisinde çıkan aortta diseksiyon saptandı. Acil ameliyat kararı ile aortik kök ve arkus aort replasmanı yapıldı. Ameliyat sonrası hastanın klinik durumu hızla düzeldi. Bu yazıda, diffüz alveoler hemoraji için oldukça nadir bir neden olarak bir aort diseksiyonu olgusu sunuldu.
A 40-year-old male patient with fever, cough, hemoptysis, and dyspnea was taken in for follow-up in intensive care unit under mechanical ventilation support due to bilateral alveolar infiltrations on chest radiograph and acute respiratory failure. Diffuse alveolar hemorrhage was diagnosed with bronchoscopic and radiological evaluation in addition to significant decrease in hemoglobin and hematocrit levels in short time. No cause was detected for diffuse alveolar hemorrhage. Ascending aortic dissection was detected on echocardiography and computed tomography angiography. Aortic root and aortic arch replacement was performed with a decision of urgent operation. Patient's clinical condition improved rapidly postoperatively. In this article, we present an aortic dissection case as a fairly rare cause for diffuse alveolar hemorrhage. ">

Nadir bir diffüz alveoler hemoraji nedeni: Aort diseksiyonu

Ateşi, öksürüğü, hemoptizisi ve dispnesi olan 40 yaşında bir erkek hasta, akciğer grafisinde iki taraflı alveoler infiltasyonlar ve akut solunum yetmezliği nedeni ile yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatör desteğinde takibe alındı. Hemoglobin ve hematokrit seviyesinde kısa sürede belirgin azalmaya ek olarak, bronkoskopik ve radyolojik değerlendirme ile diffüz alveoler hemoraji tanısı konuldu. Diffüz alveoler hemoraji için herhangi bir neden saptanamadı. Ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi anjiyografisinde çıkan aortta diseksiyon saptandı. Acil ameliyat kararı ile aortik kök ve arkus aort replasmanı yapıldı. Ameliyat sonrası hastanın klinik durumu hızla düzeldi. Bu yazıda, diffüz alveoler hemoraji için oldukça nadir bir neden olarak bir aort diseksiyonu olgusu sunuldu.

A rare cause of diffuse alveolar hemorrhage: dissection of aorta

A 40-year-old male patient with fever, cough, hemoptysis, and dyspnea was taken in for follow-up in intensive care unit under mechanical ventilation support due to bilateral alveolar infiltrations on chest radiograph and acute respiratory failure. Diffuse alveolar hemorrhage was diagnosed with bronchoscopic and radiological evaluation in addition to significant decrease in hemoglobin and hematocrit levels in short time. No cause was detected for diffuse alveolar hemorrhage. Ascending aortic dissection was detected on echocardiography and computed tomography angiography. Aortic root and aortic arch replacement was performed with a decision of urgent operation. Patient's clinical condition improved rapidly postoperatively. In this article, we present an aortic dissection case as a fairly rare cause for diffuse alveolar hemorrhage.

___

  • 6. Örgüç Ş, Demirpolat G, Elçin F, Gürcan U. Aorta patolojilerinin değerlendirilmesinde helikal bilgisayarlı tomografi ve 3-d görüntüleme metodlarının tanıya katkısı. Turk Gogus Kalp Dama 1999;7:270-5.
  • 5. Azuma M, Ito I, Matsumoto R, Hirai T, Mishima M. Pulmonary hemorrhage induced by epileptic seizure. Heart Lung 2012;41:290-3.
  • 4. Marak CP, Joy PS, Gupta P, Bukovskaya Y, Guddati AK. Diffuse Alveolar Hemorrhage due to Acute Mitral Valve Regurgitation. Case Rep Pulmonol 2013;2013:179587.
  • 3. Casadevall J, Alvarez-Sala R, Prados C, Gamallo C, Villamor J. Dissection of ascending aorta. A new cause of alveolar hemorrhage? J Cardiovasc Surg (Torino) 1994;35:327-8.
  • 2. Yost BA, Vogelsang JP, Lie JT. Fatal hemoptysis in Ehlers-Danlos syndrome. Old malady with a new curse. Chest 1995;107:1465-7.
  • 1. Ioachimescu OC, Stoller JK. Diffuse alveolar hemorrhage: diagnosing it and finding the cause. Diffuse alveolar hemorrhage: diagnosing it and finding the cause. Cleve Clin J Med 2008;75:258.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sol atriyum invazyonu olan mediastinal osteosarkom metastazı olgusunda kardiyopulmoner baypas ile kardiyak metastazektomi

Serkan UYSAL, Rıza DOĞAN, Ulaş KUMBASAR, Tuba ŞAHİNOĞLU

Türkiye’de üçüncü basamak bir hastanede enfektif endokardit olgularının profili: 15 yıllık deneyimimiz

Filiz ÖZERKAN ÇAKAN, Umut KOCABAŞ, Esra KAYA

Primer pulmoner glomanjioma

Muhammet Reha ÇELİK, Nurhan ŞAHİN, Ayşe Nur AKATLI, Hakkı ULUTAŞ

Yedikule Organ Nakli Merkezinin erken dönem akciğer nakli sonuçları: Üç yıllık deneyimimiz

Adnan SAYAR, Adalet DEMİR, Ayşe ULUKOL, Yunus AKSOY, Songül BÜYÜKKALE, Barış AÇIKMEŞE, Çiğdem OBUZ, Çağrı CEMALLER, Cem Emrah KALAFAT, Özgür İŞGÖRÜCÜ, Necati ÇITAK, Nur Dilek BAKAN

Akut solunum sıkıntısı sendromunda venovenöz ekstrakorporeal membran oksijenasyonu: Tek merkezli çalışma deneyimimiz

Işık Şenkaya SIĞNAK, Ahmet YÜKSEL, İrem İris KAN, Atıf YOLGÖSTEREN, Mehmet Ergun TECİMER, Ali İmran DOĞAN, Haluk MERVE ÖZGÖZ

Aort darlığı için protez kapak takıldığında iyileşmeyi gösteren parametreler nelerdir?

Ali GÜRBÜZ, Orhan GÖKALP, Yüksel BEŞİR, Hasan İNER, Levent YILLIK

Nadir bir diffüz alveoler hemoraji nedeni: Aort diseksiyonu

Kemal UZUN, Zeki Yüksel GÜNAYDIN, Harun KARAMANLI, Recep AKGEDİK

Acil vasküler yaralanmalar: Hasta profili, yönetim stratejileri ve mortalite risk faktörleri

Seçkin SARIOĞLU, Vedat ERENTUĞ, Cihan YÜCEL

Torakotomi sonrası ağrı yönetiminde ON-Q elastomerik pompa sistemi ile torasik epidural analjezi yöntemlerinin karşılaştırılması

Gönül SAĞIROĞLU, Osman Gazi KİRAZ, Ahmet Erdal TAŞÇI, Burhan MEYDAN, Ayşe BAYSAL

Koroner arter baypas greftleme cerrahisinde pozitif ekspiryum sonu basıncın sağ ventrikül fonksiyonlarına etkisi

Atilla SEZGİN, Arash PİRAT, Aynur CAMKIRAN FIRAT, Melis TÜRKER, Bahar PİRAT

Academic Researches Index - FooterLogo