Ana femoral arterin kullanılamadığı, özellikle de femoral bölgedeki greft infeksiyonları gibi durumlarda obturator foramen yolu ile bypass faydalı bir alternatiftir. Bu çalışmada kliniğimizde daha önce aortofemoral bypass yapılmış greft infeksiyonu tespit edilen 65 yaşındaki bir hastaya infekte greftin çıkarılarak, obturator foramen yolu ile aortosupragenuar femoral bypass operasyonu uygulanmıştır. Şifa ile taburcu edilen hastanın postoperatif 18. ayda kontrol anjiyografisinde greftin açık olduğu ve iskemik patolojik değişikliğe rastlanmadığı bulgulanmıştır. Obturator foramenden aortofemoral bypass sık uygulanan bir prosedür olmasa da, yaşam ve ekstremite kurtarıcı radikal bir alternatif olarak damar cerrahlarının kullanabilecekleri bir yöntemdir.
When it is impossible to use main femoral artery in various situations specially in case of graft infections in area of femoral bypass through an obturator foramen is an useful alternative. In this study, aorto supragenuar femoral bypass through obturator foramen was practiced by removing infected graft. In this case, the subject was 65 year-old, man mandemanding for graft infection and has already had an operation of aortofemoral bypass. After discharging him as well-being, it was found out that there was no ischemic change and that the graft was open in his angiography taken for the post-operative control on 18th month. Although it is not a widely-used procedure to operate aortofemoral bypass from obturator foramen, it is an essential method to be known by vascular surgeons as an alternative way which saves life and extremity. "> [PDF] Femoral bölgedeki greft enfeksiyonlarında alternatif yaklaşım: Obturator bypass | [PDF] An alternative perspective for graft infection in inguinal area: Obturator bypass Ana femoral arterin kullanılamadığı, özellikle de femoral bölgedeki greft infeksiyonları gibi durumlarda obturator foramen yolu ile bypass faydalı bir alternatiftir. Bu çalışmada kliniğimizde daha önce aortofemoral bypass yapılmış greft infeksiyonu tespit edilen 65 yaşındaki bir hastaya infekte greftin çıkarılarak, obturator foramen yolu ile aortosupragenuar femoral bypass operasyonu uygulanmıştır. Şifa ile taburcu edilen hastanın postoperatif 18. ayda kontrol anjiyografisinde greftin açık olduğu ve iskemik patolojik değişikliğe rastlanmadığı bulgulanmıştır. Obturator foramenden aortofemoral bypass sık uygulanan bir prosedür olmasa da, yaşam ve ekstremite kurtarıcı radikal bir alternatif olarak damar cerrahlarının kullanabilecekleri bir yöntemdir. "> Ana femoral arterin kullanılamadığı, özellikle de femoral bölgedeki greft infeksiyonları gibi durumlarda obturator foramen yolu ile bypass faydalı bir alternatiftir. Bu çalışmada kliniğimizde daha önce aortofemoral bypass yapılmış greft infeksiyonu tespit edilen 65 yaşındaki bir hastaya infekte greftin çıkarılarak, obturator foramen yolu ile aortosupragenuar femoral bypass operasyonu uygulanmıştır. Şifa ile taburcu edilen hastanın postoperatif 18. ayda kontrol anjiyografisinde greftin açık olduğu ve iskemik patolojik değişikliğe rastlanmadığı bulgulanmıştır. Obturator foramenden aortofemoral bypass sık uygulanan bir prosedür olmasa da, yaşam ve ekstremite kurtarıcı radikal bir alternatif olarak damar cerrahlarının kullanabilecekleri bir yöntemdir.
When it is impossible to use main femoral artery in various situations specially in case of graft infections in area of femoral bypass through an obturator foramen is an useful alternative. In this study, aorto supragenuar femoral bypass through obturator foramen was practiced by removing infected graft. In this case, the subject was 65 year-old, man mandemanding for graft infection and has already had an operation of aortofemoral bypass. After discharging him as well-being, it was found out that there was no ischemic change and that the graft was open in his angiography taken for the post-operative control on 18th month. Although it is not a widely-used procedure to operate aortofemoral bypass from obturator foramen, it is an essential method to be known by vascular surgeons as an alternative way which saves life and extremity. ">

Femoral bölgedeki greft enfeksiyonlarında alternatif yaklaşım: Obturator bypass

Ana femoral arterin kullanılamadığı, özellikle de femoral bölgedeki greft infeksiyonları gibi durumlarda obturator foramen yolu ile bypass faydalı bir alternatiftir. Bu çalışmada kliniğimizde daha önce aortofemoral bypass yapılmış greft infeksiyonu tespit edilen 65 yaşındaki bir hastaya infekte greftin çıkarılarak, obturator foramen yolu ile aortosupragenuar femoral bypass operasyonu uygulanmıştır. Şifa ile taburcu edilen hastanın postoperatif 18. ayda kontrol anjiyografisinde greftin açık olduğu ve iskemik patolojik değişikliğe rastlanmadığı bulgulanmıştır. Obturator foramenden aortofemoral bypass sık uygulanan bir prosedür olmasa da, yaşam ve ekstremite kurtarıcı radikal bir alternatif olarak damar cerrahlarının kullanabilecekleri bir yöntemdir.

An alternative perspective for graft infection in inguinal area: Obturator bypass

When it is impossible to use main femoral artery in various situations specially in case of graft infections in area of femoral bypass through an obturator foramen is an useful alternative. In this study, aorto supragenuar femoral bypass through obturator foramen was practiced by removing infected graft. In this case, the subject was 65 year-old, man mandemanding for graft infection and has already had an operation of aortofemoral bypass. After discharging him as well-being, it was found out that there was no ischemic change and that the graft was open in his angiography taken for the post-operative control on 18th month. Although it is not a widely-used procedure to operate aortofemoral bypass from obturator foramen, it is an essential method to be known by vascular surgeons as an alternative way which saves life and extremity.

___

  • 1. Fry WJ, Lindenauer SM. Infection complicating the use of plastic arterial implants. Arc Surg 1967; 94:600-2.
  • 2. Szilagyi DE, Smith R., Elliott JP. Vrandeci MP. Infection in arterial reconstruction with synthetic grafts. Ann Surg 1972;176:321-33.
  • 3. Tilson MD, Sweeney T, Gusberg RJ. Obturator canal bypass grafts for septic lesions of the femoral artery. Arch Surg 1979;14:1031-8.
  • 4. Shaw RS, Baue AE. Management of sepsis complicating arterial reconstructive surgery. Surgery 1963;53:75-82.
  • 5. Tilson MD, Baue AE. Obturator canal bypass graft for infection of the femoral artery. Surg Rounds 1981;2:14-7.
  • 6. Sautner T, Niederle B, Herbst F. The value of obturator canal bypass: A review. Arch Surg 1994;129:718-26.
  • 7. Rudich M, Gutierrez IZ, Gage AA. Obturator foramen bypass in the management of infected vascular prostheses. Ann J Surg 1991;137:657-65.
  • 8. Kim L, Kohler T, Johansen K. Non-resective therapy for aortic aneurysm: Results of a survey. J Vasc Surg 1986;4:469- 76.
  • 9. Pevec WC, Holcroft JW, Blaisdell FW. Ligation and extraanatomic arterial reconstruction for the treatment of aneurysms of the abdominal aorta. J Vasc Surg 1994;29: 629-35.
  • 10. Millis JM, Ahn SS. Transobturator aorta-profunda femoral artery bypass using the direct medial thigh approach. Ann Vasc Surg 1993;7:384-94.
  • 11. Raithel D, Meier H. Analysis and follow-up of 186 alternative bypasses. J Cardiovasc Surg 1981;22:281-89.
  • 12. De Palma RG, Hubay CA. Arterial bypass via the obturator foramen. An alternative in complicated arterial problems. Ann Surg 1968;115:323-28.
  • 13. Favre JP, Gournier JP, Barral X. Trans-osseous ilio-femoral bypass. A new extraanatomical bypass. J Cardiovasc Surg 1993;34:455-9.
  • 14. Kretschmer G, Niederle B, Huk I, Karner J, Walzer LR. Groin infections following vascular surgery. Obturator bypass versus biology coverage. A comperative analysis. Eur J Vasc Surg 1989;3:25-9.
  • 15. Van Det RJ, Brands LC. The obturatory foramen bypass. An alternative procedure in iliofemoral artery revascularisation. Surgery 1981;89:543-47.
  • 16. Schneider JR, McDaniel MD, Walsh DB. Axillofemoral bypass: Outcome and hemodynamic results in high-risk patients. J Vasc Surg 1992;15:952-8.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pulmoner hidatidoz ve cerrahi tedavisi

Maruf ŞANLI, Levent ELBEYLİ, Bülent TUNÇÖZGÜR

Ekstrakorporeal dolaşım esnasında pentoksifili'nin periferik sistem üzerindeki koruyucu rolü

Haşim ÜSTÜNSOY, Oya KÖYLÜOĞLU, Metin TOPAL, Binnur ERBAĞCI, Feza NURÖZLER, Cumhur SİVRİKOZ, Hasan KOÇOĞLU

$FEV_1$ ve akciğer perfüzyon sintigrafisinde torakotomiyle oluşan değişmelerin korelasyonu

Tansel Ansal BALCI, Akın Eraslan BALCI, Nesimi EREN

Derin venöz trombozlarda tedavi uygulamalarımız

Özgür DAĞ, Ahmet ÖZYAZICIOĞLU, Bilgehan ERKUT, Mustafa CERRAHOĞLU, Hikmet KOÇAK, İbrahim YEKELER, Mahmut AÇIKEL

Koroner bypass cerrahisi uygulanan hastalarda kronik obstrüktif akciğer hastalığının mortalite ve morbiditeye etkisi

Nursel ŞAHİN, Cengiz TÜRKAY, Atalay METE, Ömer BAYEZİD, İlhan GÖLBAŞI, Ercan AKBULUT, Ömer ÖZBUDAK

Aort koarktasyonuna sekonder akut assandan aort anevrizma disseksiyonuna cerrahi yaklaşım

Gülümser HEPER, Coşkun İKİZLER, Yavuz YÖRÜKOĞLU, Enver EKİCİ, Afşin YAVERİ

Aort kapak replasmanı sonrası sol ventrikül kitle değişikliklerinin küçük çaplı St. Jude Medical ve Karbomedics protezlerinde karşılaştırılması

Hüseyin OKUTAN, Nurettin ÜNAL, Eyüp HAZAN, Baran UĞURLU, Ünal AÇIKEL, Öztekin OTO

Cryolife-ross kapaklı konduitlerinin 34 olgudaki erken ve orta dönem sonuçları

Atilla SEZGİN, Ahmet Şükrü MERCAN, Birgül VARAN, Kürşad TOKEL, Arda SAYGILI, Aslı DÖNMEZ, Sait AŞLAMACI

Plevral efüzyonlarda videotorakoskopi: 47 olgunun değerlendirilmesi

Can KÜRKÇÜOĞLU, Atila EROĞLU, Nurettin KARAOĞLANOĞLU, Mehmet ÜNLÜ

Koroner bypass reoperasyonları sonuçlarımız ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Münevver YÜKSEL, Tahir YAĞDI, Yüksel ATAY, Fatih İSLAMOĞLU, Suat BÜKET, Önol BİLKAY

Academic Researches Index - FooterLogo