Sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit kullanılması pulmoner vasküler direnci ve sağ ventrikül ardyükünü azaltır. Ancak, inhale nitrik oksit masum değildir ve ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit uygulamasının neden olduğu ciddi bir methemoglobinemi olgusu bildirildi. Hastanın hemodinamik durumu veno-arteriyel-venöz ekstrakorporeal membran oksijenasyonu desteği ve inhale nitrik oksit tedavisi ile stabilize edildi. Yine de ekstrakorporeal membran oksijenasyonu boru hatlarında renk değişikliğinin hipoksiye eşlik ettiği ciddi methemoglobinemi belirlendi. Yüzde 19.9’a yükselen methemoglobin düzeylerine hipoksemi ve fatal aritmi eşlik etti. Methemoglobinemi kan transfüzyonu değişimi ile başarılı bir şekilde tedavi edildi.
Administration of inhaled nitric oxide after left ventricular assist device implantation decreases pulmonary vascular resistance and right ventricular afterload. However, inhaled nitric oxide is not innocent and serious adverse effects may occur. In this article, we report a case of severe methemoglobinemia caused by inhaled nitric oxide administration after left ventricular assist device implantation. We stabilized the patient’s hemodynamic status with veno-arterial-venous extracorporeal membrane oxygenation support and inhaled nitric oxide treatment. Nevertheless, severe methemoglobinemia was detected with discolorization of the tubing lines of the extracorporeal membrane oxygenation circuit in association with hypoxia. The methemoglobin levels up to 19.9% were accompanied by hypoxemia and fatal arrhythmias. Methemoglobinemia was successfully treated by exchange blood transfusion. "> [PDF] Ekstrakorporeal dolaşım desteğinde inhale nitrik oksidin indüklediği methemoglobinemi: Siyah kırmızıya karşı | [PDF] Inhaled nitric oxide induced methemoglobinemia on extracorporeal circulatory support: Black versus red Sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit kullanılması pulmoner vasküler direnci ve sağ ventrikül ardyükünü azaltır. Ancak, inhale nitrik oksit masum değildir ve ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit uygulamasının neden olduğu ciddi bir methemoglobinemi olgusu bildirildi. Hastanın hemodinamik durumu veno-arteriyel-venöz ekstrakorporeal membran oksijenasyonu desteği ve inhale nitrik oksit tedavisi ile stabilize edildi. Yine de ekstrakorporeal membran oksijenasyonu boru hatlarında renk değişikliğinin hipoksiye eşlik ettiği ciddi methemoglobinemi belirlendi. Yüzde 19.9’a yükselen methemoglobin düzeylerine hipoksemi ve fatal aritmi eşlik etti. Methemoglobinemi kan transfüzyonu değişimi ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. "> Sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit kullanılması pulmoner vasküler direnci ve sağ ventrikül ardyükünü azaltır. Ancak, inhale nitrik oksit masum değildir ve ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit uygulamasının neden olduğu ciddi bir methemoglobinemi olgusu bildirildi. Hastanın hemodinamik durumu veno-arteriyel-venöz ekstrakorporeal membran oksijenasyonu desteği ve inhale nitrik oksit tedavisi ile stabilize edildi. Yine de ekstrakorporeal membran oksijenasyonu boru hatlarında renk değişikliğinin hipoksiye eşlik ettiği ciddi methemoglobinemi belirlendi. Yüzde 19.9’a yükselen methemoglobin düzeylerine hipoksemi ve fatal aritmi eşlik etti. Methemoglobinemi kan transfüzyonu değişimi ile başarılı bir şekilde tedavi edildi.
Administration of inhaled nitric oxide after left ventricular assist device implantation decreases pulmonary vascular resistance and right ventricular afterload. However, inhaled nitric oxide is not innocent and serious adverse effects may occur. In this article, we report a case of severe methemoglobinemia caused by inhaled nitric oxide administration after left ventricular assist device implantation. We stabilized the patient’s hemodynamic status with veno-arterial-venous extracorporeal membrane oxygenation support and inhaled nitric oxide treatment. Nevertheless, severe methemoglobinemia was detected with discolorization of the tubing lines of the extracorporeal membrane oxygenation circuit in association with hypoxia. The methemoglobin levels up to 19.9% were accompanied by hypoxemia and fatal arrhythmias. Methemoglobinemia was successfully treated by exchange blood transfusion. ">

Ekstrakorporeal dolaşım desteğinde inhale nitrik oksidin indüklediği methemoglobinemi: Siyah kırmızıya karşı

Sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit kullanılması pulmoner vasküler direnci ve sağ ventrikül ardyükünü azaltır. Ancak, inhale nitrik oksit masum değildir ve ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, sol ventrikül destek cihazı yerleştirilmesi sonrası inhale nitrik oksit uygulamasının neden olduğu ciddi bir methemoglobinemi olgusu bildirildi. Hastanın hemodinamik durumu veno-arteriyel-venöz ekstrakorporeal membran oksijenasyonu desteği ve inhale nitrik oksit tedavisi ile stabilize edildi. Yine de ekstrakorporeal membran oksijenasyonu boru hatlarında renk değişikliğinin hipoksiye eşlik ettiği ciddi methemoglobinemi belirlendi. Yüzde 19.9’a yükselen methemoglobin düzeylerine hipoksemi ve fatal aritmi eşlik etti. Methemoglobinemi kan transfüzyonu değişimi ile başarılı bir şekilde tedavi edildi.

Inhaled nitric oxide induced methemoglobinemia on extracorporeal circulatory support: Black versus red

Administration of inhaled nitric oxide after left ventricular assist device implantation decreases pulmonary vascular resistance and right ventricular afterload. However, inhaled nitric oxide is not innocent and serious adverse effects may occur. In this article, we report a case of severe methemoglobinemia caused by inhaled nitric oxide administration after left ventricular assist device implantation. We stabilized the patient’s hemodynamic status with veno-arterial-venous extracorporeal membrane oxygenation support and inhaled nitric oxide treatment. Nevertheless, severe methemoglobinemia was detected with discolorization of the tubing lines of the extracorporeal membrane oxygenation circuit in association with hypoxia. The methemoglobin levels up to 19.9% were accompanied by hypoxemia and fatal arrhythmias. Methemoglobinemia was successfully treated by exchange blood transfusion.

___

  • 5. Turner MD, Karlis V, Glickman RS. The recognition, physiology, and treatment of medication-induced methemoglobinemia: a case report. Anesth Prog 2007;54:115-7.
  • 4. Creagh-Brown BC, Griffiths MJ, Evans TW. Bench-to-bedside review: Inhaled nitric oxide therapy in adults. Crit Care 2009;13:221.
  • 3. Anggard E. Nitric oxide: mediator, murdere, and medicine. Lancet 1994;343:1199-206.
  • 2. Griffiths MJ, Evans TW. Inhaled nitric oxide therapy in adults. N Eng J Med 2005;353:2683 -95.
  • 1. Umbreit J. Methemoglobin- it's not just blue: a concise review. Am J Hematol 2007;82:134-44.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aşırı obezitede endoskopik atriyoventriküler kapak cerrahisi

Bernard STOCKMAN, Ivan DEGRIECK, Frank Van PRAET, Yvette VERMEULEN, Filip CASSELMAN, Johan Van der MERWE

Transkateter aort kapak implantasyonu sonrası akut böbrek hasarının sıklığı, risk faktörleri ve 30-günlük mortalite üzerine prognostik etkisi

Kürşad ÖZ, Selahattin TÜREN, Muhammet Hulusi SATILMISOĞLU, Aydın YILDIRIM

Erken evre ameliyat edilen küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda tümör hacmi sağkalıma etkili midir?

Tevfik İlker AKÇAM, Kenan Can CEYLAN, Onur AKÇAY, Ozan USLUER, Özgür SAMANCILAR, Şeyda ÖRS KAYA

Toraks cerrahisi yapılan hastalarda ameliyat öncesi fizyoterapi eğitiminin hastanede yatış ve ameliyat sonrası akciğer komplikasyonları üzerine etkileri

İlknur NAZ, Onur AKÇAY, Şeyda ÖRS KAYA, Onur SÜNEÇLİ

Vitamin D bağlayan protein gen polimorfizmlerinin akciğer kanserindeki rolü

Onur BAYKARA, Nur BUYRU, Ezel ERŞEN, Şebnem BATUR

Subksifoid tek insizyon video yardımlı torakoskopik lobektomi: Olgu sunumu

Volkan BAYSUNGUR, İrfan YALÇINKAYA, Çağatay TEZEL, Talha DOĞRUYOL, Serdar EVMAN

Bebeklik dönemi sonrası yapılan aort koarktasyonunun cerrahi tamiri sonrası uzun dönem sonuçları

Anıl ÖZEN, Ümit KERVAN, Mustafa PAÇ, Ahmet SARITAŞ, Ayşenur PAÇ, Sİnan Sabit KOCABEYOĞLU, Ertekin Utku ÜNAL, Emre KUBAT

Takayasu arteritinde aort regürjitasyonu ve aort kapak ameliyatı: Bir meta-analiz

Shi-Min YUAN

Alt Ekstremite Lenfödeminde Lenfödem İşlevsellik, Özürlülük ve Yaşam Kalitesi Ölçeği: Türkçe versiyonunun çevirisi, geçerlik ve güvenirlik çalışması

Ömer UYSAL, Alis KOSTANOĞLU, Gülhan YILMAZ GÖKMEN, Gözde BAŞBUĞ MBATA

Arteriyel filtre entegreli yeni nesil oksijenatörlerinin nörolojik sonuçlar üzerindeki etkisi

İbrahim KARA, Kaan KIRALİ, Hakan SAÇLI, Yakup TOMAK, Kıyasettin ASİL, Alper ERKİN, Cengiz KÖKSAL

Academic Researches Index - FooterLogo