Bronşiyal karsinoid tümörleri, trakeobronşiyal ağaçtümörlerinin yaklaşık %1’ini oluşturan nöroendokrin tümörleridir. Belirtileri tümörün yeri, boyutu veya salgılanan nöroendokrin hormonlara bağlıdır. Bu yazıda,nefes darlığı, retrosternal ağrı ve astım benzeri semptomları ile başvuran 48 yaşında kadın bir olgu sunuldu.Bilgisayarlı tomografisinde torasik aorttan kaynaklananaberan arteriyel kanlanması olan ve santral konumdabulunan kitle lezyonu saptandı. Bronkoskopide endob-ronşiyal lezyon saptanmadı. Sol torakotomi ile aberan arter ligate edildi ve kesildi. Sol alt lobektomi ve medi-astinal lenf nodu diseksiyonu yapıldı. Histopatolojik incelemede lenf nodu tutulumu olmayan tipik karsinoidtümör saptandı. Hasta 21 aylık takip sonrasında nükssüz ve klinik olarak iyi idi.
Bronchial carcinoid tumors are neuroendocrine tumorswhich account for approximately 1% of tracheobronchialtree tumors. Symptoms depend on localization and size oftumor or secreting neuroendocrine hormones. In this article,we report a 48-year-old female case who was admittedwith dyspnea, retrosternal pain and asthma-like symptoms.Computed tomography revealed a centrally located masslesion with vascular supply from an aberrant artery arisingfrom the thoracic aorta. No endobronchial lesion was presenton bronchoscopy. Left thoracotomy was performed andaberrant artery was ligated and cut. Left lower lobectomyand mediastinal lymph node dissection were performed.Histopathological examination revealed a typical carcinoidtumor without lymph node invasion. After a 21-monthfollow-up, she is clinically well without recurrence. "> [PDF] Bronchial carcinoid tumor with vascular supply from thoracic aorta | [PDF] Torasik aorttan kanlanan bronşiyal karsinoid tümör Bronşiyal karsinoid tümörleri, trakeobronşiyal ağaçtümörlerinin yaklaşık %1’ini oluşturan nöroendokrin tümörleridir. Belirtileri tümörün yeri, boyutu veya salgılanan nöroendokrin hormonlara bağlıdır. Bu yazıda,nefes darlığı, retrosternal ağrı ve astım benzeri semptomları ile başvuran 48 yaşında kadın bir olgu sunuldu.Bilgisayarlı tomografisinde torasik aorttan kaynaklananaberan arteriyel kanlanması olan ve santral konumdabulunan kitle lezyonu saptandı. Bronkoskopide endob-ronşiyal lezyon saptanmadı. Sol torakotomi ile aberan arter ligate edildi ve kesildi. Sol alt lobektomi ve medi-astinal lenf nodu diseksiyonu yapıldı. Histopatolojik incelemede lenf nodu tutulumu olmayan tipik karsinoidtümör saptandı. Hasta 21 aylık takip sonrasında nükssüz ve klinik olarak iyi idi. "> Bronşiyal karsinoid tümörleri, trakeobronşiyal ağaçtümörlerinin yaklaşık %1’ini oluşturan nöroendokrin tümörleridir. Belirtileri tümörün yeri, boyutu veya salgılanan nöroendokrin hormonlara bağlıdır. Bu yazıda,nefes darlığı, retrosternal ağrı ve astım benzeri semptomları ile başvuran 48 yaşında kadın bir olgu sunuldu.Bilgisayarlı tomografisinde torasik aorttan kaynaklananaberan arteriyel kanlanması olan ve santral konumdabulunan kitle lezyonu saptandı. Bronkoskopide endob-ronşiyal lezyon saptanmadı. Sol torakotomi ile aberan arter ligate edildi ve kesildi. Sol alt lobektomi ve medi-astinal lenf nodu diseksiyonu yapıldı. Histopatolojik incelemede lenf nodu tutulumu olmayan tipik karsinoidtümör saptandı. Hasta 21 aylık takip sonrasında nükssüz ve klinik olarak iyi idi.
Bronchial carcinoid tumors are neuroendocrine tumorswhich account for approximately 1% of tracheobronchialtree tumors. Symptoms depend on localization and size oftumor or secreting neuroendocrine hormones. In this article,we report a 48-year-old female case who was admittedwith dyspnea, retrosternal pain and asthma-like symptoms.Computed tomography revealed a centrally located masslesion with vascular supply from an aberrant artery arisingfrom the thoracic aorta. No endobronchial lesion was presenton bronchoscopy. Left thoracotomy was performed andaberrant artery was ligated and cut. Left lower lobectomyand mediastinal lymph node dissection were performed.Histopathological examination revealed a typical carcinoidtumor without lymph node invasion. After a 21-monthfollow-up, she is clinically well without recurrence. ">

Bronchial carcinoid tumor with vascular supply from thoracic aorta

Bronşiyal karsinoid tümörleri, trakeobronşiyal ağaçtümörlerinin yaklaşık %1’ini oluşturan nöroendokrin tümörleridir. Belirtileri tümörün yeri, boyutu veya salgılanan nöroendokrin hormonlara bağlıdır. Bu yazıda,nefes darlığı, retrosternal ağrı ve astım benzeri semptomları ile başvuran 48 yaşında kadın bir olgu sunuldu.Bilgisayarlı tomografisinde torasik aorttan kaynaklananaberan arteriyel kanlanması olan ve santral konumdabulunan kitle lezyonu saptandı. Bronkoskopide endob-ronşiyal lezyon saptanmadı. Sol torakotomi ile aberan arter ligate edildi ve kesildi. Sol alt lobektomi ve medi-astinal lenf nodu diseksiyonu yapıldı. Histopatolojik incelemede lenf nodu tutulumu olmayan tipik karsinoidtümör saptandı. Hasta 21 aylık takip sonrasında nükssüz ve klinik olarak iyi idi.

Torasik aorttan kanlanan bronşiyal karsinoid tümör

Bronchial carcinoid tumors are neuroendocrine tumorswhich account for approximately 1% of tracheobronchialtree tumors. Symptoms depend on localization and size oftumor or secreting neuroendocrine hormones. In this article,we report a 48-year-old female case who was admittedwith dyspnea, retrosternal pain and asthma-like symptoms.Computed tomography revealed a centrally located masslesion with vascular supply from an aberrant artery arisingfrom the thoracic aorta. No endobronchial lesion was presenton bronchoscopy. Left thoracotomy was performed andaberrant artery was ligated and cut. Left lower lobectomyand mediastinal lymph node dissection were performed.Histopathological examination revealed a typical carcinoidtumor without lymph node invasion. After a 21-monthfollow-up, she is clinically well without recurrence.

___

  • 1. Modlin IM, Lye KD, Kidd M. A 5-decade analysis of 13,715 carcinoid tumors. Cancer 2003;97:934-59.
  • 2. Travis WD, Rush W, Flieder DB, Falk R, Fleming MV, Gal AA, et al. Survival analysis of 200 pulmonary neuroendocrine tumors with clarification of criteria for atypical carcinoid and its separation from typical carcinoid. Am J Surg Pathol 1998;22:934-44.
  • 3. Olgac G, Peirovi F, Yilmaz A, Kutlu CA. Giant carcinoid tumor mimicking pulmonary sequestration. Ann Thorac Surg 2007;84:1375-6.
  • 4. Müller NL, Miller RR. Neuroendocrine carcinomas of the lung. Semin Roentgenol 1990;25:96-104.
  • 5. Naidich DP. CT/MR correlation in the evaluation of tracheobronchial neoplasia. Radiol Clin North Am 1990;28:555-71.
  • 6. Aronchick JM, Wexler JA, Christen B, Miller W, Epstein D, Gefter WB. Computed tomography of bronchial carcinoid. J Comput Assist Tomogr 1986;10:71-4.
  • 7. Eustace S, Valentine S, Murray J. Acquired intralobar bronchopulmonary sequestration secondary to occluding endobronchial carcinoid tumor. Clin Imaging 1996;20:178-80.
  • 8. Juettner FM, Pinter HH, Friehs GB, Hoefler H. Bronchial carcinoid arising in intralobar bronchopulmonary sequestration with vascular supply from the left gastric artery. Case report. J Thorac Cardiovasc Surg 1985;90:25-8.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

A case of cavernous hemangioma in the right ventricular outflow tract

Onurcan TARCAN, Asiye Şafak BULUT, Tayfun AYBEK, Gülser GÜNAYDIN

Total artificial heart for bridge to cardiac transplantation: First patient at home in Turkey

Erman PEKTOK, Nuran YAZICIOĞLU, Osman BAYINDIR, Deniz Süha KüÇÜKAKSU, Ömer YILDIZ, Ferah ECE, Çavlan ÇİFTÇİ, Zümrüt Tuba DEMİROZU, Nurcan ARAT

Resection of a giant thymoma and coronary artery bypass graft surgery: A case report

Orhan BOZOĞLAN, Abdullah SÖKMEN, Erdinç EROĞLU, Bülent MEŞE

Preoperative embolization in the management of a non-functioning mediastinal paraganglioma

Mehmet YILDIRIM, Fikri YAPICI, M. Olcay ÇİZMELİ, Ilgaz DOĞUSOY, Hatice DEMİRBAĞ

Atipik tutulum gösteren Buerger hastalığı (tromboanjitis obliterans): Olgu sunumu

Özcan ÖZEKE, Levent MAVİOĞLU, Çağatay ERTAN, Ufuk MUNGAN, Mehmet Ali ÖZATİK

Pnömotoraks ile komplike olmuş büllöz akciğer hastalıklarının cerrahi tedavisi ve politetrafloroetilen greft desteğinin karşılaştırılmalı sonuçları

Yasemin Bilgin BÜYÜKKARABACAK, Ahmet BAŞOĞLU, Tülin YETİM DURGUN, Ayşen ŞENGÜL TASLAK, Birol GÜNDOĞDU

Complete recovery of acute carotid artery in-stent occlusion with surgery: the advantage of hybrid operating room

Murat UĞUR, Veysel TEMİZKAN, Ahmet Turan YILMAZ, Alper UÇAK

Palmar ve aksiller hiperhidroz tedavisinde iki taraflı torakoskopik sempatektominin uzun dönem sonuçları: Sekiz yıllık deneyim

Berker ÖZKAN, İsa DÖNGEL, Serhan TANJU, Alper TOKER

Lenfanjiyoleiomyomatozise bağlı iki taraflı nüks spontan pnömotoraks

Mesut ERBAŞ, Havva ERDEM, Sami KARAPOLAT, Banu KARAPOLAT, Talha DUMLU, Selim EREKUL

İntratorasik anastomozun yeri anastomoz hattında striktur gelişmesinde etkili midir?

Alper GÖZÜBÜYÜK, Ersin SAPMAZ, Kuthan KAVAKLI

Academic Researches Index - FooterLogo