Mediastinal psödoanevrizma kalp ve aort cerrahisi sonrasında beklenen komplikasyonlar arasında olmasına karşın, yaygın görülen bası semptomlarının yanında komşu dokulara rüptüre olması nadir olarak izlenmektedir. Bu raporda 55 yaşında bir bayan hastada saptanan ve sağ ventrikül çıkım yoluna rüptüre olmuş bir mediastinal psödoanevrizma olgusu sunulmaktadır. Psödoanevrizma, çıkan aort replasmanı sonrasında anastomoz hattında oluşan sütür yetersizliğine bağlı olarak oluşmuş ve sağ ventikül çıkım yolunda pulmoner kapağın hemen altına rüptüre olmuştur. Hasta ikinci kez opere edilerek psödoanevrizma çıkartılmış ve rüptür bölgesi ile anastomoz hattı başarı ile tamir edilmiştir.
Mediastinal pseudoaneurysm is a rare complication of cardiac and aortic surgery. We report a 55-year-old woman with mediastinal pseudoaneurysm ruptured into the right ventricle outflow tract. The pseudoaneurysm developed after the ascending aort replacement due to suture line dehiscence and it was reoperated successfully with no need to replace the graft. This case illustrates that mediastinal pseudoaneurysm is a potential complication after aortic surgery and it has the ability of rupture into the neighboring structures. "> [PDF] Aort cerrahisinde nadir bir komplikasyon: Sağ ventrikül çıkım yoluna rüptüre mediastinal psödoanevrizma olgusu | [PDF] Ruptured pseudoaneurysm into the right ventricle outflow tract after ascending aorta replacement Mediastinal psödoanevrizma kalp ve aort cerrahisi sonrasında beklenen komplikasyonlar arasında olmasına karşın, yaygın görülen bası semptomlarının yanında komşu dokulara rüptüre olması nadir olarak izlenmektedir. Bu raporda 55 yaşında bir bayan hastada saptanan ve sağ ventrikül çıkım yoluna rüptüre olmuş bir mediastinal psödoanevrizma olgusu sunulmaktadır. Psödoanevrizma, çıkan aort replasmanı sonrasında anastomoz hattında oluşan sütür yetersizliğine bağlı olarak oluşmuş ve sağ ventikül çıkım yolunda pulmoner kapağın hemen altına rüptüre olmuştur. Hasta ikinci kez opere edilerek psödoanevrizma çıkartılmış ve rüptür bölgesi ile anastomoz hattı başarı ile tamir edilmiştir. "> Mediastinal psödoanevrizma kalp ve aort cerrahisi sonrasında beklenen komplikasyonlar arasında olmasına karşın, yaygın görülen bası semptomlarının yanında komşu dokulara rüptüre olması nadir olarak izlenmektedir. Bu raporda 55 yaşında bir bayan hastada saptanan ve sağ ventrikül çıkım yoluna rüptüre olmuş bir mediastinal psödoanevrizma olgusu sunulmaktadır. Psödoanevrizma, çıkan aort replasmanı sonrasında anastomoz hattında oluşan sütür yetersizliğine bağlı olarak oluşmuş ve sağ ventikül çıkım yolunda pulmoner kapağın hemen altına rüptüre olmuştur. Hasta ikinci kez opere edilerek psödoanevrizma çıkartılmış ve rüptür bölgesi ile anastomoz hattı başarı ile tamir edilmiştir.
Mediastinal pseudoaneurysm is a rare complication of cardiac and aortic surgery. We report a 55-year-old woman with mediastinal pseudoaneurysm ruptured into the right ventricle outflow tract. The pseudoaneurysm developed after the ascending aort replacement due to suture line dehiscence and it was reoperated successfully with no need to replace the graft. This case illustrates that mediastinal pseudoaneurysm is a potential complication after aortic surgery and it has the ability of rupture into the neighboring structures. ">

Aort cerrahisinde nadir bir komplikasyon: Sağ ventrikül çıkım yoluna rüptüre mediastinal psödoanevrizma olgusu

Mediastinal psödoanevrizma kalp ve aort cerrahisi sonrasında beklenen komplikasyonlar arasında olmasına karşın, yaygın görülen bası semptomlarının yanında komşu dokulara rüptüre olması nadir olarak izlenmektedir. Bu raporda 55 yaşında bir bayan hastada saptanan ve sağ ventrikül çıkım yoluna rüptüre olmuş bir mediastinal psödoanevrizma olgusu sunulmaktadır. Psödoanevrizma, çıkan aort replasmanı sonrasında anastomoz hattında oluşan sütür yetersizliğine bağlı olarak oluşmuş ve sağ ventikül çıkım yolunda pulmoner kapağın hemen altına rüptüre olmuştur. Hasta ikinci kez opere edilerek psödoanevrizma çıkartılmış ve rüptür bölgesi ile anastomoz hattı başarı ile tamir edilmiştir.

Ruptured pseudoaneurysm into the right ventricle outflow tract after ascending aorta replacement

Mediastinal pseudoaneurysm is a rare complication of cardiac and aortic surgery. We report a 55-year-old woman with mediastinal pseudoaneurysm ruptured into the right ventricle outflow tract. The pseudoaneurysm developed after the ascending aort replacement due to suture line dehiscence and it was reoperated successfully with no need to replace the graft. This case illustrates that mediastinal pseudoaneurysm is a potential complication after aortic surgery and it has the ability of rupture into the neighboring structures.

___

  • 1) Sullivan KL, Steiner RM, Smullens SN, Griska L, Meister SG. Pseudoaneurysm of the ascending aorta following cardiac surgery. Chest 1988;93:38-43.
  • 2) Katsumata T, Moorjani N, Vaccari G, Westaby S. Mediastinal false aneurysm after thoracic aortic surgery. Ann Thorac Surg 2000;70:547-52.
  • 3) Gulbins H, Becker C, Kilian E, Reichenspurner H, Reichart B. Pseudoaneurysms after Bentall’s procedure in acute aortic dissection type A: Diagnosis using electron beam tomography. Z Kardiol 2000;89:195-8.
  • 4) Dagenais F, Cartier R, Paquet E, Hudon G, Castonguay Y, Leclerc Y. Pseudoaneurysm after Bentall repair: magnetic resonance imaging assessment. Can J Cardiol 1993;9:86972.
  • 5) Güler M, Keleş C, Eren E, Erşahin S, Yakut C. Late development of aortic pseudoaneurysm and aorto bronchial fistula after coarctation repair with patchplasty. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg 2001;9:54-6.
  • 6) Nonaka K, Makuuchi H, Naruse Y, Kobayashi T, Goto M, Yamamoto T. Pseudoaneurysm of the aortic arch and ruptured into the pericardium - a case report of successful surgical management. Jpn J Thorac Cardiovasc Surg 1998;46:772-6.
  • 7) Coselli JS, Crawford ES, Williams TW Jr, et al. Treatment of postoperative infection of the ascending aorta and transverse aortic arch, including use of viable omentum and muscle flaps. Ann Thorac Surg 1990;50:868-81.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koroner anjiyografi yapılan hastalarda iohexolün solunum fonksiyon testi parametrelerine etkisi

Öner BALBAY, Ramazan AKDEMİR, Hüseyin GÜNDÜZ, Enver ERBİLEN, Mete ERBAŞ, Ali Nihat ANNAKAYA, Peri ARBAK, Mehmet YAZICI, Hakan ÖZHAN, Sinan ALBAYRAK, Cihangir UYAN

Acil miyokardiyal cerrahi revaskülarizasyon

Mehmet BALKANAY, Adil POLAT, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Mete ALP, Vedat ERENTUĞ, Deniz GÖKSEDEF, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Gökhan İPEK, Mustafa GÜLER

Arteriyel kateterizasyondan sonra görülen iyatrojenik femoral ve brakiyal psödoanevrizmaların renkli doppler US eşliğinde kompresyonla tedavisi

Meltem CEYLAN, Sinan ŞAHİN, Levent ÇELİK, Şule BİLGİN

Endovasküler anevrizma tamirinde ek vasküler cerrahi girişimler

Vural ÖZCAN, Sabit SARIKAYA, Fürüzan NUMAN, Cengiz KÖKSAL, Burhan MEYDAN, Mustafa ZENGİN

Lazer rekanalizasyon tedavisi uygulanan trakeobronşiyal timoma: Olgu sunumu

Nesrin SARIMAN, Selçuk ŞİMŞEK, Güler KARAAĞAÇ, Yalçın KARAKOCA, Erdem YILDIZ, Sevinay KARAKOCA, Tülay YILDIZ

Subklavyan arterin beyin ve kalpten çalması: Olgu sunumu

Hüseyin GÜNDÜZ, Ramazan AKDEMİR, Cenk TATAROĞLU, Cihangir UYAN

Ardışık radiyal arter greftlerinde proksimal anastomoz tekniklerinin erken ve orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması

Kemal UZUN, Füsun GÜZELMERİÇ, Ulusoy Nilgün BOZBUĞA, Kaan KIRALİ, Vedat ERENTUĞ, Deniz GÖKSEDEF, Esat AKINCI, Cevat YAKUT, Hasan Basri ERDOĞAN

Romatizmal mitral kapak hastalıklarına bağlı gelişen dev sol atriyumun cerrahi tedavisinde, atriyal plikasyon ve duvar rezeksiyonu yöntemlerinin kombine edilmesi

Haşim ÜSTÜNSOY, Hakkı KAZAZ, Celalettin KAYIRAN, Mehmet Adnan CELKAN

Koroner arter bypass reoperasyon adaylarında mortalite ve morbiditenin EuroSCORE ile retrospektif analizi

Ali SARIGÜL, Murat ÖZEREN, Alp DOLGUN, Mustafa KAR, Gökhan GÖKASLAN, Tolga SOYAL, Hasan ERDEM, Ertan YÜCEL

İnfraninguinal periferik aterosklerotik arter hastalıklarında akım değerlendirmesinde anjiyografi ve renkli doppler ultrasonografinin karşılaştırılması

Kürşat BOZKURT, Hasan TÜZÜN, Gökçe ŞİRİN, Ayla Gürel SAYIN, Cengiz KÖKSAL, Kazım BEŞİRLİ

Academic Researches Index - FooterLogo