Geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon nadir ve tartışmalı bir antitedir ve gelişim mekanizması halen bilinmemektedir. Bu yazıda, patent duktus arteriyozus düzeltme ameliyatından 16 yıl sonra geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı konulan 27 yaşındaki bir kadın olgu sunuldu. Hastanın geçmiş tıbbi kayıtlarında pulmoner arter basıncının normal sınırlarda olması bu olgunun bir geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon olgusu olduğunu düşündürmektedir.
Late postoperative pulmonary arterial hypertension is a rare and controversial entity and the mechanism of its development is not currently known. In this article, we report a 27-year-old female patient with late postoperative pulmonary hypertension diagnosed 16 years after the correction surgery of patent ductus arteriosus. The fact that the pulmonary artery pressure values have been within normal limits in the previous medical records suggests that she is a late pulmonary artery hypertension case. "> [PDF] A case of late postoperative pulmonary arterial hypertension: a rare entity | [PDF] Geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon olgusu: nadir bir antite Geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon nadir ve tartışmalı bir antitedir ve gelişim mekanizması halen bilinmemektedir. Bu yazıda, patent duktus arteriyozus düzeltme ameliyatından 16 yıl sonra geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı konulan 27 yaşındaki bir kadın olgu sunuldu. Hastanın geçmiş tıbbi kayıtlarında pulmoner arter basıncının normal sınırlarda olması bu olgunun bir geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon olgusu olduğunu düşündürmektedir. "> Geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon nadir ve tartışmalı bir antitedir ve gelişim mekanizması halen bilinmemektedir. Bu yazıda, patent duktus arteriyozus düzeltme ameliyatından 16 yıl sonra geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı konulan 27 yaşındaki bir kadın olgu sunuldu. Hastanın geçmiş tıbbi kayıtlarında pulmoner arter basıncının normal sınırlarda olması bu olgunun bir geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon olgusu olduğunu düşündürmektedir.
Late postoperative pulmonary arterial hypertension is a rare and controversial entity and the mechanism of its development is not currently known. In this article, we report a 27-year-old female patient with late postoperative pulmonary hypertension diagnosed 16 years after the correction surgery of patent ductus arteriosus. The fact that the pulmonary artery pressure values have been within normal limits in the previous medical records suggests that she is a late pulmonary artery hypertension case. ">

A case of late postoperative pulmonary arterial hypertension: a rare entity

Geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon nadir ve tartışmalı bir antitedir ve gelişim mekanizması halen bilinmemektedir. Bu yazıda, patent duktus arteriyozus düzeltme ameliyatından 16 yıl sonra geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı konulan 27 yaşındaki bir kadın olgu sunuldu. Hastanın geçmiş tıbbi kayıtlarında pulmoner arter basıncının normal sınırlarda olması bu olgunun bir geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon olgusu olduğunu düşündürmektedir.

Geç ameliyat sonrası pulmoner arteriyel hipertansiyon olgusu: nadir bir antite

Late postoperative pulmonary arterial hypertension is a rare and controversial entity and the mechanism of its development is not currently known. In this article, we report a 27-year-old female patient with late postoperative pulmonary hypertension diagnosed 16 years after the correction surgery of patent ductus arteriosus. The fact that the pulmonary artery pressure values have been within normal limits in the previous medical records suggests that she is a late pulmonary artery hypertension case.

___

  • 1. Engelfriet PM, Duffels MG, Möller T, Boersma E, Tijssen JG, Thaulow E, et al. Pulmonary arterial hypertension in adults born with a heart septal defect: the Euro Heart Survey on adult congenital heart disease. Heart 2007;93:682-7.
  • 2. Kılıçkan L. Perioperatif pulmoner hipertansiyon. Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği Dergisi. 2005;11:88-95.
  • 3. Landzberg MJ. Congenital heart disease associated pulmonary arterial hypertension. Clin Chest Med 2007;28:243-53.
  • 4. Tuder RM, Marecki JC, Richter A, Fijalkowska I, Flores S. Pathology of pulmonary hypertension. Clin Chest Med 2007;28:23-42.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Coronary artery bypass in women: what is really different?

Ozan Onur BALKANAY, Gökhan İPEK, Berk ARAPİ, Deniz GÖKSEDEF, Zeki TALAS, Suat Nail ÖMEROĞLU

Spontaneous enucleated hydatid cyst with tension pneumothorax: a case report

Aydın NADİR, Şule KARADAYI, Melih KAPTANOĞLU, Ekber ŞAHİN

A case of late postoperative pulmonary arterial hypertension: a rare entity

Bilgehan Savaş ÖZ, Oben BAYSAN, Mehmet YOKUŞOĞLU

Surgery of left atrial myxoma as a second primary tumor in a patient previously treated for breast cancer

Ali SARIGÜL, Erdal EGE, Raşit ÖNOĞLU, Mehmet YAZICI, Cüneyt NARİN

Akut tip A aortik diseksiyon tamirinde aksiller arter kanülasyonuyla ilişkili beklenmedik bir komplikasyon

Nevzat ERDİL, Bektaş BATTALOĞLU

Abdominal aort anevrizmalarının endovasküler tedavisi sonrası derin ven trombozu insidansı

Nuri KARABAY, Yiğit GÖKTAY, Erdem SİLİSTRELİ, Özalp KARABAY, Aytaç GÜLCÜ, Kemal KARAARSLAN, Yusuf KUSERLİ, Cenk ERDAL

Surgical treatment of giant saccular coronary artery aneurysm: a case report

Atilla SEZGİN, Tolga TATAR, Tankut AKAY, Murat ÖZKAN, Bülent SARITAŞ

Porcelain aorta: a new indication for on-pump beating heart mitral valve replacement

Muhammet Onur HANEDAN, Ufuk TÜTÜN, Garip ALTINTAŞ, Veysel BAŞAR, Kerem YAY, Ferit ÇİÇEKÇİOĞLU, Salih Fehmi KATIRCIOĞLU

Akciğer dekortikasyon ameliyatı yapılan erişkin hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası arteriyel kan gazı analizi, solunum fonksiyon testi ve akciğer perfüzyon sintigrafilerinin karşılaştırılması

Menduh ORUÇ, Muharrem ÇAKMAK, Şevval EREN

Sleeve resection for postlobectomy stump fistulas: a case report

Şükrü DİLEGE, Serhan TANJU, Alper TOKER

Academic Researches Index - FooterLogo