Bilgi Teknolojileri Sınıflarının Dağılımı ve Sürekliliğinin Sağlanması ile İlgili Çalışmaların Değerlendirilmesi

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Projesi kapsamında kurulan Bilgi Teknolojileri Sınıfları’nın dağılımı ve sürekliliğinin sağlanması için planlanan ve gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirmek amacıyla yapılan çalışmanın verileri bu projede çalışan 6 formatör öğretmen ve 4 yöneticiyle yapılan görüşmeler ve 65 formatör öğretmene gönderilen 28 açık uçlu soru içeren anketler yoluyla toplanmıştır. Görüşmeler ve anketten toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, belge incelemesi sonucunda elde edilen veriler de araştırma kapsamında elde edilen verileri desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, BT sınıflarının dağılımının öğrenci-bilgisayar etkileşimi göz önünde bulundurularak yapılmadığı görülmüştür. Dağılım yapılırken “her bölgeye eşit bilgisayar dağılımı” anlayışı ön plana çıkmıştır. Çalışma sonucunda, Bilgi Teknolojileri Sınıfları’nın okullara kurulumu ve dağılımıyla kurulum sonrası sürekliliklerinin sağlanması ile ilgili problemler bulunduğu saptanmıştır.

___

  • Alkan, C. (1998). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • DPT. (2000). İl ve Bölge Göstergeleri. http://www.dpt.gov.tr adresinden 12.05.2000 tarihinde alınmıştır.
  • Dünya Bankası. (1995). Priorities and Strategies for Education (Eğitim İçin Öncelikler ve Stratejiler): A World Bank Review. Washington D.C.: The World Bank.
  • MEB. (1993). Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Bilgisayar Laboratuvarlarının Düzenlenmesi ve İşletilmesi İle Bilgisayar ve Bilgisayar Koordinatör Öğretmenlerinin Görevleri Hakkında Yönerge. Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi. 2378 sayılı karar.
  • MEB. (2001). Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Hakkında Genelge. Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi. 2526 sayılı karar.
  • MEB. (2002). Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Hizmetleri Merkezi Müdürlükleri Yönetmeliği.
  • MEB. (2003a). Temel Eğitim Programı. http://projeler.meb.gov.tr/Projelerimiz/dbpro/ tep/tepnedir.htm adresinden 12.04.2003 tarihinde alınmıştır.
  • MEB. (2003b). Bilgi Teknolojisi Sınıfları. http://projeler.meb.gov.tr/Projelerimiz/ dbpro/tep/bt.htm adresinden 12.04.2003 tarihinde alınmıştır.
  • MEB. (2003c). Temel Eğitim Programı I. Faz 2 bin 451 ilköğretim okulu BT Sınıfının tiplerine göre bağlantı şemaları. http://projeler.meb.gov.tr/Projelerimiz/ dbpro/tep/bt.htm adresinden 12.04.2003 tarihinde alınmıştır.
  • MEB. (2003d). Temel Eğitim Programı Kapsamında Gerçekleştirilen Tüm Eğitimler (Özet Tablo). http://projeler.meb.gov.tr/Projelerimiz/dbpro/tep/linklerdb/HIEK5LINK.htm adresinden 12.04.2003 tarihinde alınmıştır.
  • Osin, L. (1998). Computers in education in developing countries: Why and How? Education and Technology Series. 3(1). Washington D.C.: The World Bank, Human Development Department-Education.
  • Türkiye Bilişim Şûrası. (2002). Eğitim ve ArGe çalışma grubu okulöncesi, ilk ve orta öğretim alt çalışma grubu raporu. http://www.bilisimsurasi.org.tr/listeler/tbs-egitim/Mar/att-0040/01-__________________ ______26b.doc adresinden 15.06.2003 tarihinde alınmıştır.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.