İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA POLONYA MÜSLÜMAN TATARLARININ DURUMU

Doğu Avrupa tarihindeki en ilginç konulardan biri, Polonya’da yaşayan Litvanya kökenli Tatarların tarihidir. Bu makale, dini ve etnik kimliklerini halen koruyabilen Polonya ve Litvanya’daki diğer adıyla Lipka Tatarlarının tarihini ele almaktadır. Polonya ve Litvanya’da sahip oldukları özgürlüğe rağmen Lipka Tatarlarının birçoğu iki dünya savaşı arasında vuku bulan 1939’daki Nazi saldırılarına karşı bulundukları ülkeleri savunmada yer alarak komşularıyla aynı acıya katlandılar. Savaş, Tatar topluluğunun hayatı üzerinde feci bir etki yarattı. Entelektüellerinin pek çok temsilcisi öldürüldü, tutuklandı ve SSCB’ye sürüldü veya diğer ülkelere kaçmak zorunda kaldı ve savaşın bitiminden sonra vatanlarına geri dönemedi. Sonuç olarak savaştan önce sahip oldukları kültürel pozisyonlarını kaybettiler. Tatarların sayısı, savaş sonrası Avrupa’daki bölgesel değişikliklerden de etkilendi. Bir kısmı hala modern Polonya ve Litvanya topraklarında yaşamaktadır.

___

  • DUMIN, S.: Herbarz rodzin tatarskich Wielkiego Księstwa Litewskiego, Gdańsk 1999.
  • Kaledarz Muzułmański 1368/1949, oprac. i wyd. Naczelny Imamat Muzułmanów Polskich w Wielkiej Brytanii, Londra 1949.
  • KRYCZYNSKI, L.: Biblijografja do historji tatarow polskich [Polonya Tartarlarının Tarihi Bibliyografyası], Zamość 1936.
  • KRYCZYNSKI, S.: Tatarzy litewscy [Litvanyalı Tatarlar] Próba monografiihistoryczno-etnograficznej, Warszawa 1938.
  • KRYCZYŃSKI, S.: Tatarzy litewscy. Próba monografii historyczno-etnograficznej,[Litvanyalı Tatarlar. Tarihsel-Etnografik Monografiye Girişim], RocznikTatarów Polskich 2000.
  • MIRZA, Selim - CHAZBIJEWICZ, Juszeński: Szlachta Tatarska w Rzeczypospolitej [Polonya-Litvanya Topluluğu’ndaki Tatar Asaleti], Verbum Nobile No 2, Sopot, Poland 1993.
  • MIRZA, Selim - CHAZBIJEWICZ, Juszeński: I Konferencja Tatarów Nadbałtyckich [1. Baltık Tatarları Konferansı], Swiat Islamu, Vol. IV (15), No. 2, 1996.
  • PĘDZIWIATR, K.: “The Established and Newcomers in Islam in Poland or the intergroup relations within the Polish Muslim community”, in Muslims in Poland and Eastern Europe. Widening the European Discourse on Islam,ed. K. Górak-Sosnowska, Warszawa: University of Warsaw Facultyof Oriental Studies, 2011.
  • TYSZKEWICZ, J.: Tatarzy na Litwie i w Polsce: Studia z dziejow XII-XVIII w. [Litvanya ve Polonya’da Tatarlar: 12. ve 18. Yüzyılların Tarihi Üzerine Çalışmalar], Warszawa 1989.
Türk Dünyası Araştırmaları-Cover
  • ISSN: 0255-0644
  • Başlangıç: 1979
  • Yayıncı: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

DİVAN ŞİİRİNDE YER ALAN ATASÖZLERİNİN OLUMSUZ DUYGULAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Yeliz YASAK PERAN

KUZEY KAFKASYA’DA ÇATIŞMALAR, EKONOMİK GERİ KALMIŞLIK, KÜLTÜREL EYLEMLER VE TÜRK-RUS İŞ BİRLİĞİ

Ömer DUMAN

DİYARBAKIR’DAKİ KOÇ, KOYUN BAŞLI MEZAR TAŞLARI İLE KİLİMLERDE KULLANILAN DAMGALARIN TARİHİ KÖKLERİ

Mustafa AKSOY

CHÂTEAU DE VINCENNES BELGELERİ IŞIĞINDA MÜTAREKE DÖNEMİNDE BOLŞEVİK FAALİYETLER VE İTTİHATÇILAR

Salih TUNÇ

SAVAŞ EKONOMİSİ VE EKONOMİK SAVAŞ” DİSİPLİNLERARASI VE STRATEJİK BİLİM ALANININ TÜRKİYE’DE BİR DERS OLARAK EĞİTİMİNİN VERİLMESİNİN GEREKLİLİĞİ

Vüsal SÜLEYMANLI

BATI KÖKTÜRK KAĞANLIĞININ HAKİMİYET SİMGELERİ: DAMGA VE MÜHÜR

Gaybullah BABAYAR, Arif HABİBULLAYEV

1930 YILINDA GAZİANTEP’TE YAPILAN YEREL SEÇİMLERE SERBEST CUMHURİYET FIRKASI’NIN KATILMASI VE YAŞANAN TARTIŞMALAR

Süleyman ÜNÜVAR, Zeynep Yıldız ÖZLÜ

ÇOK PARTİLİ SİYASAL HAYATA GEÇİŞTE YUSUF HİKMET BAYUR’UN ÖNEMİ

Turhan ADA, Seyithan ÇEÇEN

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA POLONYA MÜSLÜMAN TATARLARININ DURUMU

Aizada IMANKULOVA

HUN VE BULGAR TÜRKÇESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA VE İNCELEMELER 26: HUNSULARA AİT GRUMBATES, TUNA BULGARLARINA AİT CROBATUS ~ KOVRATOS, KOURT ~ KURT, KOTRAGOS, KORMİSİOS ~ KORMİSOŞ’, KRUMESİS ~ KRUMOS, KRUMEL, KRUG VE KIRIM HUN-BULGARLARINA AİT GROD ~ GORDAS KİŞİ ADLARININ (UNVANLARININ) KÖKEN VE ANLAMLARI

Yusuf GEDİKLİ