SEDAT UMRAN'IN ŞİİRLERİNDE TERZİLİKLE İLGİLİ İMGELER

 Sedat Umran; gündelik hayatı, ona ait en ufak parçaları, nesneleri şiirlerinde ayrıntılı bir biçimde tahlil eden bir şairdir. Daha önce işlenmemiş konuları içeriyor olması, şiirinin özgünlüğünün önemli bir yönünü oluşturmaktadır. Şair, hadiseleri ve eşyayı olduğu gibi algılamak yerine, hayal dünyasını kullanarak onların arka planlarını canlı olarak görür ve okuyucuya da göstermeye çalışır. Bu bakımdan onun şiirlerinde; benzeri başka konuların yanı sıra, terzi ve terzilikle ilgili birçok imgeye rastlamak mümkündür. Pek çok şiirinde dikiş, düğüm, sökmek, biçmek, makara, makas, iplik, iğne gibi terziliğe ait imgelere yer veren şair bazen de şiirinin tamamını sadece bu imgelerle oluşturmuştur.
Anahtar Kelimeler:

terzi, imge, hayal, şiir, şair

-

Sedat umran is a poet who analyses all parts of daily life with its elements in his poems in detail. His analysis of the subjects which have never been discussed before is an important aspect of his poems' originality. Instead of perceiving the incidents and objects related to daily life as they are, the poet sees what is behind them by using his imagination and tries to show it to the reader as well. In this respect, in addition to the other similar subjects, it is likely to come across a good deal of images related to tailors and tailoring. The poet who gives place to the tailoring images such as sewing and unravelling the stitch, knots, neels, scissors, needles and yarn; also sometimes forms his poems totally with these images. ∗ Dr., Fatih Üniversitesi, FenEdebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, hyuva@fatih.edu.tr

___

  • AYVAZOĞLU, Beşir, “Ömrünü Şiire Adayan Adam”, Aksiyon, sayı 70, 6 Nisan 1996. AYVAZOĞLU, Beşir “Ömrünü Şiire Adayan Adam”, Türk Edebiyatı, sayı 479, İst, Eylül 2013.
  • UMRAN Sedat, Şiirde Metafizik Gerçek, İz Y. İst.2004.
  • UMRAN Sedat, Altın Eşik, İz Y İst.1999.
  • UMRAN Sedat, Sonsuzluk Atı, Toplu Şiirleri, İz Y.İst.2000.
  • UMRAN Sedat, Akşamın Kaması, Toplu Şiirler 2, İst. 2004.
  • AKAY Hasan, “Şiir Dili ve Türk Şiir Dilinde ‘Leke’ ” İkindi Yağmuru, Sedat Umran Dosyası, 9-10, İst, Temmuz 2007.
  • ZİMMER Heinrich, Hint Felsefesi, Ruh ve Madde Yayınları, İst. 1992.
  • ECKHART Meister, Tanrı ve İnsan Ruh ve Madde Yayınları İst.1990.
  • NİETZSCHE, Güç İstenci, Çev. Sedat Umran, , Birey Y. İst. 2002.