Siyasette Yeşilin Farklı Tonları: Almanya ve Türkiye’de Yeşiller Partisi

Çalışmada gerek Almanya gerekse de Türkiye’de yeşiller partisinin iki ülke özelinde kendi partileşme süreçleri dikkate alınarak iki ülkenin yeşil siyasetteki başarısı karşılaştırılmıştır. Buna göre Almanya’da yeşil siyaseti benimseyen ilk parti olan Almanya Yeşiller Partisi ilk kurulduğu yıl olan 1980 ile 1984 yılları arasında aktif olmuştur. Yine Türkiye’de ilk kez siyasette odağına yeşili alan bir parti olan Yeşiller Partisi ise 1988 ile 1994 yılı arasında aktif olmuştur. Çalışma her iki ülkede ilk kez kurumsallaşma şansı bulan yeşil siyasetin Almanya ve Türkiye’de ilk kuruldukları yıllarla sınırlı tutulmuş; her iki ülkede de kendilerinden sonra tekrar yapılanmaya giden partileşme hareketleri çalışmaya dahil edilmemiştir. Bu bakımdan çalışmanın kaleme alınmasındaki amaç Almanya ve Türkiye’de yeşil siyasetin kurumsallaşma serüvenine kaynak teşkil etmek ve farklı ülkelerde aynı amaç ve isimle ilk kez kurumsallaşan partilerin performanslarını karşılaştırmaktır. Buna göre birbirinden farklı iki toplumsal düzende teşekkül eden yeşiller partisinin tonları iki ülkenin toplumsal alt yapıları nedeniyle de birbirinden oldukça farklıdır. Almanya Yeşiller Partisi izlediği siyaset ve ortaya koyduğu icraatlar bakımından yeşilin daha koyu bir tonuna sahipken; Türkiye Yeşiller Partisi ise gerek siyasette gerekse icraatlarında Almanya’daki örneğinin gerisinde kalarak yeşilin daha açık bir tonuna sahip olmuştur.

Different Shades of Green in Politics: The Greens Party of Germany and Turkey Green Party

In the study, the success of the green party in both Germany and Turkey in green politics of the two countries was compared by taking into account their own partnering processes in particular in the two countries. Accordingly, the Green Party of Germany, which was the first party to adopt green politics in Germany, was active between 1980 and 1984, the year it was first founded. The Green Party, which is also a party that focused on green in politics for the first time in Turkey, was active between 1988 and 1994. The study was limited to the years when green politics, which had the chance to be institutionalized for the first time in both countries, were first established in Germany and Turkey, and the party movements that went on to be restructured after them in both countries were not included in the study. In this regard, the aim of the study is to serve as a source for the institutionalization adventure of green politics in Germany and Turkey and to compare the performances of the parties that were institutionalized for the first time with the same purpose and name in different countries. Accordingly, the tones of the green party, which is formed in two different social orders, are also quite different from each other due to the social infrastructures of the two countries. While the German Green Party has a darker shade of green in terms of the policies it follows and the actions it puts forward, The Green Party of Turkey, on the other hand, has a lighter tone of green, lagging behind its example in Germany both in politics and in its actions.

___

  • Arısoy, C., 2016, Ekolojik Siyaset: Almanya Yeşiller Partisi, Euro Politika, 1. Sayı, İstanbul.
  • Bahro, R., 1997, Çevreciliğin Manevi Bir Temeli Var mı?, Çev.: Tanıl Bora, Birikim Dergisi, Sayı 97, İstanbul.
  • Balcan, A., 2018, Emergence Of Green Politics In Germany And Turkey: From Social Movements to Political Parties, Master Thesis, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.
  • Bookchin, M., 1996, Ekolojik Bir Topluma Doğru, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Bora, T., 1988, Yeşiller ve Sosyalizm, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Cinman Şimşek, M., 1993, Türkiye’de Yeşiller Partisi, Marmara İletişim Dergisi, Say:2, Nisan 1993.
  • Des Jardins, J. R., 2017, Çevre Etiği, Çevre Felsefesine Giriş, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Duru, B., 2002, Yeşiller Partisi Deneyimi, Mülkiye Dergisi, C.XXVI, S. 236, s.179-200.
  • İmga, O. ve Olgun, H., 2017, Yeşil ev Siyaset, Siyasal Ekoloji Üzerine Yazılar, Liberte Yayınları, Ankara.
  • Kartal, M., 2021, Umutsuzluk Çağında Yeni Bir Mücadele: Eko sosyalizm ve Sosyalist Devrim, Akademik Hassasiyetler Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 16, S. 503-535.
  • Kaya, R., 2011, Bir Ekoloji Hareketi Olarak Yeşiller ve Türkiye’de Yeşiller Partisi, Yeşil Düşünce Broşür Dizisi-2, İstanbul.
  • Keleş, R. ve diğerleri, 2005, Çevre Politikası, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Şahin, Ü., 2013, Yeşil Hareketin Bir Tarihi Var: Bir Değinme, Kolektif Eko sosyalist Dergi, Sayı 16.
  • Şahin, Y., 2010, Kentleşme Politikası, Murathan Yayınevi, Trabzon.
  • Üste, R. B., 2015, Doğanın Siyaset Paradigması: Yeşil Siyaset, Sosyal ve Beşerî Bilimleri Dergisi Cilt 7, Sayı 2, 2015 ISSN: 1309-8039.
  • Yasa, M., 1993, Çevre Konusunda Halk Katılımı: Çevre Duyarlılığı Grubu, Radikal Demokratik Birlik Partisi ve Yeşiller Partisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi.
  • Yeşiller Partisi Tüzüğü ve Programı, 1989, TBMM Kütüphanesi, Ankara.