Küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinin tanısında teknesyum-99m tetrofosmin ve gallium-676 sitrat sintigrafisinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi

Teknesyum-99m (Tc-99m) ile işaretlenen bileşiklerin tümör görüntülenmesinde ideal oldukları düşünülmektedir. Yeni bir ajan olan ve myokard kanlanmasını görüntülemede kullanılan Tc-99m tetrofosmin çeşitli tümör görüntülenmesinde de kullanılmaya başlanmıştır. Biz de bu çalışmada Tc-99m tetrofosmin ile yine bir tümör görüntüleme ajanı olan Gallium-67 (Ga-67) sitratın küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinde (NSCLC) tanısal önemlerini karşılaştırmalı olarak araştırmayı planladık. Primer akciğer kanseri tanısı konulmuş 15 hastanın torakal bölgelerinin Tc-99m tetrofosmin ve Ga-67 sitrat ile single photon emission tomography (SPECT) ve planar görüntüleri alındı. Bütün hastaların planar ve SPECT imajları vizüel olarak değerlendirildikten sonra kantitatif değerlendirme sadece planar imajlardan tümörlü ve karşı taraf sağlam akciğer alanlarında tutulan radioaktif maddenin birbirine oranlarının hesaplanması ile yapıldı. Vizuel analizde Tc-99m tetrofosmin ve Ga-67 sitrat planar görüntülemenin duyarlılığı %85 ve %93 olarak bulundu. SPECT görüntüleme için ise duyarlılık Tc-99m tetrofosmin için %93, Ga-67 sitrat için % 100 olarak değerlendirildi. Planar imajlardan elde edilen Tc-99m tetrofosmin ue Ga-67 sitrat imajlarında tümör/karşı taraf sağlam doku tarafından tutulan radioaktivitenin oranlarının istatistiksel değerlendirilmesi önemli bulundu. Sonuçta Tc-99m tetrofosminin NSCLC'nin değerlendirilmesinde duyarlı bir yöntem olmasına karşın Ga-67 sitrata bir alternatif oluşturmadığı kanaatine varıldı.

Comparative evaluation of technetium-99m tetrofosmin and gallium-67 citrate scintigraphy in non-small lung cell cancer

Technetium-99m (Tc-99m) labelled compounds have been considered ideal for tumour imaging. Tc-99m tetrofosmin is a new myocardial-perfusion imaging agent that also has been used in detection of various tumours. In this study we compared the results of Tc-99m tetrofosmin to (planar and SPECT imaging) with those of Gallium-67 (Ga-67) citrate radionuclide studies in 15 patients who had proven non-small cell lung cancer (NSCLC). All patients were underwent thoracic planar and single photon emission tomography (SPECT) imaging. Visual evaluation of Tc-99m tetrofosmin and Ga-67 citrate was , applied for both studies. Then quantitative evaluation proceeded only in planar images by measuring the relative ratios of radioactive substance captured in the tumoral and contralateral healthy side of the lung. Sensitivity for Tc-99m tetrofosmin SPECT scan sensitivity was 93% and 100% consequently. The mean tumour/contralateral normal lung uptake ratio of Tc-99m tetrofosmin was found significantly higher as compared to Ga-67 citrate in NSCLC. In conclusion, although Tc-99m tetrofosmin scintigraphy was found useful and sensitive in the evaluation and detection of NSCLC, it would not be considered an alternative to Ga-67 citrate.

___