KENT MEKANINDA MİKRO ÖZGÜRLÜK ALANLARI*

Bu makalede bir bölümü sunulan çalışmanın amacı, bir kentli olarak kentteki mevcudiyetimizi, kent mekanının mekansal ve yaşantısal olasılıklarının keşfini ve mevcut düzen ve yaşantıya alternatif olarak üretilen mekanları anlamaktır. Bunun yanı sıra, kentlinin gündelik eylemleri sırasında kentte keşfettiği mekanlarla birlikte, ürettiği mikro mekanlara odaklanılmaktadır. Çalışmada, İstanbul ve Ankara şehirlerinden konuya örnek teşkil edecek durumlar ile bir envanter oluşturma yol gidilmiştir. Oluşturulan envanterde yedi katman bulunmaktadır. Bu katmanlar mikro özgürlük alanının kullandığı kent mekanı, nasıl bir alternatif kullanım (kullanım saptırma) ortaya koyduğu, bunu yaparken hangi eylemi kullandığı, aktörlerin kimler olduğu, eylemin anlık ya da sürekli olup olmadığı ve eylemin gerçekleştirme biçiminin planlı ya da kendiliğinden gelişmesi şeklindedir. Bu makalede ise, envanterdeki İstanbul örneklerine odaklanılarak, `mikro özgürlük alanları ile ne anlatılmak istendiği, İstanbulda bu kavrama denk düşen alternatif kullanımların neler olduğu, kent mekanları ve bu alternatif mekanların kent hafızasına nasıl yerleştiği üzerinde durulmaktadır. Envanterdeki yedi katman ile beraber her örneğin mekan, zaman, kullanım ve eylem katmanlarında nasıl yeni durumlar oluşturduğu birlikte görülmektedir.

MICRO FREEDOM AREAS WITHIN THE URBAN SPACE

The aim of the study, a part of which is presented in this article, is to understand our existence as a citizens within the town, the discovery of spatial and vital possibilities of the urban space as well as the spaces produced as an alternative to the existing urban order and life. Besides, the study focuses on the spaces discovered and the microspaces created within the town by the citizens during their daily routines. As the method of the study, an inventory of related examples from Ankara and İstanbul is produced. There are seven layers of the inventory: the urban space used by the micro freedom areas, the kind of alternative use (deriviant use) of space, the action used for this, the actors, whether the action is temporary or continuous, and the way of realizing the action is spontaneous or planned. This article focuses on the İstanbul examples of the inventory. Through these examples, what the term `micro freedom areasrefers to, the alternative uses related with this term in İstanbul, and how such alternative urban spaces take place within the urban memory are tried to be explained and illustrated. Together with the seven layers within the inventory, how space, time, use and action layers of each example altogether produce new conditions are visualized.

___

  • BODSON, G., BROWN, B., DEBORD, G., KNABB, K., MATTHEWS, J.D., (2008). Sitüasyonist Enternasyonel, Altıkırkbeş Yayın, İstanbul.
  • CERTEAU, M. D., (2008). Gündelik Hayatın Keşfi 1-Eylem, Uygulama, Üretim Sanatları, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • GÜVENÇ, K., (2015). ‘Karaoke’ Sosyalizasyon; Toplumsal Hafıza, ‘Unplugged’ Hayatın Belleği, Odtü Sosyoloji Günleri, Ankara.
  • HARVEY, D., (2008). Umut Mekanları, Metis Yayınları, İstanbul.
  • JACOBS, J., (2011). Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı, Metis Yayınları, İstanbul.
  • LYNCH, K., (2010). Kent İmgesi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • ŞAHİN, T., (2015) Kent Mekanında Mikro Özgürlük Alanları, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
  • KOZAN, Feridun, 1977. Türkiye’de Tarihi Anıtları Koruma Teşkilatı ve Kanunlar,
  • DGSA Y. Mimarlık Bölümü Rölöve ve Restorasyon Kürsüsü Yayını No:4, İstanbul, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yayını No.47.
  • T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI 1938. Asarı Atika Nizamnamesi, İstanbul Devlet Basımevi.
  • Url-1 _____http://www.platformege.com/graffiti-orneklerive-tarihi- t99062.html?p=116424>, alındığı tarih: 08.12.2013.
  • Url-2 _____http://www.delikasap.com/yazi/muzik-otesi/besiktastakay-kay-festivali/160>, alındığı tarih: 08.02.2015.
  • Url-3 _____http://www.babamonk.com/2011/01/otobusumuz-15- dakika-ihtiyac-molas.html#axzz1eO9J0Y7y>, alındığı tarih: 22.02.2015.
  • Url-4 _____http://gokkusagidevrimi.tumblr.com>, alındığı tarih: 26.07.2015.