ANKARA'DA ÇALIŞAN TRAFİK POLİSLERİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ İLE ÇALIŞMA KOŞULLARI VE BU KOŞULLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Amaç: Bu çalışmada Ankara’da çalışan trafik polislerinin bazı özellikleri ile çalışma koşulları ve bu koşullara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın evreni Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde trafikle ilgili üç bölümde çalışan trafik polisleridir. Araştırma, her üç birimde çalışan personelden basit rasgele örnekleme yöntemiyle seçilen %25’lik bir bölüme uygulanmıştır 243 kişi .Bulgular: Katılımcıların; %85.2’si erkek, %74. 4’ü 40 yaşından küçüktür, %81.0’i evli, % 83.9’u ortaöğretim mezunudur. %45.3’ü 10 yıldan daha uzun süredir bu mesleği yapmaktadır. %29.2’sigünde 12 saat ve üstünde, %51.5’i vardiyalı çalışmaktadır. %78.3’ü yaptıkları işin sağlıklarını olumsuz etkilediğini düşünmektedir. 40 yaş ve üzerinde olanlar işlerini daha fazla tatmin edici, daha az sıkıcı, daha az rahatsız bulmaktadır. Kadınlar işlerini daha monoton, sıkıcı; erkekler saygın ve yararlı bulmaktadır. 10 yıldan daha fazla süredir çalışanlar işlerini daha fazla tatmin edici, saygın ve zevkli bulmaktadır. Vardiyalı çalışanlar işlerini daha tatmin edici bulmaktadır.Tartışma: Çalışma, üzerinde çok çalışılmayan bir meslek grubunda yapılarak bu grubun özellikleri ve çalışma koşullarının belirlenmesinde kolaylaştırıcı olmayı amaçlamaktadır. Benzeri ve üzerinde pek çalışılmayan meslek gruplarında yapılacak çalışmalar, grupların özelliklerinin ve çalışma koşullarının belirlenmesini sağlayarak çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla bu koşulların düzenlenmesini sağlayabilecektir.

Aim: The aim of this study is to determine the working conditions of traffic policemen working in Ankara and their characteristics which they try to keep in spite of these difficulties. Methods: The study population included traffic policemen working in three departments of Ankara Police Department interested in traffic. The study was conducted among 25% of the staff working in these three departments 243 subjects , selected with simple random sampling method. Results: 85.2 % of the subjects are male, 74.4 % are at age less than 40, 81.0 % are married, 83.9% are secondary school graduated. 45.3 % of the subjects are performing this profession since 10 years and more. 29.2 % are working 12 hours a day and more and 51.5% of them are shift working. 78.3% are thinking that their work affects negatively their health status. Those at age 40 and over perceive their work more satisfactory, less boring and less uncomfortable. Females find their work more monotone, boring males find it more respected and useful. The policemen working since 10 years and more find their work more satisfactory, respected and joyfully. Shift workers find it more satisfactory. Discussion: Study was conducted on a professional group which there is not enough study conducted on aiming to be facilitative to determine the personal characteristics and working conditions of this group. Further studies focusing on similar and different no investigated professional groups, determining the characteristics and working conditions of these groups, will provide the regulation of these conditions with the aim of health prevention and promotion of the workers.

___

  • Emniyet Genel Müdürlüðü Trafik Kuruluþlarý Kuruluþ, Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 27.05.2002 tarihli Resmi Gazete.
  • Akçay O., Trafik Denetçilerinin Uygulamada Karþýlaþtýk- larý Problemler.
  • http://www.emniyet.gov.tr/StratejiGelistirmeDB/der- gi/41/web/diger/Dr_Osman_AKCAY.html.
  • Trafik Araþtýrma Merkezi Müdürlüðü, Trafik Denetimine Bilimsel Yaklaþým, Ankara, 1999.
  • Zengin S., Polis Teþkilatýnýn Çalýþma Þartlarýnýn Ergono- mik Açýdan Deðerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Fen Bi- limleri Enstitüsü, Yayýnlanmamýþ Yüksek Lisans Tezi, An- kara, 1997.