Çocuk ihmali-istismarı ve adli diş hekimliği

Özet: Çocuğun bakım veren kişi veya kişiler tarafından zarar verici davranışlara maruz bırakılması olarak tanımlanan çocuk istismarı; çocuğun fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini engelleyen, gerçekleştiği toplumun kültür değerleri dışında kalan olumsuz davranışlar olup, günümüzde halen çözümlenememiş bir insanlık sorunu olarak önemini korumaktadır. Çocukluk çağı travmaları içinde yer alan çocuk istismarı tekrarlanabilirliği, çocuğa genellikle en yakınları tarafından yapılıyor olması nedeniyle tanımlanması ve tedavi edilmesi en zor olan travma şeklidir. Uzun dönemde fiziksel, psikolojik ve sosyal olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Çocuk istismarının tanısının konulmasında hekimin farkındalığı, bu konudaki bilgi birikimi ve motivasyonu önemlidir.Adli diş hekimleri çocuk istismarı ve ihmalinin tanımlanmasında önemli bir rol oynar. Adli diş hekimleri çocuklarda ağız muayenesi yaparken ağız içinde şiddet ve istismara ait kanıtlar elde edebilirler. Bu nedenle çocuklardaki ağız yaralanmaları veya dişe ait ihmal ve örselenme şüphesi olan vakalarda pedodontistlerden veya adli diş hekimlerinden konsültasyon istemek yararlıdır. Farklı disiplinler işbirliği halinde çalışarak çocuk örselenme ve ihmalini tanımlamalı ve değerlendirmelidir. Bu gibi vakalarda hekim, diş hekimi ve çocuk gelişim uzmanları birlikte çalışarak ihmal ve örselenmeyi araştırmalı ve tedaviyi yapmalıdır. Bu makalede konunun önemini ve ciddiyeti vurgulanarak, bu konudaki eksikliklerin gösterilmesi amaçlanmıştır.

Child abuse-neglect and forensic odontology

Abstract: The battered child syndrome, a behavioral deviation exposing children to harmful, non-accidental and preventable physical treatment of person or people who are responsible to look after them which prevents their physical and psycosocial development and conflicts with the cultural values of the society, is style of great importance today as an undissolved humanity problem. Child abuse is considered among the most severe forms of chidhood trauma due to its repeatability, and to its being performed by those closest to the victim. Its diagnosis is very difficult, and therefore so is its treatment. Its physical, psychological and social consequences appear in the long run. The awereness, experience and motivation of the physician are extremely important for diagnosis. Forensic deontologists have a very important role to describe the child abuse and neglect. When they examine the child they can find many evidence about abuse and neglect in oral cavity. Therefore when a child has oral injuries or dental neglect is suspected, the child will benefit from the physician's consultation with a pediatric dentist or a dentist with formal training in forensic odontology. Multidisciplinary teams for identifying and evaluating cases of child abuse and neglect present one option for collaboration. In that case physicians, dentists and child care workers working together can assist each other in the detection and of the effects of child abuse. This article is planned, to underline the seriousness and importance of the law, to clarify deficiencies of the law and to take attention of related people.

___

  • 1. Dokgöz H, Afşin H. Adli Diş Hekimliği. Adli Tıp Kurumu Yayınları, İstanbul 2004: 311-323.
  • 2. Çocuk İstismarı ve İhmali. Unicef- Adli Tıp Kurumu Yayınları, İstanbul, 2003: 5-67.
  • 3. EGM Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş ve Görev Çalışma Yönetmeliği. 4. Aral N. Fiziksel İstismar ve Çocuk. Tekışık Web Ofset Yayınları, Ankara, 1997.
  • 5. Mangır M, Aral N, Haktanır G, Baran G, Başar F, Köksal A. Fiziksel İstismara Uğrayan ve Uğramayan Çocukların Bazı Kişilik Özellikleri ile Ana-Baba Tutumlarını Algılayış Biçimleri Üzerine Bir Araştırma. Çankaya Rotary Kulübü Yayınları, Ankara, 1995.
  • 6. California Society of Pediatric Dentists. Dental Neglect: When to Report. California Pediatrician 1989;31-32.
  • 7. Kellogg N. The Committee on Child Abuse and Neglect. Oral and Dental Aspects of Child Abuse and Neglect. Pediatrics 2005: 1565-1568.
  • 8. Blain SM, Winegarden T, Barber TK. Child Abuse and Neglect, II: Role of Dentistry, Abstracted. J. Dent. Res 1979; 58: 367.
  • 9. McNeese MC, Hebeler JR. The Abused Child: A Clinical Approach to İdentification and Management. Clin Symp 1977; 29: 1-36.
  • 10. Schlesinger SL, Borbotsina J, O'Neill L. Petechial Hemorrhages of the Soft Palate Secondary to Fellatio. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1975; 40: 376-378.
  • 11. Polat O. Tıbbi Açıdan Çocuk Hakları ve Çocuk İstismarı. Cumhuriyet ve Çocuk 2. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara,1999.
  • 12. Lynch M. Çocuk İstismarı ve İhmali. Çocukların Kötü Muameleden Korunması I. Ulusal Kongresi, Gözde Ofset Ankara,1991.
  • 13. Bilir Ş, Arı M, Dönmez N, Güneysu S. 4-12 Yaşları Arasında 16.100 Çocukta Örselenme Durumları ile İlgili Bir İnceleme, Çocuk İstismarı ve İhmali, Çocukların Kötü Muameleden Korunması I. Ulusal Kongresi, Gözde Ofset Ankara,1991.
  • 14. Sanger RG, Bross DC, Eds. Clinical Management of Child Abuse And Neglect: A Guide for the Dental Professional. Chicago, IL: Quintessence Publishing Co, Inc; 1984.
  • 15. Thomson WM, Spencer AJ, Gaughwin A. Testing a Child Dental Neglect Scale in South Australia, Community Dent Oral Epidemiol 1996; 24 (5): 351- 356.
TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni-Cover
  • ISSN: 1303-734X
  • Yayın Aralığı: Yılda 8 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı AD.
Sayıdaki Diğer Makaleler

15-49 yaş grubu evli kadınların doğum sonu dönemde bebek yakımına yönelik geleneksel uygulamaları

Gamze EĞRİ, ZEHRA GÖLBAŞI

Elazığ il merkezinde yaşayan evli kadınların istemli düşük yapmak amacıyla uyguladıkları ve bildikleri geleneksel yöntemler

Feyza (Nazik) SAVİNDİK, Yasemin AÇIK, Canan GÜLBAYRAK, Deniz AKGÜN

Birinci basamak sağlık hizmeti düzeyinde kardiyovasküler hastalıklara yaklaşım

Mustafa APARCI, Ejder KARDEŞOĞLU, Bekir Sıtkı CEBECİ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2005-2006 öğretim dönemi son sınıf öğrencilerinde çevresel risk algılama düzeyi

Nazım Ercüment BEYHUN, Songül A. VAİZOĞLU, Alper METE, Seda OKUR, Melek ONGUN, Salih ORÇAN, Çağatay GÜLER

Düzce Tıp Fakültesi öğrencilerinin sigara konusundaki tutumları ve içme sıklıkları

Atilla Senih MAYDA, Nihan TUFAN, Selen BAŞTAŞ

Kronik idiopatik ürtiker’de katkı maddeli gıdalar ile doğal gıdalarda bulunan vazoaktif maddelerin rolü

Sami ÖZTÜRK, Fuat EREL, A. Zafer ÇALIŞKANER, Mehmet KARAAYVAZ, Mustafa GÜLEÇ, Özgür KARTAL

Mantar zehirlenmesi olan çocuk olguların değerlendirilmesi

Selda HIZEL, Emine Dibek MISIRLIOĞLU, Selver ÖZDOĞAN, Erkan KIRLI, Olcay EVLİYAOĞLU, Didem ALİEFENDİOĞLU

Birinci basamak sağlık çalışanlarının tükenmişlik durumları

Mehmet KAYA, Sarp ÜNER, Emine KARANFİL, Reyhan ULUYOL, Fatih YÜKSEL, Murat YÜKSEL

Anne sütünün saklanması

Gamze ÇAN, Murat TOPBAŞ

Kot kumlamaya bağlı olarak gelişen silikozis: İki olgu

Dilaver TAŞ, OĞUZHAN OKUTAN, Erhan BOZKANAT, Faruk ÇİFTÇİ, Abdullah HAHOLU, Ersin DEMİRER, Zafer KARTALOĞLU