Haneke’nin Yedinci Kıta Filminde Kent Bireyciliği ve Filmin Robinson Crusoe Mitiyle Karşılaştırmalı Bir Analizi

Modern bireyciliğin gelişmesinde Batı’nın düşünce geleneği önemli bir rol oynamıştır. Bu geleneğin Rönesans, sanayileşme, on dokuzuncu yüzyılda gelişen kentleşme ve mimari hareket,Protestanlık gibi birçok seküler ve dinî kaynakları olmuştur. Güvensizlik ve can sıkıntısı hastalığına yakalanmış bir toplumda insanlar özel alana daha çok önem vererek, kendi kendilerineyeten bireyler olmayı hedeflemişlerdir. Giderek yalnızlaşan ve duyarlılık düzeyi azalan insanlardiğer insanlarla ilişkilerinde ihtiyatla yaklaşmaya başlamışlardır. Bu durum da sahici ilişkilerinoluşmasını engellemiş ve insanları mutsuzlaştırmıştır. Bu çalışmada, Avusturya’lı yönetmenMichael Haneke’nin “kent üçlemesi” filmlerinden biri olan Yedinci Kıta filmi bireycilik, aile,mahremiyet, meta fetişizmi, din, kent bağlamında tartışılmıştır. Ayrıca filmin bu bağlamlarıylabirlikte modern bireyciliğin mitlerinden biri sayılan Robinson Crusoe metniyle karşılaştırmalıbir okuması yapılmıştır. Haneke, bu filminde Batı’nın refah içerisinde yaşayan toplumlarınınmutsuz hayatlarından esinlenmiştir. Bu filmden bireyciliğin insanları yalnızlaştırdığı ve duyarlılık düzeylerini azalttığı sonucu çıkarılmıştır.

Urban Individualism in Haneke's Seventh Continent Film and the Comparative Analysis of Film with the Myth of Robinson Crusoe

Western tradition has played an important role in the development of modern individualism. This custom had several secular and religious sources as the Renaissance, industrilization, Protestantism and the movement of architecture and the urbanisation that developed in the nineteenth century. In the society that got the sickness of feelings insecurity and boredom people have aimed to be self sufficient individuals by giving more importance to private sphere. The people who are getting lonelier and less sensitive have started to approach with caution to their relations with the other people. This situation has hindered development of real relations and has made people unhappy, too. In this study, The Seventh Continent, which is one of “the trilogy films of urban”, by Austrian director Michael Haneke are discussed in the context of family, privacy, commodity fetishism, religion, urban, in relation to individualism. In addition, in these contexts the film’s comparative analysis with the Robinson Crusoe text , one of the myths of modern individualism, were done. In this film, Haneke was inspired by the unhappy lives at the western societies that live in prosperity. It was found out that individualism made people isolated and decreased their sensitiveness from these films.

___

  • Arendt, Hannah. (2013). İnsanlık Durumu. Bahadır Sina Şener (Çev.). İstanbul: İletişim.
  • Assheuer, Thomas. (2013). Yakın Plan Haneke. Nazlı Pakkan (Çev.). İstanbul: Agora.
  • Benjamin, Walter. (2014). Pasajlar. Ahmet Cemal (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi.
  • Canetti, Elias. (2006). Kitle ve İktidar. Gülşat Aygen (Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Defoe, Daniel. (2013). Robinson Crusoe. Akşit Göktürk (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi.
  • Deleuze, Gilles. (2009). “Issız Adalar”, Ferhat Taylan, Hakan Yücefer (Çev.). David Lapoujade (Ed.). Issız Ada ve Diğer Metinler içinde. İstanbul: Bağlam.
  • Gadamer, Hans G. (1976). Philosophical Hermeneutics. David E. Linge (trans. and edited by). Berkeley: University of Califomia Press.
  • Lukács, György. (2014). Tarih ve Sınıf Bilinci. Yılmaz Öner (Çev.). İstanbul: Belge.
  • Marx, Karl. (2016). Kapital 1, Mehmet Selik, Nail Satlıgan (Çev.). İstanbul:Yordam.
  • Marx, Karl. (2011). 1844 El Yazmaları, Kenan Somer (Çev.). Ankara: Sol.
  • Sennett, Richard. (2013). Kamusal İnsanın Çöküşü. Serpil Durak, Abdullah Yılmaz (Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Simmel, Georg. (2009). Bireysellik ve Kültür. Tuncay Birkan (Çev.). İstanbul: Metis.
  • Tawney, R. H. (1963). Religion And The Rise Of Capitalism. New York: The New American Library.
  • Watt, Ian. (2014). Modern Bireyciliğin Mitleri. Mehmet Doğan (Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.
  • Weber, Max. (2013). Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu. Gökhan Rızaoğlu (Çev.). İstanbul: Oda.