XIX. YÜZYILDA UZUNKÖPRÜ ŞEHRİNDE YAPILAN MESLEKLER

Tanzimat Dönemi’nde vergi tespiti amacıyla temettuât sayımları yapılmış ve bu sayımlar sonucunda temettuât defterleri oluşturulmuştur. Uzunköprü Temettuât Defterleri’ne göre şehir merkezinde çok çeşitli meslekler yapılmıştır. Bu meslekleri üretim fonksiyonlarına göre sekiz gruba ayırmak mümkündür. Yapılan mesleklerin usta-kalfa-çırak ilişkisi içerisinde ilerlediği görülmektedir. Ayrıca bazı mesleklerin babadan oğula geçerek ilerlediği, bazı kişilerin baba ve kardeşleri yanında çalıştığı tespit edilmektedir. Uzunköprü’de yaşayan Türk ve diğer Müslümanlar, Gayr-î Müslimler ve Müslüman Kıptîler arasında meslek dağılımını görmek de mümkündür. Buna göre bazı meslekler bu gruplardan sadece biri tarafından bazı meslekler ise bu üç grup tarafından beraber yapılmıştır.

___

  • Adıyeke, N. (2000). “Temettuât Sayımları ve Bu Sayımları Düzenleyen Nizamname Örnekleri”, OTAM, S. 11, Ankara, s. 769-823.
  • Akdağ Sarı, K. (2019). “19. Yüzyıl Ortalarında Tatarpazarı’nda Etnik/Dini İşbölümü ve Gelir Dağılımı”. History Studies, C. XI (4), s. 1313-1340.
  • Altınöz, İ. (2013). Osmanlı Toplumunda Çingeneler, Ankara: Türk Tarih Kurumu.
  • Arslan, İ. (Aralık 2002). “XIX. yüzyıl Osmanlı Tarihinde temettuât defterleri’nin yeri: İğdiç (Selimağa Köyü) temettuât defteri örneği”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. V (8), Balıkesir, s. 57-86.
  • Arslan, Ö. F. (2006). Temettuât defterlerine göre (1844-1845) Havza’nın sosyal ve ekonomik yapısı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Atik Gürbüz, İ. (2018). “Osmanlı Edebî Metinlerinde Meslekler 1: Debbâğlar”. Turkish Studies, C. XIII (5), Ankara, s. 55-78.
  • Bağman, L. (2005). Uzunköprü Tarihi ve Belgeleri. Edirne: Ulusal Bellek Yayınları.