Türkiye' deki kooperatif üst örgütlerinin (bölge birliklerinin) sorunları ve çözüm önerileri

Araştırmanın konusunu oluşturan Türkiye'deki tarım ve tarım dışı kooperatif birliklerine yönelik anket çalışması yapılmış ve birliklerin sorunları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunun için, Türkiye'nin 7 bölgesinde faaliyetlerini devam ettiren tarım ve tarım dışı kooperatif birliklerine yönelik olarak tam sayım yapılmıştır (yapı ve pancar ekicileri kooperatif birlikleri hariç). Türkiye'de var olan 188 tarım ve tarım dışı kooperatif birliğinden 133'ü anketi yanıtlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, üst birliklerde en önemli sorun finansman olduğu görülmüştür. Bunu sırasıyla mevzuat sorunu ve ortakların ilgisizliği sorunu izlemiştir. Bu sorunları çözümlemek için mevzuat yetersizliği ve karmaşıklığının giderilmesi, üst örgütlenmesini tamamlamamış veya hala üst örgütlere ortak olmamış kooperatiflerin üst örgütlenmesini tamamlaması, yönetim ve finansmanına kooperatif ve üst örgütlerinin sahip olacağı bir "Kooperatifler Bankasının" kurulması ve ortakların kooperatiflerine bağlılığını arttırmak için, ortaklara yönelik eğitimler verilmesinin gerekli olduğu tespit edilmiştir.

Problems and solution offers of cooperative associations (local unions) in Turkey

Questionnaire study has been conducted for agricultural and non-agricultural cooperatives in Turkey that is research subject and has been attempted to exhibit problems of Unions.Thus complete inventory has been counted for agricultural and non-agricultural cooperatives (excluding building cooperatives and beet cooperatives association) at 7 geographical regions of Turkey 133 cooperative unions have answered questionnaire from 188 agricultural and non-agricultural cooperative unions that existing in Turkey. According to research results,finance is the most important problem of local unions. It is followed by Legislation insufficiency and indifference of partners.In order to solve those problems , insufficiency and complexity of legislation should be removed. Cooperatives that have not become partner to Local Associations yet or cooperatives that nonconsummation their organization,should complete their organization. It's been detected that it is necessary to train partners to improve loyalty and to establish Bank of Cooperatives that cooperatives and Local Unions will run management and finance.

___

  • Anonim, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği 2008 Faaliyet Raporu, Ankara 2007.
  • Akın, H. Cemil, "Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin Çalışmaları ve Kooperatifçiliğimizin Geliştirilmesi İçin Öneriler", Kooperatif Dünyası, Yıl: 23, Sayı: 271, Ankara 1993.
  • Bilgin, Necdet ve Şaban Tanıyıcı, "Türkiye'de Kooperatif ve Devlet İlişkilerinin Tarihi Gelişimi", Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Yıl: 10, Sayı: 15, Karaman 2008.
  • Çıkın, Ayhan ve Karacan, A. Rıza., Genel Kooperatifçilik, Ege Üniversitesi Basımevi, No. 511, Ankara 1994.
  • İnan, İ. Hakkı, Türkiye'de Tarımsal Kooperatifçilik ve AB Modeli, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul 2008.
  • Kara, Mustafa, Kooperatifçilik, Eduser Yayıncılık, Bolu 2003.
  • Koçtürk, Mustafa, Kooperatiflerde Finansman, Manisa 2005.
  • Mülayim, Z. Gökalp, "Türkiye'de Bir Kooperatifler Bankası Kurulması İhtiyacı: Nedenleri ve Hedefleri", Kooperatif Dünyası Dergisi, Yıl: 26, Sayı: 305, Ankara 1996.
  • Mülayim, Z. Gökalp, Kooperatifçilik, Yenilenmiş Üçüncü Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara 2006.
  • Rehber, Erkan, Tarımda Örgütlenme ve Sorunları, www.erekonomi.com/orgut.pdf, (05.02.2011).
  • Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARİP), http://www.arip.org.tr/kkp.htm, (01.09.2009).