SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ AÇISINDAN UZUNKÖPRÜ İLÇESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Toplum sağlığı ve kişilerin ihtiyaçlarının karşılanma imkanlarına sahip bir çevreyle olan sağlıklı etkileşimi, insanların yaşam kalitesinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘‘sağlık’’ kelimesini sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır. Bu çalışmada sağlık kelimesi, DSÖ’nün tanımındaki, sosyal yönden tam bir iyilik hali ve yaşam kalitesi açısından değerlendirilmektedir. Bireylerin tam bir iyilik halinde bir yaşam tarzına sahip olabilmesi için, sosyal birlik içinde, asgari düzeyde barınma ve beslenme ihtiyacının karşılandığı, yaşadığı kentte istihdam edilebildiği ve kentin fiziksel altyapının yeterli olduğu çevre şartlarını gerektirmektedir. DSÖ’nün başlatmış olduğu sağlıklı kentler projesi, sektörler arası iş birliğiyle sağlığın korunması ve sürdürülebilir olabilmesi için, karar vericileri kapsamlı yöresel stratejilere teşvik etmektir. Çalışmada, Uzunköprü’nün vizyon planı doğrultusunda ve sağlıklı kentler projesi çerçevesinde mevcut durumun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler belgesel kaynak tarama yöntemi ile toplanmış ve resmi belgelerden elde edilen ikincil veriler kullanılarak SWOT analizi yapılmıştır. İlçenin sağlıklı kentler projesinin kapsadığı maddelerin birçoğunu gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Ancak, ilçenin yaşadığı çevresel sorunlardan biri olan Ergene nehrinin ıslah çalışmalarının hızlandırılması ve sonuçlandırılması önemlidir. İlçenin özellikle sosyo-ekonomik düzeyine yönelik yeni girişimlerle, işsizlik ve alt gelir grubunun ilçenin nüfus oranına göre yüksek olması gibi önemli sorunlarını, elindeki mevcut potansiyelleri kullanarak projelendirmesi ve çözüme kavuşturması gerekmektedir. Ayrıca, ilçede yaşanan göçün önüne geçilmesi ve ilçenin turizm alanına yönelik projelere öncelik vermesi sağlıklı kentler hareketine katılımında önemli bir paya sahip olacaktır. Bu çalışma, ilçenin vizyonu açısından, sağlıklı kentler hareketine katılımı yönünde gerçekleşebilecek projelere katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır.

___

  • Adak, N. Ö. (2002). Sağlık Sosyolojisi Kadın ve Kentleşme, s.65, İstanbul: Birey Yayıncılık.
  • Asthon, J., Gri, P., ve Barnard, K. (1986). ‘‘Healthy cities - WHO's New Public Health Initiative’’. Health Promotion International, 1(3): 319-324.
  • Akça, H. (2005). “Burdur İlinin Kırsal Turizm Potansiyeli ve Değerlendirilmesi”, 1. Burdur Sempozyumu, Bildiriler Cilt I, 16- 19 Kasım, Burdur, 515-517.
  • Aydın, N. (2014). ‘‘Dünyada Çocuk Sağlığındaki Eşitsizlikler’’. Toplum ve Hekim, 29(1),49-55.
  • Barton, H. ve Tsourou, C. (2006). Sağlıklı Kent Planlaması, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Yayını, Bursa, s.34.
  • Başaran, İ. (2007). ‘‘Sağlıklı Kentler Kavramının Gelişiminde Sağlıklı Kentler Projesi’’, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(3), 207-227.http://hdl.handle.net/20.500.12397/5528.
  • Bursa Büyükşehir Belediyesi, (2021). Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği. https://www.bursa.bel.tr/sayfa/turkiyesaglikli-kentler-birligi-247 Erişim Tarihi: 13.04.2021