EKONOMİNİN RENKLERİ: YENİ BİR YAKLAŞIM ÖNERİSİ “BEYAZ EKONOMİ”

Sanayileşme, küreselleşme, ekonomik krizler, çevre sorunları ve toplumsal eşitsizlikler iktisat biliminde geçerli teorilerin sorgulanmasına neden olmaktadır. Yaşanan gelişmeler ile farklı çözüm ve yeni paradigma arayışları iktisadın kapsamı, içeriği ve metodolojisi açısından genişleme ve değişim meydana getirmektedir. Bu dönüşümün yansıması olarak iktisat biliminde bazı alanlarda tanımlayıcı renkler ortaya çıkmıştır. İktisat bilimi; insan ve doğa dostu, eşitlikçi bir sosyal bilim olarak içinde yeşil, mavi, kahverengi, turuncu ve mor gibi renkleri kapsayan bir oluşum içindedir. Çalışma kavramsal bir çalışma olup, ekonomik olayların renklerle ilişkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı ekonomide renklerle ifade edilen çalışma alanlarını açıklamak, bu alanların kapsamlarını, amaçlarını ve bu amaçlara ulaşmak için ortaya koydukları paradigmaları sunmaktır. Çalışmada MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılarak ekonominin renklerine ilişkin içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre ekonomide renklerle özdeşleştirilen yaklaşımlar birbirinden etkilenip birbirini destekler durumdadır. Analiz kapsamında yeşil, mavi ve kahverengi renk alanlarının ortak teması olarak sürdürülebilirlik ve küresel ısınma olarak tespit edilmiştir. Mor ve turuncu ekonomi konuları ise çakışan kod haritasında diğer renklerden bağımsız olarak yer almıştır. Kaynakları etkin kullanarak insanların yaşam süresini artırmak için ekonomi bilimi için yapılan çalışmalar sağlık sektörüne entegre edilmiş ve sağlık ekonomisi adı altında yeni bir bilim dalı ortaya atılmıştır. 2019 yılından itibaren küresel ölçekte etkili olan Covid-19 pandemisi sonrası sürdürülebilirlik kavramının önem kazandığı bu süreçte hem sağlık hem de ekonomik iyileşmelerin sağlanması önceliklendirilmiştir. Bu kapsamda sağlık ve ekonomi konularını kapsayan “Beyaz Ekonomi” kavramı çalışmada geliştirilen ve literatüre sunulan yeni bir renk odaklı yaklaşım olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Ekonomi, Renkler, Sağlık

___

  • Allen, C. ve Clouth, S. (2012). A Guidebook to the Green Economy. Issue 1: Green Economy, Green Growth, and Low-Carbon Development History, Definitions and A Guide to Recent Publications. UN Division for Sustainable Development, UNDESA.
  • Arlı Yılmaz, S. (2014). Yeşil İşler ve Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Alanındaki Potansiyeli. Uzmanlık Tezi, T.C. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Hizmetler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Yayın No: 2887, Ankara.
  • Aşıcı, A. A. ve Şahin, Ü. (Eds.). (2021). Yeşil Ekonomi. 52, İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
  • Başol, O. (2013). Yeşil İşler: Sürdürülebilir Girişimlerde İnsan Onuruna Yakışır İşler ve Düşük Karbon Ekonomisi.
  • Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Değerlendirme Notu: 2013-13, Kırklareli.
  • Bhargava, A., Jamison, D. T., Lau, L. J., ve Murray, C. J. (2001). Modeling the Effects of Health on Economic Growth. Journal of Health Economics, 20, 423-440.