Erzurum kent merkezinde yaya bölgesi olabilecek kent mekan birimlerinin saptanması ve projelendirilmesi üzerinde bir araştırma

Kentlerde insanların sağlıklı ve mutlu yaşamaları, kentin sahip olduğu yeşil alan sistemlerinin ihtiyaçlara cevap verecek düzeyde olması ile yakından ilgilidir. Günümüz kentlerinde giderek kaybolan yeşil alanları yeniden kazanmak, yayalara rahat ve güvenli bir dolaşım sağlamak üzere yaya bölgesi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Erzurum kentinde taşıt trafiğinden arındırılmış, çevre konforuna sahip yaya bölgesi olabilecek kent mekanları belirlenerek, öneri yaya bölgeleri projeleri gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Taşmağazalar Caddesi, Çifteminareli Sokak, Ebu-İshak Sokak, Polisevinin güney kısmı ile Çaykara İşhanının doğu kısımlarının taşıt trafiğine kapatılıp, yaya bölgesi olarak düzenlenmesinin uygun olacağı belirlenmiştir. Yapılan anket çalışması, kent halkının %90'ının yayalar için yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğunu ortaya koymuştur. Olanaklar elverdiği ölçüde, zamanla projenin uygulamaya konulması ile Erzurum kenti daha çağdaş ve modern bir görünüme sahip olacaktır.

A study on determining and designing space elements to be pedestrian zones in Erzurum city center

Happy and healthy living in towns is related to the extent that town's open green space system is enough for the requirements. Today, pedesterian zones have been achieved to increase rapidly disappearing open space and to provide comfortable and safe circulation for pedestrians. Pedestrian zones proposal projects were accomplished by determining space elements that would be able to be pedestrian zones with enviromental comfort and free of vehicle traffic in Erzurum town. As a result, to close vehicle traffic in Taşmağazalar Street, Çifteminareli Street, Ebu-İshak Street, the South part of Polisevi and the east part of Çaykara trade center and to plan these areas as pedestrian zones will be one of the best designing. The result of questionnaies suggested that planning for pedestrians was regarded as insufficient by 90 percent of town's people. As far as possible, with the pedestrian zones project being put into practise, Erzurum town would have a more modern face in due course.

___

  • ALPTEKİN,İ. V., KIRZIOĞLU, I. Taşmağazalar Ve Tebrizkapı Caddelerinin Yaya Alış-Veriş Merkezi Olarak Ele Alınması Ve Projelendirme Çalışmaları. Atatürk Üniversitesi Bölümü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, S.27, Erzurum, 1982.
  • ANONYMOUS, Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararları, Karar No:601, KVTVK, Erzurum,1993
  • ANONYMOUS, 1995 Yılı Erzurum İli Ekonomik Ve Ticari Durum Raporu,Erzurum Sanayi Ve Ticaret İl Müdürlüğü, Erzurum, 1996a.
  • ANONYMOUS, Meteoroloji İl Müdürlüğü Uzun Yıllar Ortalaması Rasat Verileri, Erzurum, 1996b.
  • ANONYMOUS, Erzurum İli Kalkınma Raporu, Erzurum Kalkınma Vakfı Yayınları Yayın No:6, Erzurum, 1997.
  • ANONYMOUS, Ekonomik Ve Sosyal Göstergeler, Erzurum, Yayın No: 2103, D.İ.E. Matbaası, S.471, Ankara,1998.
  • ARU, K.A., Yayalar Taşıtlar, Şehir Dokusunda Yeni Ulaştırma Düzenleri. İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yayınları,S.219, İstanbul, 1965. TAR, A.,
  • ASLANBOĞA, İ., ÖZKAN, B., GÜNEY, A., VE TÜRKYILMAZ, B., İzmir Kenti İçinde Halkın Açık Alan Gereksinimini Karşılamak Amacı İle Bazı Yol Ve Meydanların Taşıt Trafiğinden Arındırılması Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Proje No:063,Bornova İzmir, 1987.
  • CAN, Z., Erzurum İmar Planı Raporu, Dampo Danışmanlık Araştırması. Mim. Plan. Ltd. Şti., S.120, Erzurum,1988.
  • ÇAĞLAR, T. N., Konut Alanları Ve Alış- Veriş Merkezlerindeki Kent Sokaklarının Çağdaş Tasarımları Üzerinde Bir Araştırma. A.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Doktora Tezi (Yayınlanmamış), Ankara, 1992.
  • ÇIRACI, H., KUBAT, S. VE AYDINLI, S., Tarihsel Çevrede Kamu Mekanları Tasarım Ölçütleri Beyazıt Meydanı Örneği: Kamu Mekanları Tasarımı Ve Kent Mobilyaları Simpozyumu. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, S.81-84, İstanbul, 1991.
  • DOĞANAY, H., Erzurum’un Şehirsel Fonksiyonları Ve Başlıca Planlama Sorunları. Fen Edebiyat Fak. Coğrafya Bölümü, Doktora Tezi (Yayınlanmamış), S.425, Erzurum, 1983.
  • DOĞANAY, H., Erzurum’un Genel Coğrafya Özellikleri. Atatürk Üniv. Fen Edebiyat Fak. Yayınları No: 56, S.154, Erzurum, 1988.
  • KAPLAN, K., Atatürk Üniversitesi Kampusu Peyzaj Planlamasında Ortaya Çıkan Problemler Ve Çözüm Yolları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış), Erzurum, 1996.
  • KUNTAY, O., Yaya Mekanı. Ayıntap Yayıncılık, S.170, Ankara S.170, 1994.
  • ÖZKAN, B., E., KÜÇÜKERBAŞ, A., KAPLAN, N. VE ASLAN, N., Ülkemizde Peyzaj Planlama Çalışmalarında Tasarım Süreci Açısından Gözlenen Sorunların Bademler Mahmut Türkmenoğlu Parkı Örneğinde Çözümü Ve Olanakları Üzerinde Araştırmalar. E.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, S.29, Bornova, İzmir, 1993.
  • ÖZKAN, B. VE KÜÇÜKERBAŞ E., Bir Meydan Tasarım Sürecinin Germencik Örneğinde Ortaya Konulması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, S.36, Bornova, İzmir, 1994.
  • RUBENSTEIN, H.M., Pedestrian Malls, Streetscapes, And Urban Spaces. John Wiley & Sons Inc. New York, U.S.A, 1992.
  • SAYINER, S., Erzurum Kent Merkezinde Yer Alan Bazı Kavşak, Kaldırım Ve Meydanların Peyzaj Yönünden Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 1996.
  • TÜRKYILMAZ, B., İzmir’de Bazı Yolların Kapatılarak Yaya Bölgeleri Oluşturma Ve Kent Peyzajını Geliştirme Açısından Yeniden Planlanması Üzerinde Araştırmalar. E.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış) Bornova, İzmir, 1985.
  • ZAFER, B., Aydın Germencik Belediyesi Yaya Bölgesi Tasarımı Üzerine Bir Araştırma. Ekoloji Dergisi, Sayı: 26, S.27-30, İzmir, 1998.