ENTELEKTÜEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE YAPTIRILAN (2+1) SPOR TEKNİK HAREKET UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİN İNCELENMESİ

Bu çalışma, Entelektüel Yetersizliği Olan Bireylere (EYOB) yaptırılan (2+1) Spor Teknik Hareket Uygulamalarına (STHU) yönelik görüşlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, nitel araştırma desenlerinden tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya, Adana ili’nde özel eğitim merkezlerine devam eden 15 EYOB gönüllü olarak katılmıştır. Bu kişilere, 4 hafta/haftada 2 gün/günde 60dk. (2+1) STHU yapılmıştır. (2+1) STHU örnek hareket havuzları araştırmacılar tarafından oluşturulup müzik eşliğinde uygulanmıştır. Çalışmalar sonunda, uygulamaya katılan EYOB’ların sorumlu öğretmenlerine (4kişi), Birinci Derece Bakım Verenlere (BDBV) (3kişi) ve eğitmenlik yapan öğrencilerine (7kişi) uygulamalar hakkında yarı yapılandırılmış sorular yöneltilerek bu uygulama hakkındaki görüşleri alınmıştır. BDBV; bu uygulamadan EYOB’ların çok zevk aldıklarını bildirmişlerdir. Eğitmenlik yapan öğrenciler; bu uygulamanın özel eğitim merkezlerinde uygulanmasının gereğini ifade etmişlerdir. Ayrıca, bu uygulama ile EYOB’ların spor teknik hareketleri daha kolay öğrenebildikleri belirtilmiştir. EYOB’lardan sorumlu öğretmenler ise, bu uygulamalar ile bireylerin motor ve sosyal becerilerinin geliştiğini bildirmişlerdir. Sonuç olarak; EYOB’lara yönelik (2+1) STHU’nun özel eğitim merkezlerinde yaygınlaştırılmasının önemini vurgulayabiliriz.

___

  • Alcantara-Cordero, F.J., Gomez-Píriz, P.T., Sanchez-Lopez, A.M. & Cabeza-Ruiz, R. (2020). Feasibility and reliability of a physical fitness tests battery for adults with intellectual disabilities: The SAMU DIS-FIT battery. Disability and Health Journal, 1-7. doi: 10.1016/j.dhjo.2020.100886.
  • Ansari, S., Hosseinkhanzadeh, A. A., AdibSaber, F., Shojaei, M., & Daneshfar, A. (2020). The Effects of Aquatic Versus Kata Techniques Training on Static and Dynamic Balance in Children with Autism Spectrum Disorder. Journal of Autism and Developmental Disorders, 1-7. https://doi.org/10.1007/s10803-020-04785-w.
  • Bondár, R. Z., Di Fronso, S., Bortoli, L., Robazza, C., Metsios, G. S., & Bertollo, M. (2020). The effects of physical activity or sport‐based interventions on psychological factors in adults with intellectual disabilities: A systematic review. Journal of Intellectual Disability Research, 64(2), 69-92.
  • Ceylan, M., Afacan, K. & Görmez-Ceylan, M. (2022). Covid-19 döneminde zihin yetersizliği olan öğrencilerin deneyimleri hakkında ailelerin görüşleri. Trakya Eğitim Dergisi, 12(1), ss. 354-369.
Trakya Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2630-6301
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

48-60 AYLIK ÇOCUKLARIN BİLİŞSEL İŞLEVLERİNİN İNCELENMESİ

Mehmet GÜNEY, Gülen BARAN

ENTELEKTÜEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE YAPTIRILAN (2+1) SPOR TEKNİK HAREKET UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİN İNCELENMESİ

Gonca INCE, Nurcan YILDIRIM, Elif Dilan ATILGAN, Abdullah TÜRKMEN

OKUL ÖNCESI ÖĞRETMEN ADAYLARININ GIRIŞIMCILIK ÖZELLIKLERININ İNCELENMESI: AÇIKLAYICI ARDIŞIK DESEN ÇALIŞMASI

Muhammed Berk KELEŞ, Nur AKCANCA

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖÇ VE KÜLTÜR KAVRAMLARINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARI

Elif ALKAR

ÜNİVERSİTE BÖLÜM BAŞKANLARININ ÇATIŞMA YÖNETİMİ STİLLERİ İLE AKADEMİK PERSONELİN İŞ DOYUM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Seda DONAT, Ali İlker GÜMÜŞELİ

MATEMATİKSEL GÜVEN ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Mesut ÖZTÜRK, Kübra ADA, Mustafa ALBAYRAK

COVID-19 SALGIN DÖNEMİ EĞİTİM ALANINDA İLKOKUL DÜZEYİNE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Hakan DÜNDAR, Onur BATMAZ, Meltem CEVAHİR BATMAZ

TÜRKÇE DERSİNDE DİJİTAL HİKÂYE KULLANIMININ ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA VE TUTUMLARINA ETKİSİ

Derya ATATEKİN, Aslihan İSTANBULLU, Özgen KORKMAZ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİJİTAL TEKNOLOJİ KAVRAMINA YÖNELİK ALGILARI: BİR METAFOR ÇALIŞMASI

Öznur KARADAĞ, Hande BABA KAYA, Pelin HOŞVER

FEN BİLİMLERİ DERSLERİNDE HİBRİT EĞİTİM KAPSAMINDA AKTİF ÖĞRENME ARACI OLARAK TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

Ahmet KUMAŞ