Trakya topraklarının veri tabanının oluşturulması ve bazı toprak özellikleri

Bu çalışmada, Trakya’nın büyük bir kısmını oluşturan (İstanbul ve Gelibolu Yarımadası hariç) Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinde bulunan tarım arazilerinin, toprakların bitki besin maddesi ve verimlilik durumu ile potansiyel toksik element kapsamlarının belirlenmesi, belirlenen bu toprak özelliklerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kapsamında değerlendirilerek toprak veri tabanları oluşturulması ve haritalanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2014-2015-2016 yıllarında tarım arazilerinden 0-20 cm toprak derinliğinden 2,5 kmx2,5 km grid sistemine göre toprak örnekleri alınmıştır. Alınan bu toprak örneklerinde, temel verimlilik parametreleri (bünye, suyla doygunluk, toprak reaksiyonu, elektriksel iletkenlik, kireç, organik madde, yarayışlı fosfor), makro ve mikro besin elementleri (ekstrakte edilebilir K, Ca, Mg, Na, B, Fe, Cu, Zn, Mn) ve potansiyel toksik element içerikleri (Cu, Zn, Ni, Cd, Cr, Pb ve Co) belirlenmiştir. Trakya topraklarının bu araştırma kapsamında yapılan analiz sonuçları değerlendirildiğinde, bünye bakımından toprakların yaklaşık, 1/3’ü hafif, 1/5’i orta ve 2/5’i ağır bünyeli olduğu söylenebilir. Toprak reaksiyonu bakımından, yaklaşık 2/5’i asit, 1/5’i nötr ve 2/5’i alkalin reaksiyonlu, tuz bakımından 3/4’ü tuzsuz ve diğer kısmı çok hafif ve hafif tuzlu, kireç bakımından 1/2’si kireçsiz ve çok az kireçli, 1/7 az kireçli, 1/5’i orta kireçli ve kireçli ve 1/10’u ise çok kireçli sayılabilir. Organik madde bakımından 1/5’i çok az, 3/5’i az, 1/5’i ise orta ve zengin, fosfor bakımından 1/5’i yetersiz ve çok yetersiz, 1/4’ü orta, 3/10’u yüksek ve 1/5’i çok yüksek, ekstrakte edilebilir potasyum bakımından, 1/7’si az, 1/4’ü orta ve yeterli, 3/5’i yüksek ve çok yüksek sınıfında yer almıştır. Ekstrakte edilebilir magnezyum bakımından 1/10’u yetersiz ve çok yetersiz, 3/5’i orta ve 1/5’i ise yüksek ve çok yüksek, ekstrakte edilebilir demir bakımından ise yaklaşık 1/10 az,  kalan kısmı ise yeterli sınıfında yer almıştır.

Composing the database of thrace soils and some soil characteristics

In this study, determining the nutrients of the soils, productivity and potential toxic elements, composing the soil data base and mapping of the agricultural lands by evaluating the characteristics within Geographic Information Systems (GIS) in Kırklareli, Edirne and Tekirdağ provinces which compose a major part of Thrace region (except İstanbul and Gallipoli) was aimed. For this purpose, soil samples were obtained according to 2.5 km x 2.5 km grid system from 0-20 cm surface from the agricultural lands in 2014-2015-2016 years. In these soil samples, main soil fertility parameters (texture, saturation percentage, soil reaction, electrical conductivity, lime content, organic matter content, available phosphorus), macro and micro nutrients (exchangeable K, Ca, Mg, Na and B, plant-available Fe, Cu, Zn and Mn) and potential toxic element contents (Cu, Zn, Ni, Cd, Cr, Pb and Co) were determined.  When the results of the analysis of Thrace soils are evaluated within the scope of this research, it can be said that about 1/3 of the land is light, 1/5 is medium and 2/5 is heavy. For soil reaction, approximately 2/5 of the acid, 1/5 of the neutral and 2/5 of the alkaline reaction. 3/4 of soil is salt free and the other part is very light and slightly salty. In terms of lime, 1/2 is not calcareous and very little calcareous, 1/7 is little calcareous, 1/5 is medium calcareous and calcerous and 1/10 is very high calcareous. In terms of organic matter, 1/5 is very poor, 3/5 is less, 1/5 is medium and rich, 1/5 of phosphorus is inadequate and very inadequate, 1/4 is medium, 3/10 of them are high and 1/5 is very high, 1/7 of potassium is inadequate, 1/4 is middle and rich and 3/5 is rich and very rich. In terms of extractable magnesium, 1/10 is inadequate and very inadequate, 3/5 is medium and 1/5 is high and very high, extractable iron is /10 low and the rest is in sufficient class.

___

  • Anonim, 1984a. Edirne ili verimlilik envanteri ve gübre ihtiyaç raporu. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü Yayınları, TOVEP Yayın No: 14, Genel Yayın No: 742, Ankara.
  • Anonim, 1984b. Kırklareli ili verimlilik envanteri ve gübre ihtiyaç raporu. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü Yayınları, TOVEP Yayın No: 20, Genel Yayın No: 752, Ankara.
  • Anonim, 1984c. Tekirdağ ili verimlilik envanteri ve gübre ihtiyaç raporu. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü Yayınları, TOVEP Yayın No: 13, Genel Yayın No: 741, Ankara.
  • Bahar E, 2014, Marmara Bölgesi Trakya Bölümü topraklarının kuraklık hassasiyet analizi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Basılmamış.
  • Bouyoucos GJ, 1951. A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of soil. Agronomy Journal 43: 434-438
  • Eyüpoğlu F, Kurucu N, Talaz S, 1998. Türkiye topraklarının bitkiye yarayışlı bazı mikro elementler (Fe, Cu, Zn, Mn) bakımından genel durumu, KHGM. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müd. Yayınları.
  • Lindsay WL, Norvell WA, 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Science Society America Journal 42: 421-428.
  • Methods of Soil Analysis-Part II, 1982. Chemical and Microbiological Properties, 2nd ed. ASA-SSSA, Agronomy Nomograph No:9, Madison, WI.
  • Richards LA, 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. United States Department of Agriculture Handbook, s:60-94.
  • Taşova H, Akın A, 2013. Marmara Bölgesi topraklarının bitki besin maddesi kapsamlarının belirlenmesi, veri tabanının oluşturulması ve haritalanması. 6. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi. 03-07 Haziran 2013 Nevşehir, s:279-281.
  • Zbíral J, 2016. Determination of plant-available micronutrients by the Mehlich3 soil extractant – a proposal of critical values. Plant Soil and Environment 62(11): 527–531.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8141
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Türkiye Toprak Bilimi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sakarya ili ormanlık alan topraklarından Streptomyces türlerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve bazı ekstraselüler enzimlerin üretiminin belirlenmesi

Ömrüye ÖZOK, Kerem ÖZDEMİR

Tarla koşullarında uygulanan trifluralin herbisidinin toprakta taşınımı ve birikimi

Ülviye KAMBUROĞLU ÇEBİ, Recep ÇAKIR, Hasan Hayri TOK

Türkiye’de sarımsak tarımı yapılan farklı yöre topraklarının selenyum içerikleri ve bazı temel toprak özellikleri arasındaki ilişkiler

Hanife Merve AKÇA, Murat Ali TURAN, Nilgün TABAN, Süleyman TABAN, Abdoul Rasmane OUEDRAOGO, Nilüfer TÜRKMEN

Yarı nemli ılıman iklim koşullarında farklı eğim ve farklı arazi örtüsü altında toprak gelişimi ve β-glikosidaz enzim aktivitesi değişimi

Aylin ERKOÇAK, Orhan DENGİZ

Kabuk bağlama problemi bulunan bir toprağın ıslahına sıvı hümik asit uygulamasının etkisinin inkübasyon çalışmasında belirlenmesi

İlknur Gümüş ERSOY

Toprak kalınlığına bağlı oluşan yükün toprak gerilimine etkisi

Coşkun GÜLSER, İmanverdi EKBERLİ

Trakya topraklarının veri tabanının oluşturulması ve bazı toprak özellikleri

Mehmet Ali GÜRBÜZ, Emel KAYALI, Ümmü Gül Bahar ERDEM, Tuğçe Ayşe ÖZ, İlker KURŞUN

Farklı toprak işleme yöntemlerinin iki farklı toprak serisinde CO2 salımına etkileri

Muhittin Murat TURGUT, Yakup Kenan KOCA

Simav yöresi tarım topraklarının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin araştırılması

Melis ÇERÇİOĞLU

Afşin-Elbistan havzası linyit işletmesi organik materyallerinden geliştirilen organik ve organomineral gübrelerin buğday verimi ve verim bileşenleri ile bazı toprak özellikleri üzerine etkileri

Ayten NAMLI, Muhittin ONUR AKÇA, Hanife AKÇA