Güney - Kazakistan'da sulu tarım yapılan toprakların bazı fiziksel özellikleri ve geçirgenlikleri

Bu çalışma, Kazakistan'ın güney bölgelerindeki sulanan arazilerin bazı fiziksel özelliklerini ve geçirgenlik durumlarını elealmaktadır. Mevcut iklim koşulları altında ve küresel iklim değişiklikleri ile bağlantılı olarak, sulama suyu açığı her yıl artmaktadır.Kültür bitkilerinin ve toprak mikroorganizmalarının gelişim koşulları büyük ölçüde suya bağlı olduğundan, sulama rejimi ve sutasarrufu teknolojisi geliştirilirken, sulu tarım yapılan arazi koşullarında toprakların fiziksel özelliklerinin de bilinmesi önemlidir.Toprak işleme yöntemleri, bitkilerin sulanması ve sulama sıklığı gibi pek çok faktör, toprakların fiziksel özelliklerinin etkisialtındadır. Bu çalışmanın yürütüldüğü arazinin 0-30 cm’sinde %1,38 organik madde içeren ve bitkiye yarayışlı N ve P içeriği düşük,K içeriği ise orta seviyede olan sierozem topraklar pek çok bitkinin yetiştirilmesi için uygundur. Deneme arazisinde profil boyuncaalınan toprak örneklerinde higroskopik sabite değerleri %4,55 – %4,71 arasında, hacim ağırlığı 1,46 – 1,58 g/cm3 arasında, toplamporozite %41,5 - %42,7 arasında ve toprağın en düşük gravimetrik nem içeriğinin ise %21,4 – %22,6 arasında değiştiğisaptanmıştır. Bununla beraber, topraklara 100 mm seviyesinde uygulanacak sulama suyunun ancak 24 saat’ten daha fazla bir süreiçerisinde (24,6 – 27,0 saat) infiltre olabileceği saptanmıştır.

Some physical properties and permeability of irrigated soils in South - Kazakhstan

This study reveals that some physical properties and permeability of irrigated lands in the Southern Regions of Kazakhstan. Thedeficiency of irrigation water increases every year under the current climate conditions and in connection with global climatechange. It is important to know the physical properties of the soils in irrigated land conditions while developing the irrigationregime and water saving technology because the growth conditions of cultivated plants and soil microorganisms are largelydependent on water. Methods of soil tillage, terms and norms of irrigating cultivated crops, and many other factors are under theeffect of soil physical properties. Sierozem soils containing 1.38% organic matter, low N and P contents and medium K content in 0-30 cm of the land where this study was conducted, are suitable for the cultivation of many plants. In the soil samples taken along theprofile in the experimental area, the hygroscopic moisture constants are between 4.55% - 4.71%, the bulk density is between 1.46 -1.58 g/cm3, the total porosity is between 41.5% - 42.7% and the soil lower gravimetric moisture content varied between 21.4% and22.6%. Also, it has been found that 100 mm irrigation water applied to the soil can infiltrate more than 24 h (24.6 - 27.0 hours)

___

  • Burlibayev, M.J., Dostai, J.D., Tursunov, A.A., 2001. Hydrological problems, water allocation issues: Aralo - Syrdarya pool Almaty, Dauir, p.180.
  • Didorenko S.V., Karyagin Yu.G., 2006. Soya - the most important grain fodder crop. Bulletin of agricultural sciences of Kazakhstan № 1. p.19-21.
  • Dmitriev, L., 2004. Brief evaluation of IUVRV processes. Implementation of the principles of Integration of Water Resources Management in Central Asia and Caucasus countries - the project of the Regional Technical Advisory Committee of the Global Water Partnership for Central Asia, Caucasus and Kazakhstan, Review Report, Tashkent. p.64-75.
  • Evniev A.K., 2005. Role of water sector of the economy and land reclamation in agriculture development. "Scientific support as a factor of sustainable water economy development": p.7-10.
  • Maslov, B.S., Kolos, M, 1984. Agricultural melioration: 511 p.
  • Timiryazev K.A., 1948. Struggle of plants with drought. Izbr.op., t.2. Oziz-selkhozgiz., 423p.
  • Tour, N.S., Zagorulko, A.A., 1994. Agroecological basics of soybean cultivation: Textbook.Krasnodar, MSAU, p.444.
  • Zaurbek, A.K., Makhanov, M., 2003. Water utilization system. Taraz University, Taraz, Kazakhstan. 340p.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8141
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Türkiye Toprak Bilimi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ordu ve Giresun illerindeki fındık bahçelerinin toprak özellikleri ile biyolojik özellikleri arasındaki ilişkiler

Abdurrahman AY, Rıdvan KIZILKAYA

Güney - Kazakistan'da sulu tarım yapılan toprakların bazı fiziksel özellikleri ve geçirgenlikleri

Maussymzhan MAUSSYMZHAN BEİSENBAYEVA, Sydyk DOSYMBEK, Aigul ZHAPPAROVA, Kadisha TOKTİBAYEVA, Gulnur UTENBAYEVA, Bolat MURZABAYEV, Zhainagul YERTAYEVA

Sarımsak hasatıyla meydana gelen toprak kaybının belirlenmesi: Balıkesir-Altıeylül İlçesi örneği

Mehmet PARLAK, TİMUÇİN EVEREST

Çinko (Zn) uygulamalarının marul (Lactuca Sativa L.) bitkisinin bazı yaprak besin element içeriklerine etkisi

Bülent YAĞMUR, Şenay AYDIN

Doğrusal kombinasyon tekniği kullanılarak arazi değerlendirme çalışması; Çarşamba Sefalı Köyü Örneği

Murat ÇAKIR, ORHAN DENGİZ

Organik atık ve polimer uygulamalarının toprakta doğrusal uzama katsayısı ve hacimsel büzülme değeri üzerine etkileri

Zerrin CİVELEK, Nutullah ÖZDEMİR

Demir noksanlığı şartlarında yetiştirilen çeltik çeşitlerinin taze köklerinde fitosiderofor üretimi ve ferrik redüktaz aktivitesi ile yapraklarında kloroz dereceleri

Ahmet KORKMAZ, Güney AKINOĞLU, AYHAN HORUZ

Taban suyu tablası yüksekliğinin değişimine bağlı olarak taban suyu seviyesinin matematiksel modellenmesi

İmanverdi EKBERLİ, COŞKUN GÜLSER

Bazı çeltik çeşitlerinde toksik düzeyde demir uygulamasının taze kökte soğuk ekstrakte edilebilir demir ve çinko kapsamı ile Fe/Zn oranına etkisi

Güney AKINOĞLU, Ahmet KORKMAZ, AYHAN HORUZ

Farklı kaynaklardan elde edilen organik materyalin kumlu tın bünyeli toprağın bazı özellikleri üzerine etkileri

Remzi İLAY, Meltem AKTAŞ, Nuri Burak ASLANTEKİN, Hasan ÖZCAN