Cavit Orhan Tütengil ve Türkiye’nin Karayolları

Bu kısa yazı içerisinde, Tütengil’in Türkiye sosyoloji tarihi içerisindeki yerini tekrar hatırlatmakla birlikte, onun unutulmuş ve aslında oldukça önemli bir çalışmasını değerlendirmek amaçlanmıştır. Türkiye tarihinde toplumsal ve ekonomik dönüşümün altyapısına dair çalışmalar oldukça yetersiz ve çoğu zaman da teknik bir düzeyde ele alınmıştır. Bu yüzden de elektrifikasyon, iletişim ve ulaşım başta olmak üzere bu alanlardaki gelişmelerin toplumsal etkisi tarihyazımının bir parçası olarak değil, ekonomi ve teknik alanların bir uzmanlığı olarak geçiştirilmiştir. Bu bakış açısının dışına çıkan Tütengil’in, altyapı gelişmelerinin toplumsal etkisine odaklanan öncü çalışmalardan biri olan İçtimai ve İktisadi Bakımdan Türkiye’nin Karayolları başlıklı doçentlik çalışması, yirminci yüzyılın farklı bir paradigma üzerinden geliştiği ikinci yarısında yaşanan gelişmeleri anlamak açısından dikkatlerden kaçmamalıdır.

___

  • Adalet, Begüm. Hotels and Highways – The Construction of Modernization Theory in Cold War Turkey. Stanford: Stanford University Press, 2018.
  • Kongar, Emre. Cavit Orhan Tütengil. Ankara: TDK Yayınları, 1982.
  • Özerdim, Sami N. ve Perran Özben, “Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Bibliyografyası”, Sosyoloji Konferansları (Cavit Orhan Tütengil özel sayısı), Sayı 18, 1980.
  • Sinan Yıldırmaz, Türkiye’de Köylülüğün Sosyal Tarihi 1945-1960. İstanbul: İletişim Yayınları, 2021.
  • Thompson,E. P. “Time, Work-Discipline, and Industrial Capitalism.” Past & Present, no. 38 (1967).
  • Tütengil, Cavit Orhan. İçtimai ve İktisadi Bakımdan Türkiyenin Karayolları. İstanbul: İstanbul Matbaası, 1961.
  • Tütengil, Cavit Orhan. Doktor Rıza Nur Üzerine – Üç Yazı-Yankılar-Belgeler. Ankara: Güven Matbaası, 1965.
  • Yıldırmaz, Sinan. “Developmentalism and Rural Sociology: The Ideological Reconstruction of Academic Knowledge in the Early Cold War Period in Turkey”, yay. haz. E. Zeynep Suda, Ateş Uslu, E. Eren Korkmaz, 77-100. Faces of Republican Turkey: Beyond the Modernization Hypothesis. İstanbul: İstanbul University Press, 2000.