TÜRKİYE’DE ÇOCUK HAKLARINI TANITMA, YAYGINLAŞTIRMA VE İZLEMEYE YÖNELİK UYGULAMALARIN ELEŞTİREL ANALİZİ VE BİR MODEL ÖNERİSİ

Bu araştırma, Türkiye’de çocuk hakları anlayışının ve uygulamalarının varolan durumunu analiz etmek ve bunun sonucunda bir model önerisi geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma metoduyla yürütülmüş ve bu kapsamda Türkiye’de konuyla ilgili çalışan akademisyenler, kamu temsilcileri, hükümet dışı örgütlerin temsilcileri ve çocuklardan oluşan 43 özne ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Türkiye’de çocuk haklarını tanıtma, yaygınlaştırma ve izlemeye yönelik uygulamaların ne durumda olduğu ve çocuk haklarıyla ilgili iyi işleyen bir sistem için nasıl bir modelin uygulanması gerektiği ortaya konulmuştur. 
Anahtar Kelimeler:

Çocuk, çocuk hakları

A Critical Analysis of the Practices towards Presentation, Dissemination and Followup of Children’s Rights in Turkey and a Model Proposal

This study aims to do an analysis of current state of the understanding and application of children’s rights in Turkey. The study had been carried out with qualitative research method and 43 in-depth interviews had been made with academicians, public authorities, non-governmental authorities working in this area besides children. It is revealed that how is practices of presentation, dissemination and follow-up of children’s rights and which model shall be used to well-worked system about children’s rights in Turkey at the end of research. 

___

  • Cılga, İ. (1996). Çocuk sağlığı ve refahı açısından uluslararası çocuk hakları sözleşmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 5(4), 123-124.
  • Demir, A. D. (2011). Son söz sizin olsun ama! 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi, Çocuk Bildirileri Kitabı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
  • Fuchs, E. (2007). Children’s Rights and global civil society. Comparative Education, 43 (3), 393- 412.
  • Ilgın, S. E. (2011). Çocuk düşmanı şehir. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Çocuk Bildirileri Kitabı 1. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
  • Süt, N. B. (2011). Hayata çocuğun penceresinden bakmak. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi, Çocuk Bildirileri Kitabı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2004). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • Yıldırım, C. (2008). Bilimsel düşünme yöntemi. 2. Baskı. İstanbul: İmge Kitabevi.