AİLE İÇİNDE KADINA YÖNELEN ŞİDDET

Saldırganlığın bir biçimi olarak tanımla­nan şiddet, toplumsal yaşamın her bo­yutunda olduğu gibi, aile İçinde de bir birey olarak daha çok kadınları etkile­mektedir. Birlikte yaşanılan kadının çe­şitli yöntemlerle bilerek/bilmeyerek, isteyerek/istemeyerek, aralıklı/aralıksız olarak zarara uğratıldığı ve yaygın ola­rak fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sözel şekillerde görülen şiddet sonu­cunda, fiziksel ve ruhsal zarara uğrayan kadınlar, değişik biçimlerde tepkiler vermektedirler. Bunlar arasında kadının suça yönelmesi, içe kapanıklık, intihar girişimi, negatif duygular ve güvensizlik sayılabilir. Ne yazık ki, henüz ülkemizde yasal açıdan sorunu çözücü yeterli ön­lemler alınmadığı gibi, destek hizmetleri de İstenilen düzeyde değildir.
Anahtar Kelimeler:

Aile, kadın, şiddet

The Violence Directed Towards the Woman in Family

The violence, defined as a type of aggression, effects mostly woman in the family as an individual, just as the case in every dimension of the social life. The woman gives different reactions when being extensively exposed to physical, sexual, psychological, economical and verbal aggression, by the person she lives, with different methods made intentionally/unintentionally, conscious-ly/unconsciously, sometimes/always, giving physical and psychological harm to her. Among these reactions; woman tends to commit offences, tries to commit suicide, turns to her inner world, carries negative feelings and distrust. Unfortunately, there are not enough measures taken in our country to solve the problem legally and also the supportive services are not yet at a good level.
Keywords:

Family, woman,

___

  • AKTAŞ, Aliye Mavili. Aile İçi Şiddet ve Ön¬leme Yolları. Ankara: Somgür Yayınevi, 1997
  • AİLE ARAŞTIRMA KURUMU, Aile İçi Şiddetin Sebep ve Sonuçları, Ankara: AAK, 1995 ARIKAN, Çiğdem, "Sosyal Hizmetler Açısın¬dan Şiddet ve Bir Türü Olarak Evlilikte Kadı¬na Yönelik Şiddet", Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, C. 5, S. 1, 1987, s. 75-97.
  • AZİZ, Aysel. Eser KÖKER, Abdurrezzak ALTUN, Mine GENCEL, Nilgün Tutal KÜÇÜK. Medya, Şiddet ve Kadın 1993 Yılında Türk Basınında Kadınlara Yönelik Şiddetin Yer Alış Biçimi, Ankara; KSSGM, 1994.
  • ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ, Çağ¬daş Hukuk (Kadın Hukuku Özel Sayısı), 1996, S. 46-49.
  • DANIK, Şükran. "Hamburg'da Kadına Yönelik Hizmet Sunan Bazı Kuruluşlar I", SABEM, S. 22, 1999, s. 10, 14-15
  • DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI, Kadın, Çocuk ve Gençlik Özel İhtisas Komisyonu Kadın Alt Komisyonu Raporu, Ankara: DPT, 1994.
  • GODENZİ, Alberto. Cinsel Şiddet Yaşa¬yanların Yaşatanların Anlatımıyla. Çev: S. Kurucan Coşar, Y. Coşar. İstanbul: 1992.
  • IŞIK, Nazik. "Başından Bugüne Şiddete Uğ¬rayan Kadınlara Yasal Haklar, Fırsatlar ve Bunları Kullanma Amaçlı Bilgilendir-me/Bilinçlendirme Projesi", KADIN DAYANIŞMA VAKFI, Şiddete Karşı Somut Bir Adım: Ankara, Gecekondularında Ka¬dınlarla Ortak Bir Çalışma^. Ankara: Kadın Dayanışma Vakfı, 1995, s. 37-48.
  • İÇLİ, Tülin Günşen. “Aile İçi Şiddet Ankara- İstanbul ve İzmir Örneği” , Hacettepe Üni-versitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, C. 11, S. 1-2, 1994, s. 7-20.
  • İÇLİ, Tülin Günşen, Aslıhan ÖĞÜN, Nilüfer ÖZCAN. Ailede Kadına Karşı Şiddet ve Kadın Suçluluğu, Ankara: KSSGM, 1995.
  • İL, Sunay. “Türkiye’de Kadın Suçluların Ge¬nel Özellikleri ve İnfaz Sürecindeki Sorunları Üzerine Bir Araştırma", Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1990.
  • İLKKARACAN, Pınar, Leyla GÜLÇÜR. “Aile İçinde Kadına Karşı Şiddet", İLKKARACAN, Pınar, Leyla GÜLÇÜR, Canan ARIN. Sıcak Yuva Masalı Aile İçi Şiddet ve Cinsel Taciz, İstanbul: Metis, 1996, s. 21-39.
  • KADININ STATÜSÜ VE SORUNLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Türkiye’de Kadının Durumu (Dördüncü Dünya Kadınlar Konferansı Türkiye Ulusal Raporu), Ankara: KSSGM. 1994.
  • KADININ STATÜSÜ VE SORUNLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Eylem Platformu ve Pekin Deklarasyonu, Ankara: KSSGM, 1996.
  • KALAN, İlknur. Kadın ve Adalet, İstanbul; Kaynak, 1998.
  • MICHAUD, Yves. Şiddet, Çev. C. MUHTAROĞLU, İstanbul: İletişim, 1995.
  • TANTEKİN, Feyza. “Aile içi Şiddete İlişkin Bir Çalışma ve Konuya Sosyolojik Açıdan Bakış", KADIN DAYANIŞMA VAKFI, Şiddete Karşı Somut Bir Adım: Ankara Gecekondularında Kadınlarla Ortak Bir Çalışma, Ankara: Kadın Dayanışma Vakfı, 1995, s. 37- 48
  • YÜKSEL, Şahika. “Eş Dayağı ve Dayağa Karşı Dayanışma Kampanyası" 1980’ler Türkiye’sinde Kadın Bakış Açısından Kadınlar, Editör: Şirin TEKELİ, İstanbul: İletişim, 1993, s. 341-349