Kendiliğin Yok Edilişi: Brecht’in Lehrstück’lerinde Anti-Kartezyen Bir Epistemolojinin Tesisi

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} span.s1 {font: 12.0px Times} “Kendiliğin Yok Edilişi: Brecht’in Lehrstück’lerinde Anti-Kartezyen Bir Epistemolojinin Tesisi” başlıklı bu çalışma, Brecht’in lehrstück’leri ve Kartezyen epistemolojinin kesişebileceği muhtemel bir düzlemi araştırmaktadır. Brecht ve Aristoteles ilişkisine dair oldukça hacimli bir literatüre karşın Brecht’in konvansiyonel dramatik karakter/özneye olan karşı çıkışı Aristotelyen mimesis’le sona ermez. Brecht, teatral olanı en az Aristotelyen epistemoloji kadar ele geçirmiş Kartezyen özneyi ve Modern kendiliği de lehrstück’lerinde ortadan kaldırır. Lehrstück’lerde kendilik parçalanır; kolektif olanı öne çıkaran ve solipsizmin kazınmasını teşvik eden anti-Kartezyen bir epistemoloji de oyunların içinde tesis edilir.

___

  • Aristotle, Aristotle’s Poetics, ed. ve çev. S. H. Butcher, 2nd Edition, Macmillan and Co. Limited, 1898 baskısı, dijitalleştirilmiş özel versiyon.
  • Aristotle, Nicomachean Ethics, ed. ve çev. Robert C. Bartlett ve Susan D. Collins, The University of Chicago Press, ABD 2011.
  • Atkins, Kim, Self and Subjectivity, Commentary on Descartes, Blackwell Publishing 2005.