KIRIKHAN İLÇESİ'NİN TURİZM POTANSİYELİ

Doğal ve beşerî kaynaklar açısından zengin olan Kırıkhan ilçesinde turizm potansiyeli yüksek olmasına rağmen, günümüzde bu potansiyelin gelişmediği veya istenilen durumda olmadığı görülmektedir. Amanos Dağları, Alan ve Eşmişek yaylaları, mağaralar, çok sayıda höyük, kaleler, cami ve türbeler, tarihi köprüler, evler doğal ve beşerî çevrenin turizm potansiyelini oluşturmaktadır. Turizm çekiciliğine sahip olmasına rağmen günümüz itibarıyla yurt içi ve yurt dışından Kırıkhan’a turizm hareketi yok denecek kadar azdır. Bunun yanı sıra doğal ve beşerî unsurlar açısından zengin olan saha, sermaye eksikliği, turistik öğelere değer verilmemesi, konaklama tesislerinin eksikliği, doğal ve beşerî unsurların tanıtımının yapılmaması gibi sebepler, Kırıkhan ilçesinde turizmin gelişmesini ve istenilen düzeye gelmesini engelleyen belli başlı bazı etmenlerdir. Bu çalışmada Kırıkhan ilçesindeki turizm potansiyeli vurgulanmış, turizm ve turistik değerler bakımından mevcut değerler ve eksikliklerin durumu ortaya konulmaya amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde sahanın konumu, sınırları doğal, beşeri ve ekonomik özellikleri hakkında bilgi verilmiş daha sonra ise Kırıkhan ilçesinde turistik unsurlar hakkında açıklamalar yapılmıştır.    

TOURISM POTENTIAL OF KIRIKHAN DISTRICT

Although the tourism potential is high in Kırıkhan district- which is rich in natural and human resources- it is apparent that this potential has not developed or it is not in the desired state. Amanos Moutains, Alan and Eşmişek highlands, caves, numerous mounds, castles, mosques and tombs, historical bridges, and houses constitute the tourism potential of the natural and human environment. Although it has tourism attractions, Kırıkhan has almost no tourism from domestic and foreign  countries. In addition, for reasons such as lack of capital, lack of value for touristic elements, lack of accommodation facilities, and lack of promotion of natural and human elements are some of the main factors preventing the development of tourism in Kırıkhan district and from reaching the desired level. In this study, the tourism potential in Kırıkhan district is emphasiced and the current status and deficiences in terms of tourism and touristic values are aimed to be revealed. In the first part of the study, information was given about the location of the site, its natural human and economic characteristics, and then the touristic elements in Kırıkhan district. 

___

  • Atahan, A. Atahan., Gül, O., (2008). Hatay Kuş Gözlem Raporu. Antakya.Doğanay, H., (2001), Türkiye Turizm Coğrafyası. Çizgi Kitapevi Yayın No:33, Erzurum. Özgüç, N., (2007), Turizm Coğrafyası, Özellikler ve Bölgeler. Çantay Kitapevi, İstanbul. Sancı, F., (2006), "Hatay İlinde Türk Mimarisi I’’. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.Yastı, N., (2011), Hatay Kültür Edvanteri Cilt II İlçeler . Hatay Valiliği Yayınları, Hatay.