HATAY TURİZMİNİN GÜÇLÜ, ZAYIF YÖNLERİ İLE FIRSAT VE TEHDİTLERİNE İLİŞKİN TURİZM İŞLETME YÖNETİCİLERİNİN DEĞERLENDİRMELERİ

Bu çalışmanın amacı, Hatay’ın turizm açısından mevcut durumunun belirlenmesi için SWOT analizini yaparak, şehrin turizm açısından iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunmaktır. Bu amaçla hazırlanan ölçek, Hatay ilinde faaliyet gösteren turizm işletmelerindeki alt, orta ve üst düzey yöneticilere uygulanmıştır. Toplam 179 adet veri elde edilmiş, eksik olan 14 verinin çıkartılması ile 165 adet veri değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiş ve ilin turizm açısından en güçlü yönü Hatay’ın tarihi ve kültürel bir geçmişe sahip olması, en zayıf yönü plajlarının yeteri kadar temiz olmaması, en önemli fırsat Hatay’ın UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilmesi ve en büyük tehdit unsuru ise Hatay’a sınırı olan Suriye’de devam eden iç savaş olarak tespit edilmiştir.

EVALUATIONS OF TOURISM ENTERPRISE MANAGERS ABOUT HATAY TOURISM'S STRENGTHS, WEAKNESSES, OPPORTUNITIES, AND THREATS

The aim of this study is to make suggestions for improvement of the city in terms of tourism by making SWOT analysis for determining the current situation of Hatay in terms of tourism. The scale prepared for this purpose was applied to the lower, middle and senior managers in the tourism enterprises operating in Hatay province. A total of 179 data were obtained and 165 data were evaluated by subtracting 14 missing data. The data obtained are analyzed and the strongest aspect of tourism in terms of tourism is that Hatay has a historical and cultural background, the weakest point is that it is not as clean as its beaches, the most important opportunity is that Hatay is declared a gastronomic city by UNESCO and the biggest threat Hatay has been identified as the ongoing civil war in Syria.

___

  • Demir, A., (1996), Çağlar İçinde Antakya, Akbank Kültür ve Sanat Kitapları, İstanbul. Doğaka, (www.dogaka.gov.tr), Erişim Tarihi: 29.11.2017Durgun A., (2007), Isparta Turizminin SWOT Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl/Volume: 3, Sayı/Issue: 5, 2007, 93-109Erdem, M., 2010, Doğu’nun Kraliçesi Antakya, Antalya Rehberler Odası Dergisi, Sayı: 1, 17-26Gökçe, Sunar ve Türkoğlu, (2014). Doğal Çevrenin Korunmasında Bitki Müzelerinin Etkisi; Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Örneği Internatıonal Congress On Cultural Herıtage And Tourısm (Iccht - 2017)Hataycenter, (https://hataycenter.com/hatayin-tarihi-dokusu-st-simon-manastiri/), Erişim Tarihi:10.12.2017Hatay Valiliği, (http://www.hatay.gov.tr/turizm), (http://www.hatay.gov.tr/sosyal-ve-cografi- durum), Erişim Tarihi:10.12.2017Karadeniz, E. , Kadir, S.Y. ve Önal, Y. B. (2007). Seçilmiş paydaşların SWOT yöntemiyle Türk turizm yatırımlarını değerlendirmesine yönelik bir pilot çalışma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18 (2), 195-205.Sabbağ, Ç. (2011), Adıyaman Turizminin Güçlü, Zayıf Yönleri İle Fırsat Ve Tehditlerine İlişkin Turizm İşletme Yöneticilerinin Değerlendirmeleri, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ISSN: 1308–9196Tümbek, A. N., 2009, Bütünleşik Pazarlama Faaliyetleri ile İnanç Turizmini Geliştirerek Yabancı Yatırımın Çekilmesi ve Antakya Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, Doktora Tezi.Turizm Gazetesi, (http://www.turizmgazetesi.com/news.aspx?id=84778). Erişim Tarihi:10.12.2017.Yer tanıtımları, (http ://www.ben1gezginim.com/yer_tanitimlari /hatay/kursunlu-han-antakya-hatay.html), Erişim Tarihi:14.12.2017.Yosmaoğlu, N. ve Engin, F. (2002), Düzce İl Gelişim Planı, Düzce.