Yer Markacılığı Bağlamında Çocuk Dostu Kent Kavramı ve Yer Markalaşmasına İlişkin Bir Çözümleme

Yer markalaşmasında çok çeşitli hedef kitleler olmasına rağmen çocuklar karar verme sürecinde ebeveynlerini etkileme gücü nedeniyle hem şimdi hem de gelecekte yer markalaşmasının en önemli aktörleri olarak değerlendirilmektedirler. Aynı şekilde bu durum yer markacılığı içinde süreci şekillendirmede dikkate alınması gereken önemli bir konu olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda UNICEF, Çocuk Dostu Şehir Girişimi kapsamında konunun önemine dikkat çekerek şehirlerin yönetsel kapasitesinin bu çerçevede artırılmasını desteklemektedir.  Bu nedenle bu çalışmada sürecin önemli aktörleri olarak çocukların yer markalaşma çalışmalarında nasıl yer aldığı ve nasıl yer alması gerektiği analiz edilmektedir. Çocuk dostu yer markalaşması kavramının yer markalaşması sürecinde yönetimlerce dikkate alınması, lojistik planlama ve tanıtım çalışmalarında kullanılması sürecin yönetiminde önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada yerlerin tanıtımında kullanılan materyallerin çocuk dostu mesajlar içerip, içermediği araştırılmaktadır. Bu kapsamda, bu amaca yönelik olarak öncelikle bir yerin çocuk dostu olabilmesi için taşıması gereken kriterleri ortaya koymaya yönelik olarak on iki kişi ile derinlemesine mülakat yapılmış ve sonrasında bir yerin çocuk dostu yer markası olabilmesi için olası hedef kitlenin önceden belirlenen beklentileri baz alınarak çocuk dostu yere ait olabilecek kavramlar kategorize edilerek yer markacılığında çocuk dostu kavramının önemi tartışılmıştır. Sonuç olarak, Çocuk Dostu Yer Markası kavramının yer markalaşma sermaye alanlarından özellikle sosyal, duygusal ve sembolik sermaye alanlarını içerdiği ve bireylerin o yerde yaşama ve tatil tercihlerini yapmaları noktasında çocuk dostu yer olmasına dikkat ettiği ortaya çıkmıştır.

An Analysis on Child Friendly City Concept in The Context of Place Branding

Although there are a lot of target groups in place branding, children are considered as the most important actors of place branding both now and also in the future due to their power to influence their parents in decision-making process. Similarly, this situation is defined as an important issue to be taken into consideration in shaping the process for place branding too. In this regard, UNICEF supports the increase in the administrative capacity of cities in the framework of the Child Friendly City Initiative by stressing the importance of the issue. In this article, it is analysed that how children take place in place branding studies and how they should take place as significant actors of the process. In this context, for this purpose, firstly a deep interview has been conducted with twelve people in order to define the criterias that a place should have in order to be child-friendly and then the importance of child-friendly concept in place branding has been discussed based on the pre-determined expectations of the target group by categorizing the concepts that may be belonged to the child-friendly place. As a conclusion, it has beenobservedthattheconcept of Child FriendlyPlaceBrandincludesthesocial, emotional and symbolic capitalare as of the place branding capital areas and that the individuals pay attentionto be childfriendly place to make living and holiday preferences in that place.

___

  • Anholt, S., Fidan, B., Uçar, G. M., (2011), Yerlerin markalaması: Kimlik, imaj ve itibar, İstanbul: Hiperlink (Firm).Caldwell, N. & Freire , J . R . (2004). The differences between branding a country, a region and a city: Applying the Brand Box Model. Brand Management 12 (1) . Campelo, A. & Aitken, R. & Gnoth, J. (2011). Visual Rhetoric and Ethics in Marketing of Destinations, Journal of Travel Research, 50 (1).Güz, H. (2016). Uluslararası Halkla İlişkiler Ve Ülke İmajı. in Uluslararası Halkla İlişkiler (Ed. E. Tanyeri Mazıcı) Türkiye Alim Kitapları, Saarbrücken, 173- 198. Güz, H. & Şahin, G. (2018 a) Yer Markası Sarmalından İstanbul Markası Oluşturmada Çağrışımsal Sermaye Alanlarına İlişkin Retoriksel Bir Analiz, Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, V 1, S 2, 360- 380.Jules, H. (1995), Bir Felsefe Sistemi Olarak Reklamcılık, İstanbul: Şule Yayınları.Kapferer, J. N. (1991), Reklam ve Çocuk, İstanbul: Afa Yayınları. Klein, N. (2002), No Logo, İstanbul: Bilgi Kitabevi.Lindstrom, M. (2003), Brand Child, İstanbul: CSA Yayın Ajansı.Lindstrom, M. (2016), buy.ology, İstanbul: Optimist Yayınları.Rodica, P., & Danut, P., & Olau, P. E., & Luminita, F. (2010). Place Branding as a Efficient Management Tool for Local Government, Transylvanian Review of Administrative Sciences, Special Issue, no 75, 124- 140.Şahin, G. (2010), Turizmde Marka Kent Olmanın Önemi: İstanbul Örneği. yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.Tanyeri, E. (2015), Destinasyon Tanıtımında Halkla İlişkiler, Konya: Literatürkacademia. Tolungüç, A. (2000), Turizmde Tanıtım ve Reklam, Ankara: MediaCat Kitapları. Topsümer, F.,& Babacan, E., & Baytekin, E. P. (2009). Şehir ve Çocuk: ‘Çocuk Dostu Şehir’ Girişiminin Şehir İmajı Katkısı, İletişim Fakültesi Dergisi (5- 20).Treacy, M., & Wiersama, F. (2001), Pazar Liderlerinin Öğretileri, Ankara: MediaCat Kitapları.Underhill, P. (2002), Alışveriş Bilimi, İstanbul: Soysal Yayınları. Zenker, S. & Martin, N. (2011). Measuringsuccess in placemarketing and branding. Place Branding and Public Diplomacy, Vol 7, 32- 41.www.unicef.org (erişim tarihi: 5 Ağustos 2018)