Örgütsel Sessizlik ve Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu İlişkisi

Örgütsel sessizlik kavramı, örgüt içerisinde bulunan çalışanların göstermiş olduğu, eylemsizlik tercihi ve örgüte her türlü katkıyı esirgeme gibi olumsuz davranışlar bütünüdür. Örgütsel sessizlik tercihinde bulunan birey; davranışsal, bilişsel ya da duygusal olarak, örgüt çalışanlarına yönelik sergilediği uzak durma davranışı ile kendini güvende hissetmektedir. Aynı kuruluşa ait farklı birimlerde çalışanların, örgütsel bağlılık düzeylerinin farklılaşması, “Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu” olarak nitelendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılıkta taşra sendromu arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programında analiz edilerek sonuçlar paylaşılmıştır. Yapılan çalışmada örgütsel sessizlik davranışı; kabullenici sessizlik, korunma amaçlı sessizlik, koruma amaçlı sessizlik boyutları olarak üç, taşra sendromu ise; duygusal boyut, devam boyutu ve normatif boyut ve kıyaslama olmak üzere dört alt boyuta sahiptir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, örgütsel bağlılıkta taşra sendromu ile örgütsel sessizlik arasında bir ilişki gözlemlenmemiştir. Kadınların örgütsel sessizlik düzeylerinin erkeklere nazaran daha fazla olduğu desteklenmektedir. Örgütsel bağlılıkta taşra sendromu düzeyleri incelendiğinde ise araştırmaya katılan katılımcıların, düşüncülerini ifade etmekte kararsız oldukları sonucuna varılmıştır.

The Relationship between Organizational Silence and Organizational Commitment with Outback Syndrome

The Relationship between Organizational Silence and Organizational Commitment with Outback Syndrome Abstract The concept of organizational silence is a whole negative behaviors that employees have shown that employees who within the organization. Individuals who prefer organizational silence; behavioral, cognitive or emotional behavior of employees to stay away, from the organization feels safe. The different units in the same organization employees, the differentiation of organizational commitment levels disorder in the provincial Organizational Commitment has been called “Outback Syndrome”. The aim of this study is to reveal the relationship between organizational silence and outback syndrome in organizational commitment. The resulting data was analyzed by SPSS 23.0 program results are shared. Organizational Silence behavior; the three dimensions were acceptive silence, silence for protection, silence for protection, and outback Syndrome; emotional dimension, continuation dimension and normative dimension and comparison. According to the findings of the study, there is no relationship between outback syndrome and organizational silence in organizational commitment. It is supported that women's organizational silence levels are higher than men. When we examine the outback syndrome of respondents participated in the survey, it is concluded that they are hesitant to express his ideas.

___

  • Eren, Erol (1993), Yönetim Psikolojisi, 4. Basım, İstanbul: Beta Basım. Karacaoğlu, Korhan ve Cingöz, Ayşe (2008), “Örgütsel Sessizlik”, Örgütsel Davranışta Seçme Konular: Organizasyonların Karanlık Yönleri ve Verimlilik Azaltıcı Davranışlar, (Editörler; Özdevecioğlu, Mahmut, Karadal, Himmet), Ankara: Ilke Yayınevi.
  • Küçük, Orhan (2016), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Küçük, Orhan (2020) Işletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri (O. Küçük Içinde, Birinci Kısım, Sekizinci Bölüm: Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu ve Örgütsel Bağlılık ve Taşra Sendromu Ölçeği), Son Çağ Yayıncılık, Ankara, ss. 69-76.
  • Küçük, Orhan vd. (2018), “Örgütsel Bağlılık Düzeyinin Çalışma Birimlerine Göre Farklılaşması: Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu Teorisi”, 7th International Conference On Business Administration (Icba), Mayıs 3-5: Çanakkale, Türkiye.
  • Küçüközkan, Yasemin (2014), “Örgütsel Bağlılık ile Cinsiyet Arasındaki İlişki: Hastanelerde Çalışan Sağlık Personeli Üzerinde Bir Araştırma”, Https://Mpra.Ub.Uni-Muenchen.De/62746/, 01.04.2019.
  • Özdemir, Lütfiye ve Uğur, Sevtap Sarioğlu (2013), “Örgütsel Ses ve Sessizlik” Algılamalarının Demografik Nitelikler Açısından Değerlendirilmesi: Kamu ve Özel Sektörde Bir Araştırma” Atatürk Üniversitesi Iktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27 (1):257-281.
  • Pinder, Craig C. And Harlos, Karen P. (2001), Employee Sılence: Quıescence and Acquıescence As Responses To Perceıved Injustıce, ss.331-369.