Hassas Taban Teorisi ile Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi: Finans Sektöründe Çalışan Kadınlar Üzerine Bir Araştırma

Çalışma, son dönemde literatüre giren Hassas Taban Teorisi ile örgütlerin başarılı olmasında büyük önem arz eden Örgütsel Vatandaşlık Davranışı arasındaki ilişkiyi ölçmektir. Finans sektörünün çeşitli birimlerinde çalışan 168 bireyin katılımıyla yapılan çalışmada, söz konusu iki kavram arasındaki ilişki incelenmiş olup ayrıca kontrol değişkenleri ile araştırma değişkenleri arasındaki ilişki de belirlenmiştir. Araştırma dahilinde güvenirlik analizi, faktör analizi, ANOVA, t testi ve korelasyon analizi yapılmış olup hassas taban teorisi ile ölçülmeye çalışılan kadınların yönetici olma eğilimi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Demografik faktörlerle yönetici olma isteği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Araştırma; Hassas taban teorisi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik yapılan ilk çalışma olması ve bu iki kavramın çalışma hayatı için dikkate değer olması sebebiyle önem arz etmektedir.

The Relationship between Sensitive Base Theory and Organizational Citizenship Behavior: A Research on Women Working in Finance Sector

___

  • Gürbüz, S., Yüksel, M. (2008), ‘‘Çalışma Ortamında Duygusal Zeka: İş Performansı, İş Tatmini, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Bazı Demografik Özelliklerle İlişkisi’’, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9(2), 174-190.
  • Kalkın, G., Erdem, H., ve Tikici, M. (2015), Cam Tavan Algısı ile Örgütsel Vatandaşlık İlişkisi: Yükseköğrenim Kurumlarında Görev Yapan Kadın Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma, Akademik Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi, 7(13), 125-144.
  • Küçük, O. (2016), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım. Küçük O., (2020) (Editör ve Yazar) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (İçinde O. Küçük, 1. Kısım 3. Bölüm: Kadın Kariyerinde Hassas Taban Teorisi ve Kadın Kariyerinde Hassas Taban Teorisi Ölçeği, ss. 30-35.) Sonçağ Yayıncılık, Ankara.
  • Küçük, O., Küçük, N., Dilek, S. & Hacısalihoğlu, G. H. (2018), Kadınların Kariyer Yönetiminde Hassas Taban Teorisi: Bir Araştırma, Uluslararası Kadın Araştırmalarında Yeni Ufuklar Konferansı (IWSC)”, Sakarya Üniversitesi, 8-9 Mayıs, s. 75.
  • Küçük, O., vd. (2019) ‘‘Kadın Kariyer Yönetiminde Yeni Bir Teori: Hassas Taban Teorisi’’, Uluslararası Erciyes Bilimsel Araştırmalar Kongresi, 26-28 Nisan 2019. Loscocco, K.A., (1990), Reactions to blue-collar work: A comparison of women and men, Work and Occupations,17, 152-177.