Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu Etkisi: Kastamonu İlinde Bir Uygulama

Örgütsel bağlılık, kişinin çalıştığı kurumla arasındaki bağı kapsamaktadır. Bu bağ ne kadar kuvvetli olursa kişi örgüte o derece bağlanır. Kendini oranın bir parçası olarak görmeye başlar ve işinden ayrılmak istemez. Örgütlerin işgörenlere yönelik sosyal, ekonomik ve kültürel olanakları taşra ve merkez teşkilatında farklılık göstermektedir. Kurumların merkez ve taşra teşkilatı olarak ayrılması aynı örgütün farklı birimlerinde çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin farklılık göstermesi; Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu olarak adlandırılmaktadır. Araştırmada Küçük(2018) geliştirilen beşli likert ölçeğine göre hazırlanmış bir “Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu” Ölçeği kullanılacaktır. Bu çalışmada yüz yüze anket yöntemiyle Kastamonu İl Merkezi ve İlçelerdeki kamu çalışanlarını üzerinde araştırma yapılmıştır. Çalışmanın amacı Kastamonu İl Merkezi ve İlçelerdeki kamu çalışanlarının örgütsel bağlılığının çalıştığı yere göre farklılık gösterip göstermediğin araştırılmasıdır. Araştırmada demografik faktörler bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Bulgular dikkate alınarak Kastamonu’daki kamu çalışanları baz alınarak yapılan bu çalışmada cevaplayıcıların teşkilat türü ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.

Effect of Provincial Syndrome In Organizational Commitment: An Application In Kastamonu

Organizational commitment includes the link between the institution and the individual working. The stronger this bond, the more the person is connected to the organization. She starts seeing herself as part of the rate and doesn't want to leave her job. The social, economic and cultural opportunities of the organizations towards the employees differ in the provincial and central organizations. Separation of institutions as central and provincial organizations means that the levels of organizational commitment of employees in different units of the same organization vary; It is called provincial syndrome in organizational commitment. In this study, a öl provincial syndrome in organizational commitment “scale will be used. In this study, public employees in Kastamonu City Center and Districts were surveyed by face-to-face survey method. The aim of the study is to investigate whether the organizational commitment of the public employees in Kastamonu City Center and Districts varies according to where they work. In addition, it was investigated whether there is a statistically significant difference in terms of demographic variables. In the light of the findings, it was found that there was no statistically significant difference between the organizational type and the organizational commitment level of the respondents in this study on public employees in Kastamonu

___

  • Kaplan, M., & Öğüt, A. (2012). Algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin analizi: Otel işletmelerinde bir uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 387-401.
  • Ketchand A.A. & Strawser, J.R. (2001). Multiple Dimensions of Organizational Commitment: İmplications for Future Accounting Research, Behavioral Research In Accounting, Vol. 13, 236.
  • Küçük, O. (2016), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Küçük, O., Küçük, N., Dilek S. ve Özdemir, N.(2018) Örgütsel Bağlılık Düzeyinin Çalışma Birimlerine Göre Farklılaşması: Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu Teorisi, 7th International Conference on Business Administration (ICBA), Canakkale Üniversitesi, Türkiye, 3-5 Mayıs 2018 , ss. 183-187.
  • Küçük, Orhan (2020) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 1. Kısım 8. Bölüm, “Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu ve Örgütsel Bağlılık ve Taşra Sendromu Ölçeği”, ss. 69-78.), Sonçağ Yayıncılık, Ankara.
  • Lizote, S. A., Verdinelli, M. A., & Nascimento, S. d. (2017, November-December). Organizational commitment and job satisfaction: A Study With Municipal Civil Servants. Brazilian Journal of Public Administration, 51(6), 948.
  • Mathieu, J.E. ve Zajac, D.A. (1990). A Review and Meta-analysis of the Antecedents, Corralates and Consequences of Organizational Commitment, Psychological Bullettin, vol: 108, 2, ss. 171-194.
  • Meyer, J.P. and Allen, N.J. (1991), “A Three-Component Conceptualization of Organizational Commitment”, Human Resource Management Review, Vol. 1 No. 2, pp. 61-89.