Örgütsel Bağlılık ve İşgören Performansı Arasındaki İlişki

Rekabetin ve teknolojik gelişmelerin hızla arttığı göz önüne alındığında, müşteri memnuniyetin sağlanması üretilen ürün ya da verilen hizmet kadar önem kazanmaktadır. Müşteri devamlılığının, memnuniyetinin sağlanmasında en önemli etken müşteri ile temas halinde olan ya da hizmet sağlayan şirket çalışanlarıdır. İş yerinde mutlu olmayan, kendini çalıştığı ortama ait hissetmeyen bir çalışanın müşterinin memnuniyetini sağlaması da pek mümkün gözükmemektedir. Bu çalışmanın amacı; örgütsel bağlılık ve işgören performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bunun için Kastamonu ‘da bir saha araştırması yapılmış, ölçek olarak Küçük (2020) ölçeklerinden yararlanılmış, iki değişken arasında doğru yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

The Relationship between Organizational Commitment and Employee Performance

Considering that competition and technological developments are increasing rapidly, ensuring customer satisfaction is as important as the product produced or the service provided. The most important factor in ensuring customer continuity and satisfaction is the company employees who are in contact with the customer or who provide service. It does not seem possible for an employee who is not happy in the workplace and does not feel that he belongs to the environment where he works, to ensure customer satisfaction. The aim of this study; is to determine the relationship between organizational commitment and employee performance. For this, a field study was conducted in Kastamonu, the Küçük (2020) scales were used as a scale, and it was determined that there was a direct relationship between the two variables.

___

  • Katsikea, E., -Theodosiou, M., Perdikis, N.& -Kehagias, J. (2011). The Effects of Organizational Structure and Job Characteristics On Export Sales Managers Job Satisfaction And Organizational Commitment, Journal of World Business, 46, pp. 221-233.
  • Küçük O., Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ekin Yayınevi, Bursa, 2016.
  • Küçük, Orhan, vd. (2019) “İşgören Performansı Ölçeği” Geliştirme Çalışması: Bir Alan Araştırması”, Uluslararası Erciyes Bilimsel Araştırmalar Kongresi, 26-28 Nisan 2019, Kayseri, ss. 572-582.
  • Küçük, O., (2020) (Editör ve Yazar) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, Sonçağ Yayıncılık, Ankara.
  • Küçük, Orhan (2020a) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 1. Kısım 8. Bölüm, “Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu ve Örgütsel Bağlılık ve Taşra Sendromu Ölçeği”, ss. 69-78.), Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Küçük, Orhan (2020b) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 1. Kısım 5. Bölüm, “İşgören Performansının Belirlenmesi ve İşgören Performansı Ölçeği”, ss. 44-50.), Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Küçük, Orhan, Serkan Dilek, Nurten Küçük, Neslişah Özdemir (2018) “Örgütsel Bağlılık Düzeyinin Çalışma Birimlerine Göre Farklılaşması: Örgütsel Bağlılıkta Taşra Sendromu Teorisi”, 7th International Conference On Business Administration (Icba), May 3-5, 2018, Canakkale, Turkey. ss. 162-167.
  • Luthans, F, (1992). Organizational Behavior. New York: McGrawHill Inc.