Lojistik Hizmet Kalitesi, Sınırsız İyileştirme ve İş Performansı İlişkisi: Libya Hava Kargo Şirketi Üzerine Bir Araştırma

Küreselleşme ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yoğun rekabet ortamında firmalar pazarlarını korumak ve faaliyetlerini sürdürebilmek için lojistik yönetimine daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Lojistik yönetiminin temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve memnuniyetini sağlamak için yarı mamul, hammadde, ürün, hizmet veya ilgili bilgilerin akışı, nakliyesi ve depolanması gibi lojistik faaliyetlerin verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Literatürde hizmet kalitesi bankacılık, perakendecilik, sağlık, eğitim ve turizm gibi birçok hizmet sektöründe araştırılmış olmasına rağmen kargo hizmet sağlayıcılarının kalitesine ilişkin sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada kargo firmalarının hizmet kalitesi ve hizmet kalitesi ile işletme performansı ilişkisi araştırılmıştır. Veriler elektronik ortamda anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde açımlayıcı faktör analizi kullanılarak değişken boyutları belirlenmiştir. Boyutları doğrulamak için doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır.

The Relationship Among Logistic Service Quality, Unlimited improvement and Business Performance: A Research on Libyan Air Cargo Company

In an environment of intense competition due to globalization and technological developments, companies have started to give more importance to logistics management in order to keep their market and protect their activities. The main purpose of logistics management is to ensure the efficient realization of logistics activities such as flow, transportation and storage of semi-finished products, raw materials, products, services or related information in order to meet customer needs and provide satisfaction. Although the quality of service in the literature has been investigated in many service sectors such as banking, retailing, health, education and tourism, there are limited studies on the quality of cargo service providers. In this study, the relationship of service quality of cargo companies and service quality with business performance were investigated. Data were collected by electronic questionnaire method. In the analysis of the data, variables were determined using exploratory factor analysis. Confirmatory factor analysis was used to confirm the dimensions.

___

  • Hume, M. (2008). “Understanding Core and Peripheral Service Quality in Customer Repurchase of The Performing Arts”, Managing Service Quality, Vol. 18, No: 4, pp. 349-369.
  • Kotler, Philip; (1997), Marketing Management; Analysis, Planning, Implementation and Control, New Jersey: Prentice Hall.
  • Küçük, O. (2011). Lojistik İlkeleri ve Yönetimi, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Küçük, O. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Bursa: Ekin Yayınları.
  • Naktiyok, A and Küçük, O.. (2003). “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ) Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kritik Faktörlerinin Örgütsel Performans Üzerine Etkileri”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (21).
  • Küçük, O. (2020). İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Küçük, Orhan (2020a) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 1. Kısım 4. Bölüm, “İşletme Performansının Belirlenmesi ve İşletme Performansı Ölçeği”, ss. 36-42.), Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Küçük, Orhan (2020b) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 4. Kısım 1. Bölüm, “Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kapsamında Geliştirilen Kavramlar, Sınırsız İyileşme Uygulaması ve Sınırsız İyileşme Ölçeği”, ss. 207-220.), Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  • Mentzer J. T., Flint D. J. and G. Tomas M. Hult (2001). “Logistics Service Quality as a SegmentCustomized Process”, Journal of Marketing, Vol. 65, No. 4, pp. 82-104.
  • Meyer, A., Chase, R., Roth, A., Voss, C., Sperl, K. U., Menor, L., & Blackmon, K. (1999). Service Competitiveness–An İnternational Benchmarking Comparison of Service Practice And Performance in Germany, UK and USA. International Journal of Service Industry Management.