Kentsel Lojistik ve Lojistik Köy Performanslarının Önem Düzeylerinin Belirlenmesi: Bolu İli Örneği

Ülke genelindeki ulaştırma ve lojistik faaliyetlerindeki gelişmeler kentsel yapının düzenlenmesi ile üretim ve tüketim ağının güçlenmesini sağlayan önemli bir kavram haline gelmiştir. Bu hususta lojistik faaliyetler sosyo-ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynamaktadır. Lojistik faaliyetler, üretimin başlangıç noktasından hareketle tüketim noktalarına ulaştırılması amacıyla malzeme ve bilgi alışverişinin koordine edilmesi ve planlanmasını kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı kentsel lojistik ve lojistik köy performanslarının önem düzeyinin belirlenmesi ve aralarında ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Araştırma Bolu il merkezinde Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmeler üzerinde yapılmış olup veriler yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiştir. Elde edilen bulgular SPSS 23.0 programında güvenirlik ve geçerliği test edilmiş, performans ifadelerinin önem düzeyleri belirlenmiş ve kentsel lojistik performansı ile lojistik köy performansı arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Kentsel lojistik performans bulgularına göre karayolu alt yapısının yeterli, demiryolu alt yapısının ise yetersiz olduğu; lojistik köy performans bulgularına göre kent merkezine erişimin uygun ve karayolu alt yapısının yeterli olduğu sonuçlarına varılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda kentsel lojistik performansı ile lojistik köy performansı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Determine to The Importance Scale of Performances of Urban Logistics and Logistics Village: In Example Bolu Region

Improvements on transportation and logistics activities around the country has become an important thought that support to power of production and consumption network with arrangement of urban structure. In this respect logistics activities play substantial roll on socio-economic growth. Logistics activities has been eclosed plannig and coordinating of material and information fraffic to accomplish supplying to the all consumption places to start by the beginnig point of the production. The purpose of this study to determine the importance scale of performances of urban logistics and logistics village and to research a relationship between them. This research was conducted on the organized industrial zone in the city of Bolu and the data were obtained by face to face survey method. Reliability and validity of the findings has been tested on the SPSS 23.0 program, determined to importance scale of performance conclusions and explored a meaningfull relationship between urban logistics performances and logistics village performances. According to urban logistics performances’ findings while highway infrastructure was resulted sufficiently on the other hand subcase was resulted insufficiently. According to logistics village performances’ findings highway infrastructure was resulted sufficiently and accesibility of the city center had been found properly. In conclusion of correlation analysis, determined a meaningfull and pozitively relationship between urban logistics performances and logistics village.

___

  • Küçük, Orhan (2020) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler Ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 3. Kısım 1. Bölüm, Lojistikte Temel Kavramlar ve Kentsel Lojistik Performans Ölçeği, ss. 143-156.), Sonçağ Yayıncılık, Ankara.
  • Küçük, Orhan (2020) İşletmecilik, Lojistik ve Toplam Kalite Yönetimi Alanında Teoriler ve Bilimsel Araştırma Ölçekleri, (O. Küçük, İçinde: 3. Kısım 2. Bölüm, Lojistik İlkeleri, Lojistik Karması ve Lojistik Köy Performans Ölçeği, ss. 157-165.), Sonçağ Yayıncılık, Ankara.
  • Küçük, Orhan (2017a). İşletme Bilgisi ve Yönetimi, 4. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık. Küçük, O. (2016) Lojistik İlkeleri ve Yönetimi, Seçkin Yayınevi: Ankara.
  • Küçük, O. (2017b) Kentsel Lojistik Performans Faktörlerinin Önem Düzeylerinin Belirlenmesi: Kastamonu Örneği, 6. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi: Antalya.
  • Küçük, O. Yeşilyurt, E., Kartal, Ö. (2017) ‘’Lojistik Köy Performans Faktörlerinin Önem Düzeylerinin Belirlenmesi: Kastomonu Örneği’’, The International New Issues In Social Sciences, Volume: 4, Number: 4, ss. 37-42.
  • Küçük, O., E. Yeşilyurt, Ö. Kartal (2017). Lojistik Köy Performans Faktörlerinin Önem Düzeylerinin Belirlenmesi: Kastamonu Örneği, The International New Issues In Social Sciences, Vol: 4, Number: 4, ss. 37-42.