Isı ile çalışan bir iklimlendirme ve güç makinasının mekanik modeli ve termodinamik analizleri

Bu araştırmada, ısı ile çalışan bir iklimlendirme ve güç üretme makinesinin mekanik modellemesi ve termodinamik analizleri yapılmıştır. Makine ile atmosferik hava ısı enerjisi kullanılarak bir tank içerisine sıkıştırılmakta, sıkıştırılan hava bir piston-silindir mekanizması yardımı ile adyabatik olarak basıncı bir bar oluncaya kadar genişletilmek suretiyle iş üretilmekte ve daha sonra soğutulacak olan ortama bırakılmak suretiyle ortamın iklimlendirilmesi sağlanmaktadır. İzotermal analiz kullanılarak, maksimum iş ve soğulma kapasitesinin 1,721 bar tank basıncında gerçekleştiği,ve bu basınca karşılık sistemin soğutma performans katsayısının $frac{Q_L}{Q_H}$,mekanik enerji dönüşüm verimliliğinin $frac{W_{NET}}{Q_H}$ = 0.68 olduğu tespit edilmiştir.

___

1. Walker, G., Stirling Engines, Clarendon Press, Oxford, 1980.

2.Buck, K.E., ASME Winter Annul Meeting and Energy Systems Exposition, New York, N.Y., December 1-5 1968.

3.Lee, K. P. and Smith, J. L. Jr, Influence of Cyclic Wall to Gas Heat Transfer in the Cylinder of Val-ved Hot Gas Engine, Proceedings of 13th IE-CEC 1978, pp. 1798-1804, 1978.

4.Kentfield, J.A.C., Thermodynamics of Stirling Engines Revisited: The Relative Merits of Hot Zone or Cold Zone Work Extraction. Proa, 27th Intersociety Energy Conversion Eng. Conf. SAE, Warrendale, Pa, Vol. 5, pp.5.43-5.33,1992.

5.Tew, R., Jefferies, K., and Miao, D., A Stirling Engine Computer Model for Performance Calculation, NACA Lewis Research Center, July 1978, USA, 1978.

6.Urieli, I, Ideal Isothermal Analysis,.http:// www.ent.ohiou.edu/~urieli/stirling/isother- mal/isothermal .thml

7.Ideal Adiabatic Analysis, http://www.ent.ohiou.edu/~urieli/stirling/adiabatic/adiabatic.html

8.Ataer. E. and Karabulut. H., Thermodynamic Analysis of a V-type Stirling-Cycle Refrigerator, International Journal of Refrigeration, (on Publi cation).